Napsáno 05.08.2021

Co budete potřebovat?

1 l vroucí vody

2 l studené vody

3 lžíce černého sypaného čaje

3/4 hrnku cukru (bílého či třtinového)

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Kombucha acerola a zázvor BIO 315 ml Kombucha acerola a zázvor BIO 315 ml Kód: 02.07.0082 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kombucha s exotickou příchutí acerola a zázvor je fermentovaná po dobu 10 dnů. Intenzivní chuť se svěžími ovocnými tóny. Vařená pouze v… Skladem 61 Kč 
Kokosový cukr BIO 130g Kokosový cukr BIO 130g Kód: 02.13.0016 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Skladem 74 Kč 

Příjemně osvěžující čajový nápoj kombucha nejspíš už znáte. Přesto jej ale aspoň ve stručnosti představíme. Vyrábí se ze stejnojmenného lišejníku (ačkoliv se často uvádí, že se jedná o houbu), čaje a cukru, díky kterému přežívá. Při kvašení pak vytváří mnoho hodnotných látek. Jelikož kombucha vzniká fermentací, obsahuje živé mikroorganismy prospěšné pro naše zdraví. Najdeme v ní i vitamíny C či B a minerály.

Co k výrobě nápoje potřebujete?

Kombuchu lze zakoupit ve zdravé výživě, nebo získat od někoho, kdo si ji doma už pěstuje. Sehnat lze také na facebookových skupinách, které se zabývají tématem pěstování kombuch. 

Voda musí být kvalitní, tedy ne například příliš chlorovaná. Ideální je filtrovaná.

Co se týče čaje, tak ten by měl obsahovat co nejméně chemikálií a neměl by být ochucený. Ideální je černý sypaný. Kombucha potřebuje kofein, takže se vyhněte například rooibosu.

Připravenou mějte také sklenici o objemu 1 l, skleněnou nádobu na kvašení o objemu 4 l (nejlépe s kohoutkem, ale není to nutné) a ubrousek s gumičkou na přikrytí sklenice.

Máte-li vše nachystané, jdeme se pustit do výroby…

  1. V rychlovarné konvici ohřejeme 1 l vody.
  2. Vroucí vodu přelijeme do skleněné nádoby a vložíme do ní sypaný čaj, který necháme vylouhovat. Poté jej scedíme. Čaj osladíme a promícháme.
  3. Oslazený čaj přelijeme do velké nádoby a přilijeme 2 l studené vody. Nyní by teplota čaje měla být ideální pro vložení kombuchy (nesmí být nižší než 20 stupňů ani vyšší než 35 stupňů).
  4. Kombuchu přikryjeme ubrouskem, který zajistíme gumičkou. 
  5. Necháme 1-2 týdny fermentovat na místě, kde není příliš slunečního světla.

Tak na zdraví! A pokud by se vám nechtělo dělat s domácí kombuchou, můžete nápoj zakoupit na našem e-shopu.

"love nature, love yourself"

Magdalena Kader Aghová

Magdalena Kader Aghová

Jmenuji se Majda a jsem maminkou malého báječného chlapečka, absolventkou mediálních a komunikačních studií na Fakultě humanitních studií UK, milovnicí dobrého a zdravého jídla a cestování. Ačkoliv ráda vařím, preferuji jídla, nad jejichž přípravou nemusím trávit moc času. Stejně jako většina lidí každodenní vaření nestíhám, ale zároveň se nechci odbývat. Proto se svými sledujícími sdílím převážně jednoduché a rychlé recepty. Kromě vaření, focení, psaní a cestování také ráda trávím čas se svou rodinou a přáteli

Více článků autora