Napsáno 25.07.2023

Co budete potřebovat?

1 l vroucí vody

2 l studené vody

3 lžíce černého sypaného čaje

3/4 hrnku cukru (bílého či třtinového)

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Kombucha šípek a růže BIO 330ml Kombucha šípek a růže BIO 330ml Kód: 02.07.0085 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kombucha s extrakty z šípku a okvětních lístků růže je fermentovaná po dobu 10 dnů. Delikátní jemně perlivá chuť se svěžími ovocnými tóny.… Skladem 2,49 € 
Kombucha okurka a koriandr BIO 330ml Kombucha okurka a koriandr BIO 330ml Kód: 02.07.0083 Počet hvězdiček je 5 z 5 Okurka z Toskánska a koriandr z provincie Trentino-Alto Adige v Itálii. Dvě ingredience, které stojí za svěží příchutí nové kombuchy od… Skladem 2,49 € 
Kombucha mango a maracuja BIO 330ml Kombucha mango a maracuja BIO 330ml Kód: 02.07.0108 Počet hvězdiček je 5 z 5 Novinka Užijte si kombuchu s chutí jihoamerického tropického ovoce. Delikátní jemně perlivý nápoj se svěžími ovocnými tóny. Fermentována po dobu 10… Skladem 2,49 € 
Kombucha kurkuma a zázvor BIO 330ml Kombucha kurkuma a zázvor BIO 330ml Kód: 02.07.0109 Počet hvězdiček je 0 z 5 Novinka Kořeněná příchuť kombuchy s kurkumou, zázvorem a pepřem je fermentovaná po dobu 10 dnů. Delikátní jemně perlivý nápoj se svěžími ovocnými… Skladem 2,49 € 
Kombucha Yerba Maté BIO 330ml Kombucha Yerba Maté BIO 330ml Kód: 02.07.0110 Počet hvězdiček je 5 z 5 Novinka Kombucha s Yerba Maté vás zaručeně osvěží a povzbudí díky obsahu kofeinu. VIGO longbrew kombuchy jsou fermentovány po dobu 10 dnů a… Skladem 2,49 € 
Kombucha acerola a zázvor BIO 330ml Kombucha acerola a zázvor BIO 330ml Kód: 02.07.0082 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kombucha s exotickou příchutí acerola a zázvor je fermentovaná po dobu 10 dnů. Intenzivní chuť se svěžími ovocnými tóny. Vařená pouze v… Vyprodáno 2,49 € 
Kokosový cukr BIO 130g Kokosový cukr BIO 130g Kód: 02.13.0016 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Vyprodáno 3,02 € 

Příjemně osvěžující čajový nápoj kombucha nejspíš už znáte. Přesto jej ale alespoň ve stručnosti představíme. Vyrábí se ze stejnojmenného lišejníku (ačkoliv se často uvádí, že se jedná o houbu), čaje a cukru, díky kterému přežívá. Při kvašení pak vytváří mnoho hodnotných látek. Jelikož kombucha vzniká fermentací, obsahuje živé mikroorganismy prospěšné pro naše zdraví. Najdeme v ní i vitamíny C a B a mnoho prospěšných minerálů. 

Její užívání má pro tělo několik benefitů včetně příznivých účinků na zažívání díky probiotikům, podporuje imunitní systém a celkově detoxikuje organismus. Díky obsahu kyseliny glukuronové pomáhá také se snižováním stresu a příznivě působí také na vitalitu a energii.

K VÝROBĚ POTŘEBUJETE:

Kombucha
Kombuchu lze zakoupit ve zdravé výživě, nebo získat od někoho, kdo si ji doma už pěstuje. Sehnat lze také na facebookových skupinách, které se zabývají tématem pěstování kombuch.

Filtrovaná voda
Voda musí být kvalitní, tedy ne například příliš chlorovaná. Ideální je filtrovaná.

Kvalitní černý čaj
Co se týče čaje, tak ten by měl obsahovat co nejméně chemikálií a neměl by být ochucený. Ideální je černý sypaný. Kombucha potřebuje kofein, takže se vyhněte například rooibosu.

Nádobí a příslušenství
Připravenou mějte také sklenici o objemu 1 l, skleněnou nádobu na kvašení o objemu 4 l (nejlépe s kohoutkem, ale není to nutné) a ubrousek s gumičkou na přikrytí sklenice.

Máte vše nachystané? Tak jdeme na to!

POSTUP VÝROBY

1. V rychlovarné konvici ohřejeme 1 l vody.

2. Vroucí vodu přelijeme do skleněné nádoby a vložíme do ní sypaný čaj, který necháme vyluhovat. Poté jej scedíme. Čaj osladíme a promícháme.

3. Oslazený čaj přelijeme do velké nádoby a přilijeme 2 l studené vody. Nyní by teplota čaje měla být ideální pro vložení kombuchy (nesmí být nižší než 20 stupňů ani vyšší než 35 stupňů).

4. Kombuchu přikryjeme ubrouskem, který zajistíme gumičkou.

5. Necháme kvasit 7-10 dní při pokojové teplotě na místě, kde není příliš slunečního světla. POZOR, pokud bychom nechali proces fermentace probíhat po několik týdnů nebo až měsíc, vznikly by v nápoji místo prospěšných látek látky nebezpečné.

5 DŮVODŮ, PROČ PÍT KOMBUCHU KAŽDÝ DEN

      1. Podporuje trávení

      Fermentační procesy, kterými kombucha prochází, způsobí, že výsledný nápoj je bohatý na probiotické bakterie a příznivě ovlivňuje složení mikrobiomu. Probiotika pomáhají zlepšovat zažívání a vstřebávání živin.

      2. Cenný zdroj antioxidantů

      Kombucha obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem. Její pití tedy nejen upevňuje zdraví, ale také zmírňuje proces stárnutí a pomáhá snižovat stres.

      3. Povzbudí a dodá energii

      Kombucha má díky obsahu kofeinu povzbuzující účinky. Dodá tělu příjemnou dávku energie a vitality.

      4. Zlepšení cholesterolového profilu

      Některé studie potvrzují, že látky obsažené v kombuche dokážou snižovat úroveň nebezpečného cholesterolu. Společně se zdravou výživou, dostatkem pohybu a správnou životosprávou může tedy přispět k ochraně zdraví vašeho kardiovaskulárního systému. Zároveň také stabilizuje hladinu cukru v krvi.

      5. Podpora imunity

      Fermentací neboli kvašením vznikají v kombuche probiotické bakterie, které podporují funkci imunitního systému.

      Vyrobit si doma kombuchu nakonec není tak těžké. Stačí pár dní a váš zdravý lektvar je na světě. Pokud by se vám ale přeci jen nechtělo s domácí kombuchu trápit, zkuste ty naše v BIO kvalitě.

         "love nature, love yourself"

      Magdalena Kader Aghová

      Magdalena Kader Aghová

      Jmenuji se Majda a jsem maminkou malého báječného chlapečka, absolventkou mediálních a komunikačních studií na Fakultě humanitních studií UK, milovnicí dobrého a zdravého jídla a cestování. Ačkoliv ráda vařím, preferuji jídla, nad jejichž přípravou nemusím trávit moc času. Stejně jako většina lidí každodenní vaření nestíhám, ale zároveň se nechci odbývat. Proto se svými sledujícími sdílím převážně jednoduché a rychlé recepty. Kromě vaření, focení, psaní a cestování také ráda trávím čas se svou rodinou a přáteli

      Více článků autora