Jak na domácí ořechové máslo
Co se dozvíte?
Ořechová másla jsou pro nás v NATU srdeční záležitost, aby taky ne, když se jedná o jeden z našich prvních produktů, který přišel do naší rodiny. Postupem času se naše ořechová rodina krásně rozrůstala a momentálně jsme na více než 15 ořechových máslech a určitě časem přijdou další. Ale každý musí někde začít a my si dneska společně uděláme krásně jemné mandlové máslo s vůní skořice.

Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Mandle natural 500g Kód: 02.01.0013 Mandle jsou plodem mandloně obecné. Mají jemnou sladkou chuť a jsou zdrojem bílkovin a vlákniny. Mandle natural obsahují hnědou slupku,… | Vyprodáno | 196 Kč | ||
![]() |
Mandle loupané 500g Kód: 02.01.0019 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… | Skladem | 189 Kč |
Proč zrovna mandlové máslo, co je na něm tak skvělého?
- Mandle jsou bohatým zdrojem jak vitamínů skupiny B (niacin, riboflavin a kyselina listová), tak je úžasným zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku a omega 3 mastných kyselin. Zároveň obsahují cennou vlákninu a probiotika, která přispívají ke správné mikroflóře. Díky vysokému obsahu bílkovin mají úžasnou sytící schopnost a snižují chuť na sladké.
Když už víme, co všechno nám mandlové máslo přináší, pustíme se do samotné přípravy.
- Nejdůležitější, co budeme potřebovat je kvalitní mixér, bohužel s klasickým tyčovým mixérem si v tomto případě nevystačíme a poté už nám stačí jen ořechy v našem případě mandle, kapička oleje (v případě, že máslo bude opravdu hodně tuhé) a skořici dle chuti.
- V případě, že nemáte rádi mandle použijete vaše oblíbené ořechy (arašídy, kešu, pistácie, lískové oříšky, vlašské ořechy, ale i pekan nebo para ořechy).
- My do našeho mandlového másla budeme přidávat skořici, ale dají se skvěle míchat i s kokosem, javorovým sirupem, medem, popř. pokud máte rádi ovocné chutě můžeme přidat i lyofilizované ovoce (např. jahody, borůvky, maliny) fantazii se meze nekladou.
Jak připravit ořechy před mixováním?
Máme hned 4 možnosti:
- První: Ořechy můžeme rozmixovat tak, jak jsme je koupili.
- Druhá: Před mixováním je můžeme namočit, aby nám změkly a pustily své cenné látky.
- Třetí: Pokud chceme blanšírované máslo dáme mandle do vroucí vody a přesně 60 sekund je vaříme, poté je ihned šokově zchladíme ledovou vodou a oloupeme (v případě, že tento krok nechceme absolvovat si koupíme již oloupané mandle).
- Čtvrtá: A to nejlepší nakonec, ořechy (mandle) rozložíme na plech vyložíme pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 175 °C dozlatova. Krásně se rozvoní a získají výraznější chuť, pozor velmi rychle se připálí, opravdu jim stačí maximálně 10 minut.
Základní recept na ořechové máslo:
- 1. Do čistého mixéru vložíme ořechy (po libovolné předchozí úpravě).
- 2. Mixujeme – nejprve se z nich stane ořechová mouka, což je správně, která se začne postupně měnit na husté máslo.
- 3. Ve fázi přeměny z ořechové mouky na husté máslo přidáme další suroviny (lyofilizované ovoce, kokos, sirup). V našem případě skořici.
- 4. Zvýšíme otáčky a mixujeme do hladké a krásně jemné konzistence. Během mixování je potřeba hmotu stírat z bočních stěn a vracet zpět do středu. Čím déle mixujeme, tím bude máslo tekutější, jemnější a chutnější. Zároveň nám půjde z mixéru mnohem lépe ven než husté máslo.
- 5. Hotové máslo přemístíme do čisté uzavíratelné sklenice (např. od našeho máslíčka) a skladujeme v lednici. Mělo by vydržet minimálně přibližně měsíc, ale určitě tak dlouho nevydrží, jak bude dobré.
Mandlové máslo
- Na naše mandlové máslo budeme potřebovat min. 500 g mandlí a špetku skořice. Připravíme ho podle návodu výše a pak už jen vychutnáváme.
Kam s ním?
- Můžeme ho namazat na lívance nebo palačinky. Své uplatnění má i při pečení, kdy z obyčejných muffinů vykouzlí chuťovou bombu. Skvěle se hodí do snídaňových kaší nebo jako součást smoothie. A úplně nejlepší je jen tak na lžičku. Spolu s banánem tvoří nebeskou kombinaci chutí.
"love nature, love yourself"