Napsáno 12.07.2022

Co se dozvíte?

Ořechová másla jsou pro nás v NATU srdeční záležitost, aby taky ne, když se jedná o jeden z našich prvních produktů, který přišel do naší rodiny. Postupem času se naše ořechová rodina krásně rozrůstala a momentálně jsme na více než 15 ořechových máslech a určitě časem přijdou další. Ale každý musí někde začít a my si dneska společně uděláme krásně jemné mandlové máslo s vůní skořice.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Mandle natural 500g Mandle natural 500g Kód: 02.01.0013 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou plodem mandloně obecné. Mají jemnou sladkou chuť a jsou zdrojem bílkovin a vlákniny. Mandle natural obsahují hnědou slupku,… Skladem 8 € 
Mandle loupané 500g Mandle loupané 500g Kód: 02.01.0019 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 7,71 € 

Proč zrovna mandlové máslo, co je na něm tak skvělého?

  • Mandle jsou bohatým zdrojem jak vitamínů skupiny B (niacin, riboflavin a kyselina listová), tak je úžasným zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku a omega 3 mastných kyselin. Zároveň obsahují cennou vlákninu a probiotika, která přispívají ke správné mikroflóře. Díky vysokému obsahu bílkovin mají úžasnou sytící schopnost a snižují chuť na sladké. 

Když už víme, co všechno nám mandlové máslo přináší, pustíme se do samotné přípravy.

  • Nejdůležitější, co budeme potřebovat je kvalitní mixér, bohužel s klasickým tyčovým mixérem si v tomto případě nevystačíme a poté už nám stačí jen ořechy v našem případě mandle, kapička oleje (v případě, že máslo bude opravdu hodně tuhé) a skořici dle chuti. 
  • V případě, že nemáte rádi mandle použijete vaše oblíbené ořechy (arašídy, kešu, pistácie, lískové oříšky, vlašské ořechy, ale i pekan nebo para ořechy). 
  • My do našeho mandlového másla budeme přidávat skořici, ale dají se skvěle míchat i s kokosem, javorovým sirupem, medem, popř. pokud máte rádi ovocné chutě můžeme přidat i lyofilizované ovoce (např. jahody, borůvky, maliny) fantazii se meze nekladou.

Jak připravit ořechy před mixováním? 

Máme hned 4 možnosti:

  • První: Ořechy můžeme rozmixovat tak, jak jsme je koupili.
  • Druhá: Před mixováním je můžeme namočit, aby nám změkly a pustily své cenné látky.
  • Třetí: Pokud chceme blanšírované máslo dáme mandle do vroucí vody a přesně 60 sekund je vaříme, poté je ihned šokově zchladíme ledovou vodou a oloupeme (v případě, že tento krok nechceme absolvovat si koupíme již oloupané mandle).
  • Čtvrtá: A to nejlepší nakonec, ořechy (mandle) rozložíme na plech vyložíme pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 175 °C dozlatova. Krásně se rozvoní a získají výraznější chuť, pozor velmi rychle se připálí, opravdu jim stačí maximálně 10 minut. 

Základní recept na ořechové máslo:

  • 1. Do čistého mixéru vložíme ořechy (po libovolné předchozí úpravě).
  • 2. Mixujeme – nejprve se z nich stane ořechová mouka, což je správně, která se začne postupně měnit na husté máslo. 
  • 3. Ve fázi přeměny z ořechové mouky na husté máslo přidáme další suroviny (lyofilizované ovoce, kokos, sirup). V našem případě skořici. 
  • 4. Zvýšíme otáčky a mixujeme do hladké a krásně jemné konzistence. Během mixování je potřeba hmotu stírat z bočních stěn a vracet zpět do středu. Čím déle mixujeme, tím bude máslo tekutější, jemnější a chutnější. Zároveň nám půjde z mixéru mnohem lépe ven než husté máslo.
  • 5. Hotové máslo přemístíme do čisté uzavíratelné sklenice (např. od našeho máslíčka) a skladujeme v lednici. Mělo by vydržet minimálně přibližně měsíc, ale určitě tak dlouho nevydrží, jak bude dobré.

Mandlové máslo 

  • Na naše mandlové máslo budeme potřebovat min. 500 g mandlí a špetku skořice. Připravíme ho podle návodu výše a pak už jen vychutnáváme.

Kam s ním?

  • Můžeme ho namazat na lívance nebo palačinky. Své uplatnění má i při pečení, kdy z obyčejných muffinů vykouzlí chuťovou bombu. Skvěle se hodí do snídaňových kaší nebo jako součást smoothie. A úplně nejlepší je jen tak na lžičku. Spolu s banánem tvoří nebeskou kombinaci chutí.

"love nature, love yourself"

Eli Svobodová

Ahojky, jmenuji se Eliška Svobodová, je mi 20 let a jsem studentkou prvního ročníku vysoké školy zdravotnické přesněji oboru nutriční specialista.
I přesto, že studuji tento obor teprve první rok, zdravé stravování a celkově zdravý životní styl je pro mě posláním již více než 7 let, kdy jsem poprvé přičuchla ke cvičení jógy. Naprosto jsem se zamilovala do její filosofie, stala se vegetariánkou a začala na život nahlížet jinak (lépe.)
Jóga se stala mým životním průvodcem a není den, který bych začínala bez pozdravu slunci. Zároveň jsem milovníkem sladkého jídla, které mě přivedlo k pečení a vymýšlení zdravých, ale především lahodných receptů, na které nedám dopustit. Nejčastěji mě najdete v kuchyni u vyhřáté trouby nebo na mé jóga-matce. Miluji vůni skořice a čerstvě otevřenou sklenici ořechového másla.

Více článků autora