Zdravé medové perníčky
Co budete potřebovat?
Naše medové zdravé perníčky jsou výsledkem zkoušení nekonečného množství receptů z internetu nebo tradičně předávaných receptů. Vždy se naskytl nějaký problém. S těstem se špatně pracovalo, perníčky hned ztvrdly, prostě to zkrátka nebylo ono. V tomto receptu je použita žitná mouka se špaldovou, což je mnohem zdravější a výživnější varianta oproti klasické bílé mouce. Místo bílého řepného cukru je použit březový cukr moučka.
250 g špaldové mouky
250 g žitné mouky
500 g medu
100 g březového cukru moučka
2 žloutky
půl lžičky jedlé sody
půl lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička perníkového koření
špetka himalájské soli jemné růžové
1 bílek
130 g březového cukru moučka
lžička citrónové šťávy
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
PROBIO Mouka žitná celozrnná jemně mletá BIO 1kg Kód: 02.04.0104 Nejlepší mouka na domácí perníčky a chleba. Obsahuje část obalu zrna a klíčku. Výživná mouka bohatá především na vlákninu. | Skladem | 44 Kč | |||
Sonnentor Perníkové koření mleté BIO 40g Kód: 02.12.0101 Ať už pečete perníčky na Vánoce, Velikonoce nebo jen tak pro radost, perníkové koření je nezbytným parťákem. Od Sonnentoru je navíc v BIO… | Skladem | 70 Kč | |||
PROBIO Mouka špaldová hladká BIO 1kg Kód: 02.04.0106 Stvořená pro všechny druhy pečení od palačinek po vánočky. Se špaldovou jemně mletou bílou moukou bude pečení radost. Pokrmům dodá jemný… | Skladem | 65 Kč | |||
Davidova včelí farma RAW Med květový pastovaný 500g Kód: 02.13.0054 Oslaďte si život pravým českým medem z Davidovy včelí ekologické farmy. Tradiční přírodní sladidlo pochází z divokých květů ovocných… | Skladem | 239 Kč | |||
Himalájská růžová sůl jemná 200g Kód: 02.11.0001 Himalájská sůl pochází z pákistánské provincie Paňdžáb a nabízí přírodní alternativu ke klasickým rafinovaným solím. Růžová sůl, neboli… | Skladem | 23 Kč |
Postup
Do rozehřátého medu zapracujeme přes síto prosátou žitnou a špaldovou mouku, je klidně možné zapracovat pomocí kuchyňského robota. Po vychladnutí přidáme zbylé ingredience a zpracujeme těsto. Je důležité počkat do vychladnutí, aby nezačala jedlá soda a prášek do pečiva pracovat. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho nejlépe přes noc uležet do lednice.
Na vále, který je posypaný moučkou, rozválíme těsto ihned po vyndání z lednice. Má tendenci se hodně lepit, takže čím rychleji tím lépe.
Z těsta cca 3 mm vykrajujeme libovolné tvary, které hned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnou vzdáleností. Doporučujeme mít misku s teplou vodou a formičky i ruce do ní občas namočit. Předejdete tak zalepení rukou i formiček.
Pečeme na 160°C 10–15 min dle velikosti tvarů. Perníčky na fotce jsou pečené 10 minut.
Zdobení
Smícháme dohladka moučkový březový cukr s bílkem a s lžičkou citronu a ihned zdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila na zdobení jehlu, kterou jsem namáčela do vzniklé cukrové směsi. Cukrová směs zaschne na perníčkách do 15 minut.
"love nature, love yourself"