Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

Naše medové zdravé perníčky jsou výsledkem zkoušení nekonečného množství receptů z internetu nebo tradičně předávaných receptů. Vždy se naskytl nějaký problém. S těstem se špatně pracovalo, perníčky hned ztvrdly, prostě to zkrátka nebylo ono. V tomto receptu je použita žitná mouka se špaldovou, což je mnohem zdravější a výživnější varianta oproti klasické bílé mouce. Místo bílého řepného cukru je použit březový cukr moučka. 

250 g špaldové mouky
250 g žitné mouky
500 g medu
100 g březového cukru moučka
2 žloutky
půl lžičky jedlé sody
půl lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička perníkového koření
špetka himalájské soli jemné růžové

1 bílek
130 g březového cukru moučka
lžička citrónové šťávy

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Himalájská růžová sůl jemná 200g Himalájská růžová sůl jemná 200g Kód: 02.11.0001 Počet hvězdiček je 0 z 5 Himalájská sůl pochází z pákistánské provincie Paňdžáb a nabízí přírodní alternativu ke klasickým rafinovaným solím. Růžová sůl,… Skladem 30 Kč 

Postup

Do rozehřátého medu zapracujeme přes síto prosátou žitnou a špaldovou mouku, je klidně možné zapracovat pomocí kuchyňského robota. Po vychladnutí přidáme zbylé ingredience a zpracujeme těsto. Je důležité počkat do vychladnutí, aby nezačala jedlá soda a prášek do pečiva pracovat. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho nejlépe přes noc uležet do lednice.

Na vále, který je posypaný moučkou, rozválíme těsto ihned po vyndání z lednice. Má tendenci se hodně lepit, takže čím rychleji tím lépe.

Z těsta cca 3 mm vykrajujeme libovolné tvary, které hned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnou vzdáleností. Doporučujeme mít misku s teplou vodou a formičky i ruce do ní občas namočit. Předejdete tak zalepení rukou i formiček.

Pečeme na 160°C 10–15 min dle velikosti tvarů. Perníčky na fotce jsou pečené 10 minut.

Zdobení

Smícháme dohladka moučkový březový cukr s bílkem a s lžičkou citronu a ihned zdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila na zdobení jehlu, kterou jsem namáčela do vzniklé cukrové směsi. Cukrová směs zaschne na perníčkách do 15 minut.

 "love nature, love yourself"

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Více článků autora