Zdravé medové perníčky
Co budete potřebovat?
Naše medové zdravé perníčky jsou výsledkem zkoušení nekonečného množství receptů z internetu nebo tradičně předávaných receptů. Vždy se naskytl nějaký problém. S těstem se špatně pracovalo, perníčky hned ztvrdly, prostě to zkrátka nebylo ono. V tomto receptu je použita žitná mouka se špaldovou, což je mnohem zdravější a výživnější varianta oproti klasické bílé mouce. Místo bílého řepného cukru je použit březový cukr moučka.
250 g špaldové mouky
250 g žitné mouky
500 g medu
100 g březového cukru moučka
2 žloutky
půl lžičky jedlé sody
půl lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička perníkového koření
špetka himalájské soli jemné růžové
1 bílek
130 g březového cukru moučka
lžička citrónové šťávy
Suroviny
Product | Availability | Price | Quantity (pc) | ||
---|---|---|---|---|---|
David's Bee Farm RAW Flower Honey 500g Code: 02.13.0053 Sweeten your life with real Czech honey from David's organic bee farm in the heart of South Moravia. The traditional natural sweetener… | In stock | 9,35 € | |||
David's Bee Farm RAW Honey flower paste 500g Code: 02.13.0054 Sweeten your life with real Czech honey from David's organic bee farm. The traditional natural sweetener comes from the wild flowers of… | In stock | 9,75 € | |||
David's Bee Farm RAW Forest Honey 500g Code: 02.13.0055 Sweeten your life with real Czech honey from a family beekeeping farm in the Svitavsko region. The traditional natural sweetener comes from… | In stock | 10,57 € | |||
Himalayan Pink Salt Fine 200g Code: 02.11.0001 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural alternative to conventional refined salts. Pink salt, or… | In stock | 0,94 € |
Postup
Do rozehřátého medu zapracujeme přes síto prosátou žitnou a špaldovou mouku, je klidně možné zapracovat pomocí kuchyňského robota. Po vychladnutí přidáme zbylé ingredience a zpracujeme těsto. Je důležité počkat do vychladnutí, aby nezačala jedlá soda a prášek do pečiva pracovat. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho nejlépe přes noc uležet do lednice.
Na vále, který je posypaný moučkou, rozválíme těsto ihned po vyndání z lednice. Má tendenci se hodně lepit, takže čím rychleji tím lépe.
Z těsta cca 3 mm vykrajujeme libovolné tvary, které hned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnou vzdáleností. Doporučujeme mít misku s teplou vodou a formičky i ruce do ní občas namočit. Předejdete tak zalepení rukou i formiček.
Pečeme na 160°C 10–15 min dle velikosti tvarů. Perníčky na fotce jsou pečené 10 minut.
Zdobení
Smícháme dohladka moučkový březový cukr s bílkem a s lžičkou citronu a ihned zdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila na zdobení jehlu, kterou jsem namáčela do vzniklé cukrové směsi. Cukrová směs zaschne na perníčkách do 15 minut.
"love nature, love yourself"