Náš bestseller granola slaný karamel jen za 119 Kč. Ušetřete a nakupte s výhodnou dopravou s PPL. Platí pouze do neděle 19.5.

Napsáno 22.03.2023

Co se dozvíte?

Blíží se Velikonoce a my jsme si pro Vás připravili recepty na tradiční velikonoční pokrmy, které jsou ale mírně upraveny, aby byly nutričně vyváženější a zdravější než jejich originály.

Připravili jsme si pro vás odlehčené varianty velikonočních receptů, ve kterých se mohou objevit naše produkty. Stačí vyměnit pár surovin z klasických receptů a nebudete se cítit provinile, že jste se zase o svátcích neudrželi. Ba naopak, jelikož jsme z klasických receptů udělali zdravé recepty, konzumací těchto velikonočních pochutin tělo dostane kvalitní živiny. A myslíme si, že na chuti to ani nepoznáte.

Nádivka

Klasická nádivka nemusí být energetická bomba. Pokud do ní tedy nepřidáme špek nebo slaninu. U nádivky bychom si měli dát pozor na využití kvalitní libové uzeniny (třeba libové uzené či kvalitní šunky) namísto špeku či slaniny. Popřípadě můžeme udělat i nádivku vegetariánskou a žádné maso do ní dávat nemusíme. Můžeme ji také nutričně vylepšit celozrnným pečivem. A pokud nechceme, aby byla příliš energeticky bohatá na tuky, můžeme smetanu zaměnit za polotučné mléko. Všechny suroviny, co bude obsahovat, jsou v přiměřené míře zdravé.

5 ks

grahamový rohlík

5 ks

vejce

150 ml

polotučné mléko

200 g

libové uzené (uzené tofu/uzený tempeh)

1 hrst

mladé lístky kopřivy/medvědí česnek

špetka

sůl, pepř, muškátový oříšek

x

strouhanka na vysypání pekáčku

x

řepkový olej na vymazání pekáčku

Postup: Rohlíky a uzeninu nakrájíme na kostičky. Žloutky smícháme s mlékem, bylinkami, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Směs přidáme k nakrájeným rohlíkům a necháme nasát. V případě potřeby můžeme přidat vodu. Bílky si vyšleháme do sněhu a přidáme jej společně s uzeninou do připravené směsi z rohlíků. Vedle si vymažeme a vysypeme pekáček, do kterého rovnoměrně vložíme připravené těsto. Pečeme na 180 °C dozlatova cca 30 minut (záleží na velikosti pekáčku).

Jidáše/Mazanec

Zde bychom se mohli zaměřit na využitou mouku. Postačí zaměnit polovinu dávky mouky za celozrnnou mouku a tím navýšíme množství vlákniny, tím snížíme glykemický index, který zajistí delší pocit sytosti a dále se bude pokrm déle trávit. Mimo jiné dodáme více vitamínů a minerálních látek, které se nacházejí právě ve slupce obilovin, které v tomto případě vlákninu dodávají. Na chuti změnu nepoznáte. Je pravda, že konzistence těsta může být mírně tužší, a tedy těsto není tolik vláčné, ale to zase takové negativum není. Pozitiva by zde měly být silnější. Dále je vhodné v receptuře pozměnit množství a kvalitu tuku. Množství z důvodu energetického příjmu, kvalitu/druh tuku z hlediska příjmu nasycených a nenasycených mastných kyselin, nebo chcete-li překladu nezdravých a zdravých, které tuk tvoří. To znamená, že místo původního sádla nebo másla, můžeme přidat kvalitní jednodruhový rostlinný olej. Je pravda, že velikonoční dobroty mají vonět po másle. Zase takový prohřešek proto nebude, když do těsta dáme díl oleje a díl másla.

250 g

polohrubá pšeničná mouka

250 g

celozrnná pšeničná mouka

200 ml

polotučné mléko

50 g

změklé máslo

50 ml

rostlinný olej

50 g

xylitol

30 g

med

2 ks

žloutek

1 ks

čerstvé droždí

x

sůl, cukr, muškátový oříšek

x

sušené rozinky, mandle

Postup: Z trošky mouky, cukru, teplého mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Až kvásek vzejde, přidáme k němu prosátou mouku, sladidla, žloutky, tuk, koření a pečlivě vypracujeme v hladké těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí do těsta přidáme sušené ovoce. Těsto vytvarujeme v bochánek/jidáše a necháme znovu vykynout. Až zvětší svůj objem, pomažeme je vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě na 180 °C. Jidáše pečeme cca 20 minut a mazanec cca 40 minut dozlatova.

Beránek

Co se týče beránka, tak těsto na něj můžeme mírně „vylepšit“ také. Není potřeba dělat klasické tučné třené těsto. Za nás můžeme doporučit těsto perníkové, ve kterém se zdravé suroviny zcela ztratí. Zde je možné využít alternativní, celozrnné mouky nebo také např. mouku žitnou. Těsto můžeme osladit medem, xylitolem nebo jiným náhradním sladidlem. Vylepšit nutriční hodnotu pak mohou různé oříšky nebo sušené ovoce. Poleva může být z hořké čokolády, kakaa či karobu.

150 g

celozrnná pšeničná mouka

150 g

žitná mouka

70 g

olej

120 g

cukr krupice (umělé sladidlo)

4 ks

vejce

1 ks

kypřící prášek

1 ks

prášek do perníku

x

perníkové koření, sůl

x

ořechy, sušené ovoce

Postup: Všechny sypké suroviny společně smícháme. V druhé míse smícháme všechny tekuté suroviny. Poté směsi smícháme k jemné těsto, které vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na beránka. Pečeme v troubě na 180 °C cca 40 minut. Po vyjmutí z formy a zchladnutí přelijeme např. hořkou čokoládou a posypeme oříšky, nebo necháme bez polevy a posypu.

Vaječná pomazánka

Pravá vaječná pomazánka se připravuje z vyšlehaného másla či másla pomazánkového smíchaného s vařenými vejci. Někdo do ní přidává i majonézu. Tento „základ“ ale není potřeba. My bychom si máslo mohli nahradit tvarohovým sýrem typu žervé či lučina, ale také i cottage sýrem, polotučným tvarohem nebo bílým jogurtem. Majonézu úplně vynechat. Pro obohacení chuti a biologické hodnoty do ní můžete navíc přidat na malé kostičky nakrájenou kapii, ředkvičku nebo čerstvý okurek a při podávání posypat čerstvými domácími klíčky.

5 ks

vejce

250 g

tvarohový sýr

50 g

bílý jogurt/Cottage sýr

1 lžíce

hořčice

20 g

jarní cibulka/červená cibule

x

sůl, pepř

50 g

kapie/ředkvička/čerstvý okurek

Postup: Vejce si uvaříme natvrdo (cca 10 minut). Po zchladnutí nakrájíme na malé kostičky. Přidáme sůl, pepř, nakrájenou cibulku, hořčici, najemno nakrájenou kapii/ředkvičky/okurek a společně promícháme. Poté přidáme tvarohový sýr a jogurt/Cottage na propojení. Necháme vychladit v lednici a podáváme s celozrnným pečivem sypané čerstvými klíčky.

Tyto postupy platí i pro spoustu dalších receptur, které mají podobný základ. Nemusí se jednat jen o velikonoční recepty. Tyto malé změny v klasických recepturách doporučujeme aplikovat celoročně. Je vhodné konzumovat nutričně hodnotnější potraviny po celý rok a nejen nárazově. Tak přirozeně přispějeme k tomu, aby byl náš organismus zdravý a měl to, co potřebuje. A pokud nestíháte na Velikonoční tabuli nic nachystat, tak nechoďte do supermarketu kupovat slané oříšky, chipsy či balené zákusky, zkuste se zastavit na našich stranách a koupit něco zdravého a tematického na našem e-shopu.

"love nature, love yourself"

Veronika Horká

Již více jak deset let se věnuji oboru výživa a dietetika. Tuto cestu jsem započala již výběrem střední zdravotnické školy oborem nutriční asistent. Jelikož mě tato oblast opravdu zaujala a viděla jsem v ní budoucnost, rozhodla jsem se pokračovat a podrobněji ji studovat i na vyšší odborné a vysoké škole. Nyní je ze mě nutriční specialistka a jelikož vím, že zdravý životní styl není jen vyvážená strava, ale kombinace několika složek, rozhodla jsem se moje znalosti prohlubovat a ve studiu dále pokračovat. Aktuálně proto studuji jako doktorandka obor kinantropologie a pohybuji se na akademické půdě, kde se snažím v tomto odvětví provádět vědu a výzkum.

Více článků autora