:shopping_trolley:Nákupní dny NATU, jen do neděle 20.10. :arrow_right:

Napsáno 01.01.2019

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Mandlový krém blanšírovaný 300g Mandlový krém blanšírovaný 300g Kód: 02.09.0068 Počet hvězdiček je 5 z 5 Chutná sladce i bez přídavku sladidel. Velké balení oblíbeného mandlového másla. 100% nepražené mandle a nic víc. Skladem 235 Kč 
Kešu krém s jahodami 140 g Kešu krém s jahodami 140 g Kód: 02.09.0050 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kombinace kešu, kokosu a mrazem sušených jahod je dokonalost sama. Vizuální i chuťová. Přirozeně sladká chuť bez výčitek. Skladem 139 Kč 
Kokosový krém s malinami 140g Kokosový krém s malinami 140g Kód: 02.09.0038 Počet hvězdiček je 5 z 5 Nejen krásně vypadá, ale i voní a chutná. Kokos, loupané mandle a lyofilizované maliny jsou základem tohoto labužnického másla, které si… Skladem 159 Kč 
Mandlový krém 140 g Mandlový krém 140 g Kód: 02.09.0029 Počet hvězdiček je 5 z 5 To pravé ořechové pro vás! NATU mandlový krém je vyroben šetrným mletím lehce pražených mandlí té nejvyšší kvality, díky kterému v něm… Skladem 139 Kč 
Kešu krém s jahodami 300g Kešu krém s jahodami 300g Kód: 02.09.0074 Počet hvězdiček je 5 z 5 Doporučujeme Malé potěšení ve velkém balení. Osvěžující oříškový krém s jahodami a kokosem pro celou rodinu. Skladem 235 Kč 
Mandlový krém 300 g Mandlový krém 300 g Kód: 02.09.0030 Počet hvězdiček je 5 z 5 To pravé ořechové pro vás! Mandlový pražený krém je vyroben šetrným a důkladným zpracováním lehce pražených mandlí té nejvyšší kvality,… Skladem 235 Kč 
Mandlový krém blanšírovaný 140 g Mandlový krém blanšírovaný 140 g Kód: 02.09.0056 Počet hvězdiček je 5 z 5 100% mandle a nic víc. Sladká pochoutka bez přidaného cukru. Skladem 145 Kč 

Přečtěte si nový článek, na který vaše chuťové buňky čekaly celý život :) Dnes se totiž zaměříme na ořechové krémy! 

Proč ořechové krémy zařadit do jídelníčku
Jaké ořechové krémy vybrat
Jak ořechové krémy využít
Čím se liší ořechový krém od ořechové pomazánky
Čemu se při výběru ořechového krému vyhnout 

Proč ořechové krémy zařadit do jídelníčku

Tuky můžeme rozdělit do tří skupin - nasycené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny najdeme například v tučných mléčných výrobcích nebo v uzeninách a právě tyto tuky označujeme jako ,,špatné”, jelikož mají negativní vliv na hladinu cholesterolu a zvyšují riziko obezity. Tzv. transmastné kyseliny by se v našem jídelníčku neměly vyskytovat takřka vůbec, jelikož způsobují kardiovaskulární onemocnění a mohou mít podíl na rozvoji diabetu druhého typu (nejčastěji se s nimi setkáme v instantních směsích nebo v sušenkách). Posledním typem jsou nenasycené mastné kyseliny, tedy ,,zdravé tuky”. Nenasycené mastné kyseliny podporují činnost srdce, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů & chrupavek, jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a také zlepšují kvalitu vlasů, kůže nebo pleti. A kde tyto zdravé tuky najdeme? No přeci v oříškách! Právě oříšky jsou na nenasycené mastné kyseliny opravdu bohaté, avšak zdaleka to není jejich jediná výhoda. Dále jsou také skvělým zdrojem vlákniny, hořčíku, vitaminu E nebo rostlinných bílkovin, a proto by rozhodně měly být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Jaké ořechové krémy vybrat

Arašídový krém

Arašídový krém je nejlevnější a pravděpodobně nejznámější zástupce ořechových krémů. Má příjemně sladkou chuť i vůni, jemnou konzistenci, a přitom se nejedná o žádnou neřest – dokonce je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin (obsahuje až 25 g/ 100 g)! Jeho využití je navíc opravdu široké, jelikož se dá použít na ovesnou kaši, do omáček i do sladkých dezertů místo vajíčka.

Kešu krém

Kešu krém je můj osobní favorit! Má vyšší obsah sacharidů, takže je opravdu sladký a skvěle poslouží jako zdravá alternativa nezdravých sladkostí. Díky svému nutričnímu složení má také blahodárné účinky na náš metabolismus, podporuje mozkové funkce a pomáhá při spalování tělesného tuku.

Mandlový krém

Mandlový krém je neodolatelně krémový, hutnější a mohli bychom ho označit za nejzdravější ze všech krémů. Obsahuje vyvážené množství bílkovin, optimální poměr polynenasycených mastných kyselin a nízké množství nasycených mastných kyselin. Mandle navíc obsahují více vápníku, než kravské mléko a také jsou významným zdrojem vitaminů E, B1 a B3.

Pistáciový krém

Pistáciový krém je sice o něco dražší, avšak opravdu stojí za to! Konzistence je krémová, chuť je hodně výrazná a využití široké - máslo se hodí jak do sladkých, tak i do slaných jídel, která skvěle ozvláštní. V našem jídelníčku by se ovšem mělo vyskytovat především kvůli svým zdravotním benefitům - pistácie jsou totiž oříšky, které mají tak vysoký obsah železa, že se vyrovnají čočce. Navíc mají čtyřikrát méně kalorií, než jiné oříšky, a proto se v rozumném množství hodí i do redukčních diet.

Jak ořechové krémy využít

ARAŠÍDOVÝ KRÉM -  Snickers zmrzlina

KEŠU KRÉMDatle v čokoládě plněné kešu krémem

MANDLOVÝ KRÉM - Čokoládové vegan cookies

PISTÁCIOVÝ KRÉMPistáciové wafle

Čím se liší ořechový krém od ořechové pomazánky

U některých výrobků můžete narazit také na označení ořechová pomazánka. V čem se liší od ořechového krému? Zatímco ořechové krémy by zpravidla měly obsahovat pouze rozemleté ořechy, tzv. ořechové pomazánky obsahují ještě další přidané ingredience, jako například sladidla. Stále ale obsahují méně cukru (https://natu.cz/?fc=module&module=prestablog&controller=blog&id=290), než například Nutella a jsou tedy zdravější alternativou, avšak v našem jídelníčku by se měly vyskytovat zřídka.

Čemu se pří výběru ořechového krému vyhnout

Jak bylo zmíněno výše, ořechové krémy by měly být vyrobené pouze z ořechů, avšak bohužel tomu tak nebývá vždy. Ve skutečnosti se ořechové krémy kolikrát tváří jako zdravé, a přitom jsou plné přidaného cukru, oleje či dalších nezdravých látek. Příkladem může být mandlové máslo od značky MaraNatha. Kromě mandlí obsahuje ještě třtinový cukr, palmový a řepkový olej či odtučněné sušené mléko, a přitom ho najdete v oddělení se zdravou výživou. Proto při výběru krémů vždy raději čtěte složení a ujistěte se, že neobsahují žádné další nežádoucí látky.

"love nature, love yourself"     

ZDROJE: 

BRAZIER, Brendan. Vegan v kondici: průvodce rostlinnou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3400-5.

JUREK, Scott a Steve FRIEDMAN. Jez a běhej: moje nečekaná cesta k úspěchu na ultramaratonu. Praha: Mladá fronta, 2013. ISBN 978-80-204-2871-4.

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Trans-mastne-kyseliny-ve-strave---jak-je-poznat__s10012x10078.html

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Více článků autora