Ořechové krémy
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
Mandlový krém blanšírovaný 300g Kód: 02.09.0068 Chutná sladce i bez přídavku sladidel. Velké balení oblíbeného mandlového másla. 100% nepražené mandle a nic víc. | Skladem | 235 Kč | |||
Kešu krém s jahodami 140 g Kód: 02.09.0050 Kombinace kešu, kokosu a mrazem sušených jahod je dokonalost sama. Vizuální i chuťová. Přirozeně sladká chuť bez výčitek. | Skladem | 139 Kč | |||
Kokosový krém s malinami 140g Kód: 02.09.0038 Nejen krásně vypadá, ale i voní a chutná. Kokos, loupané mandle a lyofilizované maliny jsou základem tohoto labužnického másla, které si… | Skladem | 159 Kč | |||
Mandlový krém 140 g Kód: 02.09.0029 To pravé ořechové pro vás! NATU mandlový krém je vyroben šetrným mletím lehce pražených mandlí té nejvyšší kvality, díky kterému v něm… | Skladem | 139 Kč | |||
Kešu krém s jahodami 300g Kód: 02.09.0074 Malé potěšení ve velkém balení. Osvěžující oříškový krém s jahodami a kokosem pro celou rodinu. | Skladem | 235 Kč | |||
Mandlový krém 300 g Kód: 02.09.0030 To pravé ořechové pro vás! Mandlový pražený krém je vyroben šetrným a důkladným zpracováním lehce pražených mandlí té nejvyšší kvality,… | Skladem | 235 Kč | |||
Mandlový krém blanšírovaný 140 g Kód: 02.09.0056 100% mandle a nic víc. Sladká pochoutka bez přidaného cukru. | Skladem | 145 Kč |
Přečtěte si nový článek, na který vaše chuťové buňky čekaly celý život :) Dnes se totiž zaměříme na ořechové krémy!
Proč ořechové krémy zařadit do jídelníčku
Jaké ořechové krémy vybrat
Jak ořechové krémy využít
Čím se liší ořechový krém od ořechové pomazánky
Čemu se při výběru ořechového krému vyhnout
Proč ořechové krémy zařadit do jídelníčku
Tuky můžeme rozdělit do tří skupin - nasycené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny najdeme například v tučných mléčných výrobcích nebo v uzeninách a právě tyto tuky označujeme jako ,,špatné”, jelikož mají negativní vliv na hladinu cholesterolu a zvyšují riziko obezity. Tzv. transmastné kyseliny by se v našem jídelníčku neměly vyskytovat takřka vůbec, jelikož způsobují kardiovaskulární onemocnění a mohou mít podíl na rozvoji diabetu druhého typu (nejčastěji se s nimi setkáme v instantních směsích nebo v sušenkách). Posledním typem jsou nenasycené mastné kyseliny, tedy ,,zdravé tuky”. Nenasycené mastné kyseliny podporují činnost srdce, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů & chrupavek, jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a také zlepšují kvalitu vlasů, kůže nebo pleti. A kde tyto zdravé tuky najdeme? No přeci v oříškách! Právě oříšky jsou na nenasycené mastné kyseliny opravdu bohaté, avšak zdaleka to není jejich jediná výhoda. Dále jsou také skvělým zdrojem vlákniny, hořčíku, vitaminu E nebo rostlinných bílkovin, a proto by rozhodně měly být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.
Jaké ořechové krémy vybrat
Arašídový krém
Arašídový krém je nejlevnější a pravděpodobně nejznámější zástupce ořechových krémů. Má příjemně sladkou chuť i vůni, jemnou konzistenci, a přitom se nejedná o žádnou neřest – dokonce je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin (obsahuje až 25 g/ 100 g)! Jeho využití je navíc opravdu široké, jelikož se dá použít na ovesnou kaši, do omáček i do sladkých dezertů místo vajíčka.
Kešu krém
Kešu krém je můj osobní favorit! Má vyšší obsah sacharidů, takže je opravdu sladký a skvěle poslouží jako zdravá alternativa nezdravých sladkostí. Díky svému nutričnímu složení má také blahodárné účinky na náš metabolismus, podporuje mozkové funkce a pomáhá při spalování tělesného tuku.
Mandlový krém
Mandlový krém je neodolatelně krémový, hutnější a mohli bychom ho označit za nejzdravější ze všech krémů. Obsahuje vyvážené množství bílkovin, optimální poměr polynenasycených mastných kyselin a nízké množství nasycených mastných kyselin. Mandle navíc obsahují více vápníku, než kravské mléko a také jsou významným zdrojem vitaminů E, B1 a B3.
Pistáciový krém
Pistáciový krém je sice o něco dražší, avšak opravdu stojí za to! Konzistence je krémová, chuť je hodně výrazná a využití široké - máslo se hodí jak do sladkých, tak i do slaných jídel, která skvěle ozvláštní. V našem jídelníčku by se ovšem mělo vyskytovat především kvůli svým zdravotním benefitům - pistácie jsou totiž oříšky, které mají tak vysoký obsah železa, že se vyrovnají čočce. Navíc mají čtyřikrát méně kalorií, než jiné oříšky, a proto se v rozumném množství hodí i do redukčních diet.
Jak ořechové krémy využít
ARAŠÍDOVÝ KRÉM - Snickers zmrzlina
KEŠU KRÉM - Datle v čokoládě plněné kešu krémem
MANDLOVÝ KRÉM - Čokoládové vegan cookies
PISTÁCIOVÝ KRÉM - Pistáciové wafle
Čím se liší ořechový krém od ořechové pomazánky
U některých výrobků můžete narazit také na označení ořechová pomazánka. V čem se liší od ořechového krému? Zatímco ořechové krémy by zpravidla měly obsahovat pouze rozemleté ořechy, tzv. ořechové pomazánky obsahují ještě další přidané ingredience, jako například sladidla. Stále ale obsahují méně cukru (https://natu.cz/?fc=module&module=prestablog&controller=blog&id=290), než například Nutella a jsou tedy zdravější alternativou, avšak v našem jídelníčku by se měly vyskytovat zřídka.
Čemu se pří výběru ořechového krému vyhnout
Jak bylo zmíněno výše, ořechové krémy by měly být vyrobené pouze z ořechů, avšak bohužel tomu tak nebývá vždy. Ve skutečnosti se ořechové krémy kolikrát tváří jako zdravé, a přitom jsou plné přidaného cukru, oleje či dalších nezdravých látek. Příkladem může být mandlové máslo od značky MaraNatha. Kromě mandlí obsahuje ještě třtinový cukr, palmový a řepkový olej či odtučněné sušené mléko, a přitom ho najdete v oddělení se zdravou výživou. Proto při výběru krémů vždy raději čtěte složení a ujistěte se, že neobsahují žádné další nežádoucí látky.
"love nature, love yourself"
ZDROJE:
BRAZIER, Brendan. Vegan v kondici: průvodce rostlinnou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3400-5.
JUREK, Scott a Steve FRIEDMAN. Jez a běhej: moje nečekaná cesta k úspěchu na ultramaratonu. Praha: Mladá fronta, 2013. ISBN 978-80-204-2871-4.