Ve dnech 12.-21.4. využijte zvýhodněné dopravy s PPL Parcelshop. Cena dopravy 24 Kč!

Napsáno 26.09.2019

Co se dozvíte?

Na dnešek jsme si pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, jak nahradit vajíčka - proto ať už jste vyznavači rostlinné stravy či jen chcete vyzkoušet něco nového, pokračujte ve čtení. Jak jistě víte, vajíčka mají velmi široké využití - slouží jako pojivo sladkých dezertů i slaných pokrmů a také se z nich dají připravit samostatná jídla, jako například míchaná vajíčka. Z tohoto důvodu neexistuje žádná jedna univerzální potravina, která by vajíčko nahradila úplně v každém receptu. Ve skutečnosti je rostlinných alternativ celá řada, a právě proto si je teď představíme!

MLETÁ LNĚNÁ SEMÍNKA

  • 1 vajíčko = 1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody 

Lněná semínka by se ve zdravém jídelníčku rozhodně měla vyskytovat, jelikož obsahují vitaminy skupiny B a E, jsou skvělým zdrojem minerálů (vápník, hořčík, železo, mangan či fosfor) a hlavně až třetinu semínka tvoří omega-3 mastné kyseliny. Právě díky tomu mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a mozkovou i srdeční činnost, napomáhají optimálnímu trávení či mají protizánětlivé účinky. Zároveň se díky své neutrální chuti dají použít místo vajíčka jak do sladkých receptů (lívance, koláče, dorty...), tak i do slaných jídel (zeleninové karbanátky, falafel...). Stačí jen v hrnku smíchat polévkovou lžíci semínek se třemi polévkovými lžícemi vody a nechat pár minut odležet. 

CHIA SEMÍNKA

  • 1 vajíčko = 1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody 

Chia semínka jsou drobná semínka Šalvěje hispánské pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Pyšní se vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, díky čemuž jsou oblíbeným pokrmem sportovců - již bájní Aztékové je zařazovali pravidelně do svého jídelníčku. Chia semínka mají lehce oříškovou chuť a díky schopnosti vysoké absorpce vody vytvářejí hustý gel. Z tohoto důvodu se z nich dá připravit lahodný pudink nebo tzv. ,,chia vajíčko”. Příprava chia vajíčka je úplně stejná, jako příprava lněného a opět se dá použít do slaných i sladkých receptů. 

OŘECHOVÝ KRÉM

  • 1 vajíčko = 60 g ořechového krému

Ořechové krémy jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, díky čemuž podporují činnost srdce, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů & chrupavek a také zlepšují kvalitu vlasů, kůže nebo pleti. Dále jsou skvělým zdrojem vlákniny, hořčíku, vitaminu E nebo rostlinných bílkovin. Mají opravdu široké využití - můžete je přidat na ovesnou kaši, do omáček, a dokonce i do sladkých dezertů místo vajíčka. Vybrat si můžete z: 

Arašídový krém je nejlevnější a pravděpodobně nejznámější zástupce ořechových krémů. Má příjemně sladkou chuť i vůni, jemnou konzistenci, a přitom se nejedná o žádnou neřest – dokonce je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin (obsahuje až 25 g/ 100 g)!

Kešu krém má vyšší obsah sacharidů a díky svému nutričnímu složení má blahodárné účinky na náš metabolismus, podporuje mozkové funkce a pomáhá při spalování tělesného tuku.

Mandlový krém obsahuje vyvážené množství bílkovin, optimální poměr polynenasycených mastných kyselin a nízké množství nasycených mastných kyselin. Mandle navíc obsahují více vápníku, než kravské mléko a také jsou významným zdrojem vitaminů E, B1 a B3.

Pistáciový krém - Pistácie jsou oříšky, které mají tak vysoký obsah železa, že se vyrovnají čočce. Navíc mají čtyřikrát méně kalorií, než jiné oříšky, a proto se v rozumném množství hodí i do redukčních diet.

BANÁN

  • 1 vajíčko = 65 g rozmačkaného banánu

Banán má velmi výraznou chuť, proto se dá pochopitelně použít výhradně do sladkých receptů (banánový chléb, muffiny, sušenky, lívance...). Výhodou ovšem je, že pokrm přirozeně osladí, a proto není nutné používat žádné další sladidlo. 

Borůvkové muffiny

JABLEČNÉ PYRÉ

  • 1 vajíčko = 65 g jablečného pyré

Jablečné pyré je prakticky to samé, jako rozmačkaný banán, proto záleží jen na vás, jakou chuť preferujete a jaký recept připravujete. 

+ recept na míchaná ,,tofíčka”

INGREDIENCE:

  • 100 g tofu
  • 100 g cizrny 
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 1 polévková lžíce kurkumy
  • 1 čajová lžička černé soli

Cizrnu namočíme na 8 - 12 hodin, poté ji propláchneme a vaříme doměkka přibližně hodinu. Tofu si nadrobíme na malé kousky a vidličkou rozmačkáme uvařenou cizrnu. Na nepřilnavé pánvi osmahneme tofu a posypeme ho lahůdkovým droždím & kurkumou a černou solí. Vše důkladně promícháme, přidáme rozmačkanou cizrnu a opět důkladně promícháme. Směs necháme vařit přibližně 7 min a poté můžeme rovnou podávat - nejlépe s celozrnným pečivem & avokádem!

 "love nature, love yourself"

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Více článků autora