Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

250 g dýňového pyré
300 g hladké špaldové celozrnné mouky
4 vejce (nejlépe domácí)
50 g kokosového cukru
70 ml kokosového oleje
100 ml mléka (já použila ovesné)
40 g dýňových semínek
40 g lískových ořechů
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
1 vrchovatá lžíce medu
20 g prášku do pečiva bez fosfátů

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Himalájská růžová sůl jemná 200g Himalájská růžová sůl jemná 200g Kód: 02.11.0001 Počet hvězdiček je 0 z 5 Himalájská sůl pochází z pákistánské provincie Paňdžáb a nabízí přírodní alternativu ke klasickým rafinovaným solím. Růžová sůl,… Skladem 30 Kč 
Dýně semínka 200 g Dýně semínka 200 g Kód: 02.01.0045 Počet hvězdiček je 5 z 5 Dýňová semínka se získávají z tykve obecné, která pochází ze Střední Ameriky. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin pěstovaných… Skladem 58 Kč 
Kokosový olej BIO 250ml Kokosový olej BIO 250ml Kód: 02.14.0029 Počet hvězdiček je 0 z 5 Kokosový olej je v posledních letech jeden z nejoblíbenějších rostlinných tuků. Mohou za to zejména jeho výživové vlastnosti a všestrannost… Skladem 160 Kč 

Nejenom, že jsou dýně v podzimním období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě. Navíc mají dýně neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček. 

Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.

Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.

Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.

Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.

Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.


"love nature, love yourself"

Marie Hrázská - Mary´s kitchen love

Jmenuji se Maruška a píši food blog Mary´s Kitchen Love, který je zaměřený převážně na zdravé recepty. Zaměřuji se hlavně na jednoduchá, rychlá a zdravá jídla, skrze které můžu lidem ukázat, že i zdravě se dá jíst pestře a jednoduše. Zároveň jsem veliká milovnice kávy a kavárenského života, a proto jsem si s přítelem splnili sen a otevřeli si v lednu vlastní kavárnu. Snažím se dělat věci, které mě baví a naplňují uspokojením a štěstím. :-)

Více článků autora