Dýňový chlebíček
Co budete potřebovat?
250 g dýňového pyré300 g hladké špaldové celozrnné mouky
4 vejce (nejlépe domácí)
50 g kokosového cukru
70 ml kokosového oleje
100 ml mléka (já použila ovesné)
40 g dýňových semínek
40 g lískových ořechů
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
1 vrchovatá lžíce medu
20 g prášku do pečiva bez fosfátů
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO 1kg Kód: 02.04.0095 Voní po oříšcích a najde uplatnění při pečení, smažení i vaření. Špaldová celozrnná mouka se vyrábí z celého zrna i s klíčkem. Bohatá na… | Skladem | 58 Kč | |||
PROBIO Mouka špaldová hladká BIO 1kg Kód: 02.04.0106 Stvořená pro všechny druhy pečení od palačinek po vánočky. Se špaldovou jemně mletou bílou moukou bude pečení radost. Pokrmům dodá jemný… | Skladem | 65 Kč | |||
Himalájská růžová sůl jemná 200g Kód: 02.11.0001 Himalájská sůl pochází z pákistánské provincie Paňdžáb a nabízí přírodní alternativu ke klasickým rafinovaným solím. Růžová sůl, neboli… | Skladem | 23 Kč | |||
Dýně semínka 200 g Kód: 02.01.0045 Dýňová semínka se získávají z tykve obecné, která pochází ze Střední Ameriky. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin pěstovaných… | Skladem | 60 Kč | |||
Kokosový olej BIO 250ml Kód: 02.14.0029 Kokosový olej je v posledních letech jeden z nejoblíbenějších rostlinných tuků. Mohou za to zejména jeho výživové vlastnosti a všestrannost… | Skladem | 165 Kč |
Nejenom, že jsou dýně v podzimním období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě. Navíc mají dýně neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček.
Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.
Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.
Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.
Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.
Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.
"love nature, love yourself"