Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

250 g dýňového pyré
300 g hladké špaldové celozrnné mouky
4 vejce (nejlépe domácí)
50 g kokosového cukru
70 ml kokosového oleje
100 ml mléka (já použila ovesné)
40 g dýňových semínek
40 g lískových ořechů
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
1 vrchovatá lžíce medu
20 g prášku do pečiva bez fosfátů

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Himalayan Pink Salt Fine 200g Himalayan Pink Salt Fine 200g Code: 02.11.0001 Rating value is 5 of 5 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural alternative to conventional refined salts. Pink salt, or… In stock 0,94 € 
Pumpkin Seeds 200 g Pumpkin Seeds 200 g Code: 02.01.0045 Rating value is 5 of 5 Pumpkin seeds are obtained from the gourd, which is native to Central America. It is one of the oldest crops cultivated by man. The seeds… In stock 2,45 € 
Organic Coconut Oil 250ml Organic Coconut Oil 250ml Code: 02.14.0029 Rating value is 5 of 5 Coconut oil has been one of the most popular vegetable fats in recent years. This is mainly due to its nutritional properties and the… In stock 6,73 € 

Nejenom, že jsou dýně v podzimním období vždy za skvělou cenu, ale naše tělo mnohem lépe využije všechny vitamíny a cenné látky ze zeleniny a ovoce v jejich přirozené sezóně a lokalitě, samozřejmě. Navíc mají dýně neutrální využití v kuchyni. Ke snídani z ní připravíte skvělé lívance s medem a tvarohem, k obědu ji upečete s bylinkami a večer povečeříte skvělou polévku. A aby bylo naše denní menu kompletní, nesmíme zapomínat na dezert!!! Nejlépe vonící podzimem, skořicí, medem a oříšky. A přesně takový je dýňový chlebíček. 

Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.

Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.

Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.

Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.

Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.


"love nature, love yourself"