Domácí kečup slazený kokosovým cukrem
Co budete potřebovat?
2 kg oválných zralých rajčat nakrájených na ¼ a zbavených bubáků
250 g na ¼ nakrájené cibule
250 g na ¼ nakrájená jablka se slupkou zbavena jader
150 ml jablečného octa
1 lžíce himalájské růžové soli
120 g kokosového cukru
2 pl sladké papriky
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
5 hřebíčků
3 bobkové listy
1 celá skořice
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
Kokosový cukr BIO 130g Kód: 02.13.0016 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… | Vyprodáno | 74 Kč | |||
Kokosový cukr BIO 300g Kód: 02.13.0017 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… | Skladem | 116 Kč |
Stravovací návyky si vytváříme již od dětství, kdy snad každý měl nejraději těstoviny s kečupem. Kupovaný kečup je plný nezdravého rafinovaného bílého cukru, který škodí a na kterém vzniká závislost. Možná proto téměř každý zachovává lásku ke kečupu. Není třeba si ho odpírat, je však lepší si uvařit domácí a sladit zdravěji kokosovým cukrem, který je na rozdíl od nutričně prázdného rafinovaného cukru plný živin. Je to velmi snadné!
Postup:
-
Rajčata, jablka a cibuli dáme do hrnce se silným dnem a začneme vařit.
-
Po 5 minutách přidáme sladkou papriku, ocet a všechno koření. Poznámka - Koření ideálně dejte do sítka na čaj, aby se vám lépe po dovaření vyndavalo.
-
Vařte 1 hodinu pod pokličkou.
-
Přidejte cukr a sůl a vařte dalších 20 minut.
-
Stáhněte z plotny a důkladně rozmixujte ponorným mixérem.
-
Ihned nalévejte do čistých zavařovacích sklenic, zkontrolujte vždy čisté okraje a pevně zavíčkujte.
-
Sklenice otočte dnem vzhůru.
Budete-li chtít, aby byl kečup opravdu jemný bez semínek z rajčat, můžete ještě přecedit, ale není to nutné! Někdo rajčata před vařením i zbavuje slupky, ale také to není nutné.
Na závěr se doporučuje sklenice zavařit, ale kečup určitě vydrží 3 měsíce i bez zavaření.
Kečup je ještě lepší než kupovaný. Má krásnou barvu, konzistenci, vůni a chuť. Výborně se hodí k dochucování jídel nebo klasicky s těstovinami a se sýrem.
"love nature, love yourself"