Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

2 kg oválných zralých rajčat nakrájených na ¼ a zbavených bubáků
250 g na ¼ nakrájené cibule
250 g na ¼ nakrájená jablka se slupkou zbavena jader
150 ml jablečného octa
1 lžíce himalájské růžové soli
120 g kokosového cukru
2 pl sladké papriky
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
5 hřebíčků
3 bobkové listy
1 celá skořice

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Organic Coconut Sugar 130g Organic Coconut Sugar 130g Code: 02.13.0016 Rating value is 5 of 5 A relatively new sweetener is coconut sugar, which is extracted from the blossoms of coconut palms. Nowadays it has become a legitimate… Sold out 3,02 € 
Organic Coconut Sugar 300g Organic Coconut Sugar 300g Code: 02.13.0017 Rating value is 5 of 5 A relatively new sweetener is coconut sugar, which is extracted from the blossoms of coconut palms. Nowadays it has become a legitimate… In stock 4,73 € 

Stravovací návyky si vytváříme již od dětství, kdy snad každý měl nejraději těstoviny s kečupem. Kupovaný kečup je plný nezdravého rafinovaného bílého cukru, který škodí a na kterém vzniká závislost. Možná proto téměř každý zachovává lásku ke kečupu. Není třeba si ho odpírat, je však lepší si uvařit domácí a sladit zdravěji kokosovým cukrem, který je na rozdíl od nutričně prázdného rafinovaného cukru plný živin. Je to velmi snadné!

Postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli dáme do hrnce se silným dnem a začneme vařit.

  2. Po 5 minutách přidáme sladkou papriku, ocet a všechno koření. Poznámka - Koření ideálně dejte do sítka na čaj, aby se vám lépe po dovaření vyndavalo.

  3. Vařte 1 hodinu pod pokličkou.  

  4. Přidejte cukr a sůl a vařte dalších 20 minut.

  5. Stáhněte z plotny a důkladně rozmixujte ponorným mixérem.

  6. Ihned nalévejte do čistých zavařovacích sklenic, zkontrolujte vždy čisté okraje a pevně zavíčkujte.

  7. Sklenice otočte dnem vzhůru.

Budete-li chtít, aby byl kečup opravdu jemný bez semínek z rajčat, můžete ještě přecedit, ale není to nutné! Někdo rajčata před vařením i zbavuje slupky, ale také to není nutné.

Na závěr se doporučuje sklenice zavařit, ale kečup určitě vydrží 3 měsíce i bez zavaření.

Kečup je ještě lepší než kupovaný. Má krásnou barvu, konzistenci, vůni a chuť. Výborně se hodí k dochucování jídel nebo klasicky s těstovinami a se sýrem.                                                    

"love nature, love yourself"