Akce 3+1 zdarma na lyo jahody 20g, lyo maliny 20g a všechny lyo mixy. Akce platí do 29.1.2021
Xylitol, patří do skupiny alkoholických cukrů, které se používají jako náhrada cukru. S klasickým cukrem má společný vzhled i chuť, pro naše tělo je však mnohem vhodnější. Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost řepného cukru, jeho kalorická hodnota je však o cca 40% nižší. Náš xylitol se extrahuje z dutiny a kůry břízy bělokoré.
Xylitol má asi o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v bříze, některých druzích ovoce (např. v malinách, švestkách) nebo kukuřici a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří podobně jako erythritol mezi alkoholové cukry.
S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu.
Xylitol je velmi populární ve Finsku, které se považuje za jeho “domovskou zemi”. Používá se při výrobě cukrovinek, zejména pak při výrobě žvýkaček.
Xylitol je příznivý pro zuby. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”, což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů (viz studie finských autorů).
Účinky
konzumace potravin/nápojů obsahujících xylitol místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami/nápoji obsahující cukr
konzumace potravin/nápojů obsahujících xylitol místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů
Výhody
Využití
Xylitol má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Můžete ho přidat do kaše, smoothie nebo do těsta při pečení.
Věděli jste, že?
Xylitol má lehce chladivý účinek? To pocítíte i na jeho lahodně sladké chuti. Často se u xylitolu setkáte s označením březový cukr. To ale není správné, xylitol chemicky nepatří mezi cukry, ale mezi polyalkoholy.
Upozornění: Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.
Země původu: Finsko
Složení: 100% xylitol (získaný z břízy bělokoré)