Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

90 g blanšírovaných mandlí
240 g špaldové (celozrnné) mouky
170 g změklého másla
90 g kokosového cukru
1 žloutek
domácí marmeláda/ zavařenina
mandlový protein na posypání přes jemné sítko

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Kokosový cukr BIO 300g Kokosový cukr BIO 300g Kód: 02.13.0017 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Skladem 116 Kč 
Kokosový cukr BIO 130g Kokosový cukr BIO 130g Kód: 02.13.0016 Počet hvězdiček je 0 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Skladem 74 Kč 
Mandle loupané 500g Mandle loupané 500g Kód: 02.01.0019 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 226 Kč 
Mandle loupané 200g Mandle loupané 200g Kód: 02.01.0018 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 102 Kč 
Mandlový protein BIO 200g Mandlový protein BIO 200g Kód: 02.15.0003 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandlový protein je stvořený pro všechny, kteří chtějí snadno navýšit příjem bílkovin - pro sportovce, vegany i vegetariány. Vyrábí se… Skladem 236 Kč 

Linecké cukroví je klasika, která se peče nejen na Vánoce a při přípravě těsta by se měl dodržovat poměr mouky, tuku a cukru 3 : 2 : 1. Dalo by se tedy upéct jednoduše z 300 g mouky, 200 g cukru a 100 g másla. Dalším krokem ke zdravější variantě by bylo hlídání si kvality vstupních surovin popřípadě nahrazení pšeničné bílé mouky moukou celozrnnou špaldovou, nahrazení bílého cukru přírodními sladidly a zvýšená pozornost při výběru másla.

V tomto receptu na linecké cukroví je nahrazena ještě část mouky a část tuku mandlemi, které dodají těsto báječnou konzistenci, chuť, vůni, prostě ho doladí k dokonalosti nejen po chuťově stránce, ale i s těstem se pracuje velmi dobře. Není nutno neustále poprašovat vál hromadou mouky, stačí jen jednou a zlehka.

Nejprve opražte mandle v předehřáté troubě na 160 °C cca 10 minut dorůžova, nechte vychladnout a namelte nebo umixujte na mouku. Následně vypracujte všechny ingredience dohromady. Těsto následně zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout v lednici aspoň hodinu nebo přes noc. Po vyndání z lednice nechte znovu těsto chvíli při pokojové teplotě, aby bylo poddajné. Na lehce poprášené vále rozválejte těsto a vykrajujte tvary střídavě jedno s otvorem jedno bez. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 6 minut na 180  °C. Po vychladnutí promažte marmeládou dle chuti, nejlepší jsou domácí, třeba šípková.

TIP! Pokud již chápete škodlivost bílého cukru, jistě se vám s ním nebude chtít zaprašovat linecké cukroví. Před slepením koleček tedy přes sítko místo cukru posypte mandlový protein. Výsledek vypadá skvěle a navíc obohatíte linecké cukroví o spektrum bílkovin.

"love nature, love yourself"       

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Více článků autora