Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

90 g blanšírovaných mandlí
240 g špaldové (celozrnné) mouky
170 g změklého másla
90 g kokosového cukru
1 žloutek
domácí marmeláda/ zavařenina
mandlový protein na posypání přes jemné sítko

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO 1kg PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá BIO 1kg Kód: 02.04.0095 Počet hvězdiček je 0 z 5 Voní po oříšcích a najde uplatnění při pečení, smažení i vaření. Špaldová celozrnná mouka se vyrábí z celého zrna i s klíčkem. Bohatá na… Skladem 58 Kč 
Kokosový cukr BIO 130g Kokosový cukr BIO 130g Kód: 02.13.0016 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Vyprodáno 74 Kč 
Kokosový cukr BIO 300g Kokosový cukr BIO 300g Kód: 02.13.0017 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Skladem 116 Kč 
Mandle loupané 500g Mandle loupané 500g Kód: 02.01.0019 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 189 Kč 
Mandle loupané 200g Mandle loupané 200g Kód: 02.01.0018 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 89 Kč 
Mandlový protein BIO 200g Mandlový protein BIO 200g Kód: 02.15.0003 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandlový protein je stvořený pro všechny, kteří chtějí snadno navýšit příjem bílkovin - pro sportovce, vegany i vegetariány. Vyrábí se… Skladem 236 Kč 

Linecké cukroví je klasika, která se peče nejen na Vánoce a při přípravě těsta by se měl dodržovat poměr mouky, tuku a cukru 3 : 2 : 1. Dalo by se tedy upéct jednoduše z 300 g mouky, 200 g cukru a 100 g másla. Dalším krokem ke zdravější variantě by bylo hlídání si kvality vstupních surovin popřípadě nahrazení pšeničné bílé mouky moukou celozrnnou špaldovou, nahrazení bílého cukru přírodními sladidly a zvýšená pozornost při výběru másla.

V tomto receptu na linecké cukroví je nahrazena ještě část mouky a část tuku mandlemi, které dodají těsto báječnou konzistenci, chuť, vůni, prostě ho doladí k dokonalosti nejen po chuťově stránce, ale i s těstem se pracuje velmi dobře. Není nutno neustále poprašovat vál hromadou mouky, stačí jen jednou a zlehka.

Nejprve opražte mandle v předehřáté troubě na 160 °C cca 10 minut dorůžova, nechte vychladnout a namelte nebo umixujte na mouku. Následně vypracujte všechny ingredience dohromady. Těsto následně zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout v lednici aspoň hodinu nebo přes noc. Po vyndání z lednice nechte znovu těsto chvíli při pokojové teplotě, aby bylo poddajné. Na lehce poprášené vále rozválejte těsto a vykrajujte tvary střídavě jedno s otvorem jedno bez. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 6 minut na 180  °C. Po vychladnutí promažte marmeládou dle chuti, nejlepší jsou domácí, třeba šípková.

TIP! Pokud již chápete škodlivost bílého cukru, jistě se vám s ním nebude chtít zaprašovat linecké cukroví. Před slepením koleček tedy přes sítko místo cukru posypte mandlový protein. Výsledek vypadá skvěle a navíc obohatíte linecké cukroví o spektrum bílkovin.

"love nature, love yourself"

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Více článků autora