Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

90 g blanšírovaných mandlí
240 g špaldové (celozrnné) mouky
170 g změklého másla
90 g kokosového cukru
1 žloutek
domácí marmeláda/ zavařenina
mandlový protein na posypání přes jemné sítko

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Organic Coconut Sugar 130g Organic Coconut Sugar 130g Code: 02.13.0016 Rating value is 5 of 5 A relatively new sweetener is coconut sugar, which is extracted from the blossoms of coconut palms. Nowadays it has become a legitimate… Sold out 3,02 € 
Organic Coconut Sugar 300g Organic Coconut Sugar 300g Code: 02.13.0017 Rating value is 5 of 5 A relatively new sweetener is coconut sugar, which is extracted from the blossoms of coconut palms. Nowadays it has become a legitimate… In stock 4,73 € 
Almonds Blanched 500g Almonds Blanched 500g Code: 02.01.0019 Rating value is 5 of 5 Almonds are the kernels of the dry fruit of the almond tree and are rich in vegetable fats, fiber and a source of protein. Blanched almonds… In stock 7,71 € 
Almonds Blanched 200g Almonds Blanched 200g Code: 02.01.0018 Rating value is 5 of 5 Almonds are the kernels of the dry fruit of the almond tree and are rich in vegetable fats, fiber and a source of protein. Blanched almonds… In stock 3,63 € 
Organic Almond Protein 200g Organic Almond Protein 200g Code: 02.15.0003 Rating value is 5 of 5 Almond protein is made for everyone who wants to easily increase their protein intake - for athletes, vegans and vegetarians. It is… In stock 9,63 € 

Linecké cukroví je klasika, která se peče nejen na Vánoce a při přípravě těsta by se měl dodržovat poměr mouky, tuku a cukru 3 : 2 : 1. Dalo by se tedy upéct jednoduše z 300 g mouky, 200 g cukru a 100 g másla. Dalším krokem ke zdravější variantě by bylo hlídání si kvality vstupních surovin popřípadě nahrazení pšeničné bílé mouky moukou celozrnnou špaldovou, nahrazení bílého cukru přírodními sladidly a zvýšená pozornost při výběru másla.

V tomto receptu na linecké cukroví je nahrazena ještě část mouky a část tuku mandlemi, které dodají těsto báječnou konzistenci, chuť, vůni, prostě ho doladí k dokonalosti nejen po chuťově stránce, ale i s těstem se pracuje velmi dobře. Není nutno neustále poprašovat vál hromadou mouky, stačí jen jednou a zlehka.

Nejprve opražte mandle v předehřáté troubě na 160 °C cca 10 minut dorůžova, nechte vychladnout a namelte nebo umixujte na mouku. Následně vypracujte všechny ingredience dohromady. Těsto následně zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout v lednici aspoň hodinu nebo přes noc. Po vyndání z lednice nechte znovu těsto chvíli při pokojové teplotě, aby bylo poddajné. Na lehce poprášené vále rozválejte těsto a vykrajujte tvary střídavě jedno s otvorem jedno bez. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 6 minut na 180  °C. Po vychladnutí promažte marmeládou dle chuti, nejlepší jsou domácí, třeba šípková.

TIP! Pokud již chápete škodlivost bílého cukru, jistě se vám s ním nebude chtít zaprašovat linecké cukroví. Před slepením koleček tedy přes sítko místo cukru posypte mandlový protein. Výsledek vypadá skvěle a navíc obohatíte linecké cukroví o spektrum bílkovin.

"love nature, love yourself"