Napsáno 01.01.2019

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Kešu Jumbo 100g Kešu Jumbo 100g Kód: 02.01.0099 Počet hvězdiček je 5 z 5 Největší kešu ořechy Jumbo mají jemnou krémovou chuť, kterou si jistě zamilujete. Kešu Jumbo RAW neprocházejí tepelnou úpravou a… Skladem 74 Kč 
Fit mix semínka 100g Fit mix semínka 100g Kód: 02.01.0111 Počet hvězdiček je 5 z 5 Směs semínek na ochucení salátů, hlavních jídel nebo jen tak na zobání. Skladem 49 Kč 
Pekanové ořechy 200g Pekanové ořechy 200g Kód: 02.01.0069 Počet hvězdiček je 5 z 5 Pekanové ořechy jsou semena stromu ořechovce pekanového. Vzhledem se podobají vlašským ořechům, ale oproti nim mají jemnější chuť. Obsahují… Skladem 169 Kč 
Pekanové ořechy 100g Pekanové ořechy 100g Kód: 02.01.0068 Počet hvězdiček je 4 z 5 Skladem 89 Kč 
Kešu ořechy 500g Kešu ořechy 500g Kód: 02.01.0025 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kešu jsou semena až 12 m vysokého stromu ledvinovníku západního. Naše kešu ořechy nesou označení WW320, což udává jakost (whole white) a… Skladem 299 Kč 
Kešu krém s jahodami 140 g Kešu krém s jahodami 140 g Kód: 02.09.0050 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kombinace kešu, kokosu a mrazem sušených jahod je dokonalost sama. Vizuální i chuťová. Přirozeně sladká chuť bez výčitek. Skladem 139 Kč 

V minulém článku s názvem ,,S NATU ZDRAVĚ I NA CESTÁCH“ jsem se zmínila, že je důležité, aby každé jídlo obsahovalo nějaký zdroj zdravých tuků, a proto si dnes vysvětlíme proč a jaké zdroje jsou nejvhodnější. 

Rozdělení tuků
Proč do jídelníčku zařadit zdravé tuky
Co způsobuje nedostatek zdravých tuků
Zdroje zdravých tuků (+ recepty)

1. ROZDĚLENÍ TUKŮ

Tuky můžeme rozdělit do tří skupin - nasycené mastné kyseliny, transmastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny najdeme například v tučných mléčných výrobcích nebo v uzeninách a právě tyto tuky označujeme jako ,,špatné”, jelikož mají negativní vliv na hladinu cholesterolu a zvyšují riziko obezity. Tzv. transmastné kyseliny by se v našem jídelníčku neměly vyskytovat takřka vůbec, jelikož způsobují kardiovaskulární onemocnění a mohou mít podíl na rozvoji diabetu druhého typu (nejčastěji se s nimi setkáme v instantních směsích nebo v sušenkách). A konečně tzv. nenasycené mastné kyseliny, které označujeme jako ,,zdravé tuky”.

2. PROČ DO JÍDELNÍČKU ZAŘADIT ZDRAVÉ TUKY

Nenasycené mastné kyseliny by měly být součástí vyváženého jídelníčku z toho důvodu, že podporují činnost srdce, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů a chrupavek, jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a také zlepšují kvalitu vlasů, kůže nebo pleti.

3. CO ZPŮSOBUJE NEDOSTATEK ZDRAVÝCH TUKŮ

Nedostatek zdravých tuků má na náš organismus naopak značně negativní vliv, jelikož může způsobit například:

  • Hormonální nerovnováhu
  • Bolest kloubů
  • Problémy s koncentrací
  • Depresi

4. ZDROJE TUKŮ

Ořechy

  • Piniové - Díky obsahu nenasycených mastných kyselin mají piniové ořechy blahodárný vliv na srdce a cévy. Dále obsahují velké množství kvalitních olejů, které podporují funkčnost nervového systému.
  • Mandle - Mandle se vyznačují nejlepším poměrem cena versus kvalita, jelikož patří mezi nejlevnější, a přitom nejzdravější ořechy. Mají opravdu široké využití a často se používají i v kosmetice a důvody, proč upřednostnit přírodní kosmetiku před tou konvenční, najdete ZDE.
  • Kešu - Kešu ořechy mají lahodně krémovou chuť a dají se využít na slano i na sladko (například se skvěle hodí do raw receptů).
  • Pekanové - Pekanové ořechy jsou na kvalitní tuky opravdu bohaté - jejich zastoupení je až 72 %. Zároveň obsahují přes 19 vitaminů a minerálů, především železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, mangan, selen, lutein a zinek.
  • Vlašské - Vlašské ořechy jsou velice výživné ořechy bohaté na kvalitní rostlinné tuky. V porovnání s ostatními ořechy mají mnohem méně sacharidů (přibližně 14 g na 100 g) a jejich jádro svým tvarem připomíná lidský mozek. Možná právě z tohoto důvodu byly ořechy považovány za výživu pro mozek. Podle keltských legend je vlašský ořech symbolem koncentrované moudrosti.

    Semínka (TIP: Vyzkoušejte naše nové mixy semínek!)

    • Dýňová - Dýňová semínka se mohou jíst syrová, pouze opražená na pánvi nebo na suchém plechu. Zároveň když se správně dochutí, mohou posloužit jako náhrada brambůrků či jiných nezdravých pochutin. Přidávají se do domácího pečiva (dýňový chléb) nebo jako posyp salátů a polévek. Velice zdravý je také dýňový olej, který se získává lisováním semínek.
    • Slunečnicová - Slunečnicová semínka mají jeden z nejvyšších obsahů vitaminu E, což je silný antioxidant.
    • Konopná - Konopná semínka se bezpochyby dají považovat za superpotravinu, jelikož jsou v nich v harmonickém poměru zastoupeny vzácné esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6, které podporují správný vývoj mozku. Naše konopné semínko navíc neobsahuje špatně stravitelnou slupku a je tak vhodné k přímé konzumaci.
    • Sezamová - Sezamová semínka mají jemně oříškovou chuť a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Jedná se o běžnou součást různých kuchyní, přičemž se používá celé i drcené. Sezam se přidává také do pečiva, koláčů, sušenek nebo tyčinek. Dále se z něj připravuje velmi oblíbené gomasio, které jídlo krásně dosolí a zároveň exoticky ochutí.

    ZDROJE

    BRAZIER, Brendan. Vegan v kondici: průvodce rostlinnou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3400-5.

    JUREK, Scott a Steve FRIEDMAN. Jez a běhej: moje nečekaná cesta k úspěchu na ultramaratonu. Praha: Mladá fronta, 2013. ISBN 978-80-204-2871-4.

    https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Trans-mastne-kyseliny-ve-strave---jak-je-poznat__s10012x10078.html

    NATU

    Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi. Více článků autora