Napsáno 26.11.2020

Co se dozvíte?

Poslední roky je v oblasti potravinářství a zdravého životního stylu hodně kontroverzních témat. Jedním z největších strašáků je používání cukru. Proč se dříve hojně konzumoval a dnes se jeho používání omezuje? Proč je lepší použít místo cukru med či jiné slady? Jak se vyznat v záplavě sladidel a která jsou vhodná? Čím eliminovat chutě na sladké?

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Mango-Maracuja extra džem výběrový bez přidaného cukru 205g Mango-Maracuja extra džem výběrový bez přidaného cukru 205g Kód: 02.17.0122 Počet hvězdiček je 4 z 5 Nejsem žádný cukrouš. V džemu s mangem a maracujou si naplno vychutnáte exotickou chuť ovoce a nenajdete v něm ani špetku přidaného cukru.… Skladem 167 Kč 
Medová borůvka extra džem výběrový speciální 205g Medová borůvka extra džem výběrový speciální 205g Kód: 02.17.0118 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kolekce ručně vyráběných džemů s vůní lesa a zahrady. To jsou džemy od NATU s vysokým podílem ovoce a bez rafinovaného cukru. Varianta… Skladem 159 Kč 
Xylitol 300 g Xylitol 300 g Kód: 02.13.0028 Počet hvězdiček je 5 z 5 Xylitol, patří do skupiny alkoholických cukrů, které se používají jako náhrada cukru. S klasickým cukrem má společný vzhled i chuť, pro… Skladem 128 Kč 
Kokosový cukr BIO 300g Kokosový cukr BIO 300g Kód: 02.13.0017 Počet hvězdiček je 5 z 5 Relativně novým sladidlem je kokosový cukr, který se získává z okvětí kokosových palem. V dnešní době se stal oprávněnou konkurencí… Skladem 112 Kč 
Datle 200g Datle 200g Kód: 02.02.0127 Počet hvězdiček je 5 z 5 Šťavnaté datle jsou nutričně bohatou pochoutkou a dodávají tak tělu potřebnou energii. Díky své příjemné medově karamelové chuti se… Skladem 37 Kč 

Sladká chuť je pro člověka přirozená. Už mateřské mléko je sladké. V průběhu evoluce se lidský organismus naučil zpracovávat a využívat v přírodě se vyskytující živiny včetně cukru. V těle se molekuly cukru rozkládají díky inzulínu nebo v játrech v podobě glykogenu a naše tělo tak získává okamžitý zdroj energie, které jsou například pro mozkové buňky naprosto nezbytné. 

Ideální je konzumovat cukr z přírodních zdrojů jako jsou ovoce, zelenina nebo třeba ořechy. V ovoci je poměrně velké množství fruktózy společně s vlákninou, vitamíny a dalšími živinami, které zajistí její zpracování, a především toho nesníme díky vláknině hodně. Málokdo sní například 4 jablka, ale taková sladká tyčinka oslazená glukózo-fruktózovým sirupem, tam lze snadno sklouznout k tomu, že člověk sní více než jeho tělo potřebuje. A druhá věc v případě těchto sirupů je jejich zpracování a původ, který je často sice z kukuřice, ale ta v dnešní době patří mezi geneticky modifikované potraviny a také takto zpracovaná fruktóza může zatěžovat játra. Z důvodu vysokého obsahu fruktózy se už dnes ani nedoporučuje před pár lety tolik propagovaný agávový sirup.

Pravidlo všeho s mírou platí u cukru dvojnásob. Je to zejména z toho důvodu, že na něj zjednodušeně řečeno vzniká závislost a čím častěji ho konzumujeme, tím více si ho naše tělo žádá. Nadbytečné množství cukrů se přeměňuje na tuky, ukládá se v těle na místech, kam nepatří, dochází ke vzniku obezity i k narušení samotného metabolismu cukrů v podobě cukrovky neboli diabetu.

V současné době existuje velká škála nízkokalorických tzv. light potravin, které neobsahují žádný cukr, za to však obsahující náhradní sladidla jako náhražku cukru. Důvodem použití náhradních sladidel je totiž fakt, že tyto látky se neúčastní biochemických pochodů v organismu jako cukry a neposkytují organismu žádnou nebo jen velmi malou energii. Proto se začaly ve velké míře vyrábět různé náhražky cukru v naději, že se počet obézních lidí sníží.

Uměle vyrobených sladidel je dnes na trhu velké množství a jsou to například sukralosa, acesulfam, glukózo-fruktózový sirup a další, velmi kontroverzní sladidla, která mohou dle některých studií nevhodně působit na naše zdraví například narušením střevní stěny v případě sukralosy. Sladidla z přírodních zdrojů jsou určitě lepší volbou, jen je potřeba hlídat původ, zpracování a glykemický index. 

Čím tedy nahradit cukr při pečení vánočního cukroví?

Med

Nejstarším sladidlem používaným již v době kamenné byl med z divokých včel. Med je kaloricky vydatnější než běžný cukr, ale má větší sladivost, proto se ho dá používat méně než cukru. Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Existuje okolo 3000 druhů medů, některé jsou vhodnější na pečení, jiné jsou bohatší na antioxidanty. Co je podstatné, hlídat kvalitu a původ medu. 

Sladěnka a další obilné slady

Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu.

Datle

Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů. Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus. Namočené datle můžete rozmixovat na pastu, která navíc krásně drží a jsou tak vhodné na přípravu raw cukroví či nepečeného cukroví.

Xylitol

Tento tajemný název označuje tzv. alkoholický cukr, sladidlo, které se získává třeba z březové šťávy nebo jiných rostlinných zdrojů. Je to alternativa ke klasickému bílému cukru, ale obsahuje o 40 % méně kalorií než běžný cukr a má velmi nízký glykemický index. Xylitol má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Toto sladidlo je schopno dokonce omezovat růst zubních povlaků a tak i snižovat riziko vzniku zubního kazu. Ale není vhodné ho zase používat úplně často, může mít projímavé účinky.

Kokosový cukr

Další vhodnou variantou je kokosový cukr, který je vyráběn z okvětí kokosových palem. Má přibližně stejnou sladivost a podobný glykemický index jako klasický cukr, takže se dá vhodně zakomponovat do receptů. Nezpracovává se rafinací a je bez konzervačních látek. Kokosový cukr má lehce karamelovou chuť, vůni i barvu. V Asii je používán již mnoho let jako sladidlo. Pomáhá udržovat stálé vnitřní prostředí a blahodárně působí na celý organismus.

A čím slepit zdravější variantu lineckého cukroví? Vyzkoušejte naše džemy, které jsou ve variant bez cukru, s medem nebo slazené panelou, Panela vzniká ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizené cukrové třtiny, šetrným způsobem vysoušené a následně lehce drcené. Je známá též jako rapadura nebo raspadura. Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý třtinový cukr. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem nic společného. Je čistým produktem, získaným bez použití chemických procesů. Díky tomu, na rozdíl od třtinového cukru, zachovává maximum živin původně přítomných ve třtinové šťávě, neopakovatelnou chuť melasy, zlatou, třpytivou barvu, a „živou“ strukturu drobných valounků místo krystalů.

A co dělat, když nás často honí mlsná?

  1. pravidelná strava se třemi hlavními jídly, případně menšími svačinkami,

  2. dostatek kvalitních bílkovin, tuků a komplexních polysacharidů v každém hlavním jídle

  3. pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu.

"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora