AKCE Lyofilizované jahody se slevou až 20 %

Napsáno 15.04.2022

Co se dozvíte?

Velikonoce jsou svátek plný barev, jarních květin a pojí se s nimi i tradice barvení vajíček. Červené, zelené, modré, žluté… každý si jistě najde svého favorita! A co se takhle letos navrátit do dob našich předků a obarvit si je přírodně, ze surovin, které najdeme doma?! Věděli jste, že kromě známých cibulových slupek, které zajistí sytě červenou barvu, můžeme využít třeba kurkumu či špenát? Postup je opravdu velmi jednoduchý a co se týče vzorů, těm se meze nekladou. Lze využít lístky pampelišek, květy sedmikrásek nebo zkrátka všech různých druhů jarních rostlinek, které najdete na zahradě.

ZÁKLADNÍ POSTUP

1. Pokud máme kupovaná vajíčka, je potřeba nejdříve smýt z nich potisk. Dobře poslouží ekologický přípravek na mytí nádobí nebo voda s jedlou sodou. 

2. Následně je nutné každé vejce opatrně, ale důkladně opláchnout, aby na něm barva dobře držela.

3. Když máme vajíčka připravená, rozstříháme si silonku asi na 15cm kousky. Na vajíčko přitiskneme rostlinku a zabalíme pečlivě do silonky.

4. Do hrnce si připravíme vodu, barvící materiál (podle toho, kterou barvu připravujeme) a ocet, který pomůže k obarvení. 

5. Jednotlivé směsi přivedeme k varu a necháme vařit cca 5-10 minut, dokud i samotná voda nebude zbarvená.

6. Do hotového barevného vývaru vložíme vajíčka a vaříme dalších 8 minut.

7. Barevný vývar doporučujeme nevylévat, ale nechat v něm ještě přes noc vajíčka odstát, aby barva byla výraznější.

8. Druhý den vyjmeme ze silonky, osušíme a máme hotovo!

JAK DOCÍLIT RŮZNÝCH BAREV:

ČERVENÁ

  • slupky z cibule
  • 1 lžíce octa
  • voda

ŽLUTÁ

  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce octa
  • voda

ZELENÁ

  • špenát
  • 1 lžíce octa 
  • voda

RŮŽOVÁ

  • špenát
  • 3 lžíce červeného vývaru z cibule
  • voda

Hodně úspěchů při barvení vajíček:)


"love nature, love yourself"

Eliška Ságnerová

Jmenuji se Eliška Ságnerová a momentálně studuji osmileté gymnázium. Už od mala jsem ráda pomáhala mamce v kuchyni, ale o stravu jako takovou, jsem se blíže začala zajímat až ve svých 12 letech. Zanedlouho na to, jsem si založila vlastní instagramový profil @eliskasagnerova , kde jsem postupně začala přidávat recepty, inspirace na jídla a díky podpoře svých sledujících a rodině později vydala i ebook s recepty. Kromě samotného pečení a vaření mě v rámci této tvorby baví focení a natáčení

Více článků autora