Napsáno 11.12.2021

Co se dozvíte?

V minulém článku jsme se dozvěděli, jak správně zacházet s ořechy před konzumací, abychom z nich získali největší potenciál, který je s ohledem na přítomnost minerálů, antioxidantů a nenasycených tuků velký a zaměřili jsme se na vybrané druhy. Dnes se podíváme na dalších a to konkrétně na kešu, arašídy, makadamové ořechy, para ořechy, pistácie, tygří ořechy a blíže se zaměříme i na různá semínka. A na závěr si prozradíme recept na další vánoční cukroví, tentokrát to bude linecké z mouky z tygřích ořechů. Informace najdete v novém článku od nutriční poradkyně @zdrave_s_lucou.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Makadamové ořechy 200g Makadamové ořechy 200g Kód: 02.01.0039 Počet hvězdiček je 5 z 5 Makadamový ořech je právem nazýván králem ořechů, a to nejen pro svou výtečnou chuť. Kromě rostlinných tuků má vysoký obsah vlákniny. Skladem 244 Kč 
Arašídy natural 200g Arašídy natural 200g Kód: 02.01.0021 Počet hvězdiček je 0 z 5 Arašídy neboli burské oříšky jsou plody podzemnice olejné. Naše arašídy jsou loupané a nepražené. Skladem 45 Kč 
Arašídy natural 200g Arašídy natural 200g Kód: V02.01.0021 Počet hvězdiček je 0 z 5 Akce -20% Výprodej Arašídy neboli burské oříšky jsou plody podzemnice olejné. Naše arašídy jsou loupané a nepražené. Skladem 36 Kč  45 Kč
Para ořechy 200g Para ořechy 200g Kód: 02.01.0042 Počet hvězdiček je 5 z 5 Para ořechy jsou semena juvie ztepilé, která roste výhradně v deštných pralesích Jižní Ameriky. Para ořechy jsou zdrojem vlákniny. Skladem 185 Kč 
Pistácie loupané 200g Pistácie loupané 200g Kód: 02.01.0033 Počet hvězdiček je 5 z 5 Pistácie vynikají vysokým obsahem vlákniny a jsou zdrojem bílkovin. Naše pistácie jsou loupané a nesolené pro zachování jejich přirozené… Skladem 185 Kč 
Kešu ořechy 200g Kešu ořechy 200g Kód: 02.01.0024 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kešu jsou semena až 12 m vysokého stromu ledvinovníku západního. Naše kešu ořechy nesou označení WW320, což udává jakost (whole white) a… Skladem 133 Kč 

Přehled ořechů a jejich význam:

Kešu ořechy

Kešu ořechy jsou plody ledvinovníku západního, který pochází z Brazílie. Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Zajímavostí je největší ledvinovník, který se rozprostírá na neskutečné ploše 8 500 metrů čtverečních, vypadá jako velký park a najdeme ho v Brazílii, doporučuji se podívat na video 😊 Tento strom je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Další zajímavostí je, že ledvinovník plodí tzv. kešu jablka, která vypadají jako paprika a zespodu se nachází právě kešu ořechy, což jsou z botanického hlediska nažky a ne ořechy. Ty jsou umístěny v tvrdém osemení a zisk ořechů je poměrně složitý, jelikož pod skořápkou se nachází jedovatý olej, který může podráždit pokožku. Při ručním zpracování je tedy potřeba opatrná manipulace. Skořápku producenti tak raději ošetřují horkým vzduchem, horkou olejovou lázní nebo pražením. Díky čemuž pak ořechy ale nejsou už RAW.

Význam kešu:
  • Obsahují méně tuků než většina ořechů – uvádí se asi 48 % z celkové hmotnosti, z čehož asi 80 % tvoří nenasycené mastné kyseliny, které opět podporují správnou činnost kardiovaskulární soustavy.
  • Bílkoviny představují asi 16 %.
  • Zdroj vitamínu K, E, vitamínů B1 a B6. Jedna hrst kešu ořechů odpovídá 12 % doporučené denní dávky vitaminu K, který je spolu s vápníkem důležitý pro dostatečnou mineralizaci kostí a chrání je před zlomeninami či osteoporózou.
  • Vysoký obsah hořčíku a draslíku. Hořčík je důležitý pro správnou činnost nervové soustavy, působí proti křečím. Dvě hrsti odpovídají 25 % denní dávky hořčíku.
  • Kešu pozitivně podporuje paměť a koncentraci.
  • Má nejvyšší množství železa ze všech skořápkových plodů, což ocení vegani a vegetariáni.
  • Olej v kešu ořeších je bohatý na selen, zinek či fosfor – tyto minerály napomáhají krásné pokožce, podporují její pružnost a vláčnost.
  • Vysoké hladiny antioxidantů luteinu a zeaxantinu, které při denní konzumaci podporují činnost zraku (lutein najdeme také v mrkvi) a mohou působit proti oslepnutí.

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy jsou plodem makadamie celolisté, která pochází z východní Austrálie. Odtud se rozšířila dále do jižní Afriky, jihozápadní části USA, do Latinské Ameriky. Největší produkce makadamových ořechů pochází z Havaje.

Makadamové ořechy patří mezi nejdražší, protože proces sklizně je pomalý a trvá až deset let, než začne strom plodit.

Ořechy mají obdobně jako kešu velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Makadamy vyhrávají první místo v obsahu tuků a se svými 75 % trumfují i vlašské ořechy, o kterých byla řeč v minulém článku. Čerstvé makadamové ořechy jsou díky tomuto množství na první pohled lesklé a mastné.

Význam makadamových ořechů:
  • Nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na činnost cévní soustavy, pomáhají snižovat hladinu triglyceridů a také hladinu nepříznivého LDL cholesterolu.
  • Makadamy se na první příčku řadí nejen s obsahem tuků, ale po zásluze je můžeme pochválit i za obsah důležitých mikroživin - vitamínu A, vitamíny skupiny B, železo, selen, měď.
  • Obsahují flavonoidy, které v těle vychytávají volné radikály a zpomalují proces stárnutí buněk.
  • Ořechy mají antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti.

Arašídy

Kdo by neznal arašídy nebo-li buráky? Jsou to plody rostliny podzemnice olejné, která je původní z jižní Ameriky, kde byla vypěstována už před zhruba šesti tisíci lety. A ani arašídy nejsou ořechy v pravém slova smyslu, jedná se ve skutečnosti o luštěninu a plody, které konzumujeme jsou tedy lusky.

Arašídy bývají dávány někdy na paškál s ohledem na případnou přítomnost aflatoxinů, které v těle mohou působit jako jed. Aflatoxiny jsou plísně, kterým se daří ve vlhku a jejich přítomnost je v zemích EU přísně sledována, takže není potřeba se bát při konzumaci od kvalitních dodavatelů. 

Význam arašídů:
  • Tuky představují okolo 50 % a opět tedy díky obsahu nenasycených mastných kyselin podporují činnost cévní soustavy.
  • Bílkovin mají ve srovnání s ostatními ořechy také poměrně dost – okolo 25 %, takže nejen zasytí, ale podílí se i na tvorbě svalové tkáně.
  • Mají nižší glykemický index.
  • Obsahují vitamíny skupiny B a antioxidanty jako například koenzym Q 10 či resveratrol – oba zpomalují stárnutí buněk, resveratrol může regulovat krevní tlak a inhibovat některé viry a podporovat tak imunitní systém, tyto účinky jsou však dle různých studií sporné.
  • Obsahují minerály železo, vápník, hořčík, draslík.

Para ořechy

Para ořechy jsou nečekaně také nepravé ořechy😊, konzumujeme semena stromu juvie ztepilé, který roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Jméno para získal ořech pravděpodobně díky vývozu těchto ořechů z brazilského přístavu Pará do Evropy.

Význam para ořechů:
  • Para ořechy jsou významným zdrojem selenu. Selen je důležitý stopový prvek, jeho dlouhodobý nedostatek nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a u těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu.
  • S konzumací para ořechů bychom to však neměli přehánět, stačí 1-2 denně, abychom nepřekročili denní doporučenou dávku. Nadbytek selenu působí v těle toxicky a projevuje se poruchami trávení, vypadávání vlasů, změny nehtů a deprese.
  • Spolu s vlašskými a makadamovými ořechy řadí na pomyslnou bednu s ohledem na množství tuků.
  • Olej z para ořechů vyživuje pokožku.

Pistácie

Pistácie jsou u nás jedny z nejoblíbenějších ořechů, zejména v pražené formě. Jsou to plody stromku řečíku pistáciového,  který je původem ze střední Asie a Blízkého východu. Dnešní největší produkce pochází z Íránu a USA.

Význam pistácií:
  • Mají poměrně nízký glykemický index, nižší obsah tuků (okolo 50 %) a dobrý poměr bílkovin (okolo 20 %), díky čemuž jsou vhodné ke klasickým redukčním dietám.
  • Významný zdroj vitamínu E - podporuje zdravou pokožky a má antioxidační účinky.
  • Vitamín B6 ovlivňuje metabolismus bílkovin a kognitivní funkce
  • Zásobárna minerálů jako je měď, mangan, draslík, vápník, železo, hořčík a zinek.
  • Obdobně jako kešu ořechy obsahují i pistácie karotenoidy lutein a zeaxanthin, které snižují onemocnění očí.
  • Údajně mají afrodiziakální účinky. Podle jedné studie jedli muži 3 týdny 100 g pistácií denně a jejich erektilní funkce se zvýšila o 50 %.

Tygří ořechy

Tygří ořechy jsou plodem trávovité byliny šáchoru jedlého, která dorůstá do půl metru a pod zemí se ukrývají jedlé hlízy, ze kterých se právě získávají tyto nepravé ořechy. Přezdívá se jim také chufa nebo zemní mandle. Chuťově připomínají právě mandle. 
Pochází ze subtropických oblastí jižní Evropy, Přední Asie a Afriky. Planě roste v Egyptě a v Súdánu. Starodávné pěstování dosvědčují nálezy hlízek v egyptských hrobkách z 3. a 2. tisíciletí př. n. l. 

Význam tygřích ořechů:
  • Hlízy jsou cenným zdrojem vlákniny, která reguluje činnost střev, na 100 g obsahují 11 g. 
  • Oproti klasickým ořechům mají mnohem větší obsah sacharidů, ty tvoří polovinu nutričních hodnot. 
  • Obsah tuků je zhruba třetinový oproti klasickým ořechům, ale opět převažují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. 
  • Zdroj antioxidantů vitamínů E a C  - prevence stárnutí buněk a posílení imunitního systému.
  • Obsahují minerály jako je vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a fosfor.
  • Používají se na výrobu horchaty, což je sladké oříškové mléko.
  • Je vhodná pro bezlepkovou dietu a v asijské kultuře je používán jako afrodisiakum.

A co semínka?

Dýňová, slunečnicová, lněná semínka či mák. Všechny najdeme v našich končinách a právem je naši předci sušili a konzumovali, protože jejich přínos je velký a někdy bývají označovány jako superpotraviny.

Z hlediska energetické hodnoty, obsahu sacharidů, bílkovin a tuků se semínka podobají ořechům. Stejně jako ořechy jsou velkým zdrojem prospěšných tuků v podobě nenasycených mastných kyselin. Lněná semínka jsou spolu s chia semínky jedním z velmi významných zdrojů prospěšných omega 3 mastných kyselin, které nám v jídelníčku tak často chybí nebo bývají v nesprávném poměru s omega 6. Omega 3 nám v těle působí protizánětlivě, podporují správnou činnost mozku a srdce.

Dále obsahují hodnotný zdroj bílkovin a podílí se tak na výstavbě svalové hmoty, kostí a nervů. Obsahují enzymy a hormony a celou řadu mikroživin důležitých pro správnou funkci našeho těla.

Před konzumací je vhodné semínka stejně jako ořechy namočit. Lněné semínko se doporučuje namlít, aby se zvýšil jeho potenciál. Má však tendenci k rychlé oxidaci, proto je vhodné si namlít jen potřebné množství. Chia semínka mají absorpční vlastnost, pohlcují vodu, takže vytvoří rosolovitý gel, doporučuji si udělat pudink.

Lněná semínka pomáhají ženám mírnit předmenstruační symptomy a menopauzu. Dýňová semínka jsou významné pro množství zinku, který se podílí na lepší kvalitě vlasů, nehtů. Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem antioxidantu vitaminu E bránícímu poškození buněk v těle a pro těhotné ženy jsou vhodné k doplnění kyseliny listové. Mák je proslulý vysokým obsahem vápníku, který je důležitý pro správný vývoj kostí a zubů.

Recept na linecké cukroví z mouky z tygřích ořechů

Ingredience:

  • 200 g mouky z tygřích ořechů
  • 200 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 130 ml špaldového sirupu
  • čerstvá kůra z 1/2 citrónu
  • špetka soli

Postup:

  • Všechny ingredience necháme odstát na pokojovou teplotu a poté smícháme v těsto.
  • Záleží na použité špaldové mouce, některá saje více, poté přidejte více másla, aby se těsto spojilo.
  • Těsto vložíme do skleněné mísy, přikryjeme a necháme odležet do druhého dne v lednici.
  • Na plech z pečicím papírem vložíme vykrájené tvary.
  • Pečeme na 170 stupňů po dobu cca 5 minut (dle tloušťky těsta).
  • Upečené a vychladlé cukroví spojíme marmeládou, mně se osvědčila malinová.

"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora