Napsáno 01.01.2019

Jeden z důvodů, proč se lidé vyhýbají zdravému stravování, je představa zdlouhavé přípravy jednotlivých jídel. Je sice pravda, že vaření vlastních nutričně bohatých pokrmů je nezbytnou součástí zdravého životního stylu, avšak neznamená to, že v kuchyni musíte trávit dlouhé hodiny. Já sama si připravuji všechna svá jídla a stíhám to i se školou, prací a všemi dalšími povinnostmi. A právě proto jsem si pro vás připravila pár tipů, kterými se řídím, když si chci vaření co nejvíce zjednodušit!

DOPŘEJTE SI ZDRAVÝ ,,FAST FOOD”
NAPLÁNUJTE SI JÍDLA DOPŘEDU
POUŽIJTE JEDNU INGREDIENCI DO VÍCE JÍDEL
VYZKOUŠEJTE RŮZNÁ KOŘENÍ/DOCHUCOVADLA
UVAŘTE SI VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ
MLSEJTE ZDRAVĚ. A BEZ PRÁCE!
VYUŽIJTE ZBYTKY

DOPŘEJTE SI ZDRAVÝ ,,FAST FOOD”

Můj první tip zní: dopřejte si zdravý ,,fast food”. Uvedeme si to na příkladu snídaně - mnoho lidí si totiž myslí, že ráno na přípravu výživného jídla nemají čas, a proto si radši cestou do práce koupí obložené bílé pečivo. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste si ráno pekli vlastní zdravý chléb, ale pravda je taková, že ty dvě minuty, které ráno strávíte čekáním ve frontě, můžete věnovat raději přípravě výživné Superkaše. Právě Superkaše vás totiž zasytí na celé dopoledne, takže to ve výsledku časově vyjde ještě mnohem líp. Další rychlou (a neodolatelně křupavou) alternativou jsou naše granoly. Neobsahují žádné konzervanty, stabilizátory, palmový tuk, bílý cukr ani pšeničné vločky. Opět je na výběr z mnoha příchutí, avšak všechny jsou namíchané z BIO špaldových a ovesných vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce a zapečené s ořechovými krémy a kvalitními rostlinnými oleji. K doslazení používáme výhradně přírodní sladidla (kokosový nektar nebo javorový sirup) v nezbytném množství tak, aby spolu korespondovaly chutě jednotlivých ingrediencí. Naše tři nové granoly jsou navíc RAW a neobsahují žádný ze 14 základních alergenů.

NAPLÁNUJTE SI JÍDLA DOPŘEDU

Zkuste si uvědomit, kolik času strávíte v kuchyni jen přemýšlením, co si připravit. Nebo kolikrát se vám naopak stalo, že jste měli perfektně promyšlený recept, ale chyběla vám nějaká klíčová ingredience, takže jste museli vymyslet něco jiného, čímž jste ztratili několik drahocenných minut. Abyste těmto nežádoucím situacím předešli, vyhraďte si chvíli, kdy si alespoň přibližně naplánujte, jaká jídla budete následující dny vařit a jaké ingredience na ně budete potřebovat.

POUŽIJTE JEDNU INGREDIENCI DO VÍCE JÍDEL

Když si budete jednotlivé pokrmy plánovat, zaměřte se na to, abyste museli vařit co nejméně. Nemusíte se bát, že budete jíst pořád dokola to samé. Naopak! Když zapojíte fantazii, může se jedna ingredience využít hned na několik způsobů. Jako důkaz jsme si pro vás připravili recepty na mléčnou rýži, kterou si můžete vychutnat jako rychlou snídani a na kokosové curry, které poslouží jako výživná večeře!

Mléčná rýže s mákem a rozinkami

INGREDIENCE:

80 g rýže

100 ml kokosového mléka

10 g máku

15 g rozinek

+ skořice

Rýži dáme do hrnce, přilijeme kokosové mléko & trochu vody a vše necháme vařit přibližně 15 min. Poté uvařenou rýži přemístíme do misky, posypeme ji mákem & skořicí a přidáme rozinky.

Kokosové curry s rýží

75 g tofu

100 g mixu mražené zeleniny

100 ml kokosového mléka

50 g rajčatového protlaku

80 g rýže

směs curry, sladké papriky a kmínu

Rýži dáme do hrnce, zalijeme ji dvojnásobným množstvím horké vody a vaříme, dokud všechnu vodu neabsorbuje.

Na pánvi si osmahneme tofu společně se směsí mražené zeleniny. Přilijeme kokosové mléko & rajčatový protlak, přisypeme směs koření, vše důkladně promícháme a necháme vařit cca 15 minut. Poté rýži přemístíme na talíř a přidáme curry směs.

VYZKOUŠEJTE RŮZNÁ KOŘENÍ/DOCHUCOVADLA

Koření je zázrak, který dokáže udělat z úplně obyčejného jídla gastronomický zážitek - a to navíc během pár minut! Pusťte se proto do experimentování a vyzkoušejte nejrůznější

kombinace. Například takový kuskus se dá připravit se skořicí na sladko a s kurkumou zase na indický způsob!

UVAŘTE SI VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ

Vaření nutně nemusí být jen otravné - co to naopak pojmout jako formu relaxu? Najděte si chvíli, kdy se zavřete do kuchyně, pustíte si svou oblíbenou hudbu a navaříte si toho co nejvíc. Například víkend je úplně ideální doba na to, připravit si jídlo dopředu! Já si například vždy uvařím přílohy (rýži, quinoa), luštěniny (hrách, cizrna) nebo nakrájím zeleninu, vše dám do krabiček, které během pracovního týdne už jenom smíchám, dochutím například nějakým ořechovým krémem a mám hotové výživné zdravé jídlo! Dále si také připravuji domácí svačiny, nejčastěji mé oblíbené raw kuličky, které si můžu jednoduše vzít kamkoliv s sebou!

MLSEJTE ZDRAVĚA BEZ PRÁCE!

Bez práce sice nejsou koláče, ale pochoutky z naší kategorie ,,zdravé mlsání” ano! Pokud nemáte čas na přípravu vlastních domácích svačin, vyhněte se nezdravým tyčinkám plným cukru (Vše, co byste měli vědět o cukru) a prázdných kalorií a raději koukněte na tyčinky od britské značky Creative Nature. Všechny tyčinky jsou bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru & vegan friendly a navíc je na výběr hned z několika příchutí (proteinové: slaný karamel, jablečný koláč, kakao s pomerančem, raw: se zázvorem, s goji, s kakaem a mrkvový koláč). Pokud během dne míváte chuť spíš na něco slaného a křupavého, vyměňte smažené brambůrky za kokosové chipsy - jsou významným zdrojem zdravých tuků a vlákniny.

VYUŽIJTE ZBYTKY

Nemáte-li čas na přípravu jídla na další dny, není nic lehčího, než využít zbytky! Jednoduše si k večeři připravte dvě porce a půlku dejte do krabičky. Zároveň se ale raději vyhněte receptům, které jste nikdy před tím nezkoušeli a také si dejte pozor na složité omáčky - studené většinou nechutnají nejlíp a navíc by z krabičky mohly vytéct.

"love nature, love yourself"   

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Více článků autora