Napsáno 21.05.2020

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Coffee shot pure BIO 60ml Coffee shot pure BIO 60ml Kód: 02.07.0077 Počet hvězdiček je 4 z 5 Seznamte se! Tohle je kávový shot od dánské značky ZoZozial, který obsahuje pouze výběrovou kávu Arabica a vodu. Vyráběn je metodou studené… Skladem 65 Kč 
Spirulina BIO prášek 180g Spirulina BIO prášek 180g Kód: 02.10.0024 Počet hvězdiček je 0 z 5 Spirulina (Arthrospira platensis) je modrozelená sladkovodní sinice s velmi intenzivní chutí a bohatým nutričním profilem. Obsahuje celou… Skladem 259 Kč 

To, že zelenina obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a že je tedy nezbytnou součástí jídelníčku, ví každý. Většina lidí se jí ovšem i přesto vyhýbá, jelikož si myslí, že je nudná a bez chuti. Je to případ i vaší rodiny? Pokud ano, pokračujte ve čtení dnešního článku a vyzkoušejte tipy, díky kterým si na zelenině pochutnají vaše děti i partner! 

ŠPENÁT PŘIDEJTE DO SMOOTHIE
Listová zelenina především u dětí nebývá příliš v oblibě a vlastně se není čemu divit - chuťově nevýrazný špenát není tak lákavý jako něco sladkého. Většina sladkostí ovšem obsahuje rafinovaný cukr a ztužený tuk, zatímco špenát je naopak bohatý na draslík, hořčík, vápník či sodík. Jak ho tedy dětem nenápadně zakomponovat do jídelníčku? Řešením může být toto lahodné, krémové a neodolatelně slaďoučké smoothie! 

INGREDIENCE:

- 150 ml kokosové vody
- 1 banán
- 1/4 avokáda
- hrst špenátu
- 1 polévková lžíce spiruliny
- 1 polévková lžíce rostlinného proteinu

Z KVĚTÁKU UDĚLEJTE ZMRZLINU
Léto se pomalu blíží a děti vás bezpochyby brzy začnou přemlouvat, ať jim koupíte zmrzlinu. Tak co jim raději připravit domácí a nenápadně do ní přidat květák? Květák je velice bohatý na vitamin C a jeho chuť není příliš výrazná, čehož můžete využít - uvařte ho, nechte ho vychladnout a poté ho dejte přes noc do mrazáku společně s nakrájenými banány. Následující den rozmixujte cca 100 g mraženého květáku s 300 g banánů a dvěma polévkovými lžícemi karobu. Servírujte s křupavou GranoLove a uvidíte, že už vaše děti nebudou chtít nic jiného! 

Z CUKETY VYTVOŘTE NUDLE
Cuketa může skvěle posloužit jako náhrada klasických pšeničných špaget - stačí ji nastrouhat na tenké plátky a na troše kokosového oleje ji lehce osmahnout na pánvi. Jedná se ovšem o velice nízkoenergetickou alternativu, která je vhodná především do redukčních diet. Proto pokud byste chtěli výživové hodnoty daného pokrmu zvýšit, smíchejte cuketové nudle s našimi luštěninovými těstovinami - zatímco klasické těstoviny mívají okolo 10 g bílkovin/ 100 g, naše luštěninové mají dvakrát víc. A chuťově téměř nepoznáte rozdíl! Vybrat si můžete z mnoha druhů, přičemž všechny druhy se vyznačují tím, že jsou bez lepku, vhodné pro vegany a v kvalitě bio.

Z DÝNĚ UDĚLEJTE CHEESECAKE
Že krémové dorty a zdravý životní styl nejdou dohromady? Vyzkoušejte tento lahodný dýňový cheesecake a přesvědčte sebe i svou rodinu, že se dá mlsat i zdravě! 

INGREDIENCE:
 Korpus:
 - 1 hrnek ovesných vloček
 - 1 hrnek strouhaného kokosu
- 3 polévkové lžíce mandlového proteinu
- 2 nastrouhaná jablka
- 8 datlí namočených ve vodě
- skořice
Náplň:
 - 1/2 hrnku kokosového mléka
 - 1/2 hrnku dyňového pyré
- 1/3 hrnku kokosového cukru
 - rozmačkaný banán
 - 1 hrst mandlí (namočených 30 minut v horké vodě)
 - vymačkaná šťáva z citronu
 - skořice

Ovesné vločky rozmixujeme společně s kokosem. Poté si zvlášť rozmixujeme datle s vodou, ve které byly namočené, přidáme zbývající ingredience na korpus a vše důkladně promícháme. Korpus rozprostřeme do formy a vložíme ho na chvilku do mrazáku. Všechny ingredience na náplň společně smícháme v misce a tyčovým mixérem je rozmixujeme do hladka (tak, aby se mandle rozdrtily). Na závěr náplň nalijeme na korpus. Cheesecake před podáváním necháme pár hodin ztuhnout v mrazáku.

Z BATÁTŮ UDĚLEJTE CHIPSY!
Batáty neboli sladké brambory jsou ceněné pro vysoký obsah betakarotenu. Jejich využití je široké, přičemž velice chutné jsou například v podobě chipsů - batáty nakrájejte na tenká kolečka a posypte je skořicí. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte je péct přibližně 25 min na 200°C. Poté servírujte s ořechovým krémem (nejlépe mandlovým či arašídovým), oříšky a goji.

 "love nature, love yourself"

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Více článků autora