Jak jednoduše zvýšit množství bílkovin + 4 zdravé recepty
Co se dozvíte?
Bílkoviny mají v našem těle nezastupitelnou funkci a jejich nedostatek je velice nežádoucí. Jak se mu tedy vyhnout? Právě to se dozvíte v dnešním článku!
![](https://natu.s17.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d0839507f23f04e53e42769136d8f4dd-44909f06-2a83-4c7e-b902-59c48ef9ffd8.jpeg)
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Protein Pasta Penne z červené čočky BIO 250 g Kód: 02.04.0085 BIO bezlepkové těstoviny z červené čočky jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou bohaté… | Skladem | 99 Kč | ||
![]() |
Protein Pasta Conchiglie z cizrny BIO 250 g Kód: 02.04.0086 BIO bezlepkové těstoviny ze 100% cizrny jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou bohaté… | Skladem | 99 Kč | ||
![]() |
Kokosový olej BIO 250ml Kód: 02.14.0029 Kokosový olej je v posledních letech jeden z nejoblíbenějších rostlinných tuků. Mohou za to zejména jeho výživové vlastnosti a všestrannost… | Vyprodáno | 165 Kč |
SNÍDANĚ
Ideální snídaní je například ovesná kaše - jen ovesné vločky sami o sobě obsahují 12 g bílkovin na 100 g. Následně si na uvařenou kaši můžete přidat některý z našich ořechových krémů, vyšším obsahem bílkovin vyniká především arašídový krém (24 g B/ 100 g), mandlový krém (21 g B/ 100 g) či pistáciový krém (21 g B/ 100 g). Pokud preferujete spíš něco křupavého, můžete si kaši posypat semínky, a to nejlépe konopnými (31 g B/100 g) nebo chia (16 g B/ 100 g).
OBĚD/ VEČEŘE
Snad neexistuje jednodušší způsob, jak zvýšit množství bílkovin ve stravě, než vyměnit klasické těstoviny za ty luštěninové - zatímco klasické těstoviny mívají okolo 10 g bílkovin/ 100 g, naše luštěninové mají dvakrát víc. A chuťově téměř nepoznáte rozdíl! Vybrat si můžete z mnoha druhů, přičemž všechny druhy se vyznačují tím, že jsou bez lepku, vhodné pro vegany a v kvalitě bio. Jak je využít? Inspirovat se můžete některým z našich receptů:
- Penne z červené čočky
INGREDIENCE:
- kokosový olej
- 200 g čočkových penne
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce uzené papriky
- 100 g uzeného tempehu
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 100 g kukuřice
- 150 ml kokosového mléka
- 2 polévkové lžíce kokosového krému
- 1 čajová lžička chilli koření
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
Nejdříve si dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme omáčku. Na rozpáleném oleji si osmahneme cibuli spolu s tempehem a uzenou paprikou. Poté přidáme uvařené těstoviny, zalijeme je kokosovým mlékem a necháme vařit cca 4 minutky. Přidáme všechny zbylé ingredience - rajčatový protlak, chilli, kokosové mléko, sójovou omáčku a za občasného míchání necháme pár minut společně vařit. Na závěr přemístíme na talíř a můžeme podávat!
- Penne ze zeleného hrachu
INGREDIENCE:
- 80g penne ze zeleného hrachu
- 60 g tofu
- 1/3 kari pasty
- 1/2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g mražené zeleniny - 60 g brokolice
- 1/3 hrnku kokosového mléka
- 1 čl kurkumy
- 1 čl bazalky
Nejdříve si osmahneme kari pastu. Po chvíli přidáme nakrájenou cibulku s česnekem. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky a osmahneme ho na pánvi spolu s cibulí a česnekem. Poté na pánev přidáme zbylou zeleninu a kokosové mléko. Směs podlijeme skleničkou vody a necháme povařit. Na závěr přimícháme uvařené těstoviny a můžeme podávat.
- Conchiglie z cizrny
INGREDIENCE:
- 80 g Cizrnové conchiglie
- 100 g dýně hokkaido
- 100 g batátů
- mrkev
- špenát, česnek
- lžička žluté curry pasty, sůl, pepř
- lahůdkové droždí
- 1 lžíce arašídového či kešu krému
- vlašské ořechy
Dýni, batátu a mrkev uvaříme a poté rozmixujeme s krémem, solí, pepřem, lahůdkovým droždím a curry pastou - dolijeme rostlinným neslazeným mlékem či vodou dle konzistence. Mezitím, co dáme vařit těstoviny, si na pánvi osmahneme mražený špenát s česnekem.Na závěr vše smícháme v jednom hrnci, přemístíme do misky a posypeme vlašskými ořechy.
- Fusilli z luštěnin
INGREDIENCE:
- 80 g Fussili z luštěnin
- 1 bílá cibule
- 2 menší mrkve
- 100 g tofu
- 1 polévková lžíce hoisin omáčky
- 1/2 papriky
- 3 polévkové lžíce hrášku
- koření (kajenský pepř, bazalka)
- 1/4 avokáda
Nejdříve si dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme omáčku - cibuli nakrájíme na drobno, mrkev na půlkolečka, papriku na kostičky. Na oleji osmahneme cibuli dozlatova. Poté přidáme tofu. Po cca 2 minutkách přidáme mrkev a následně papriku společně s hráškem. Na závěr přidáme těstoviny a vše smícháme s kořením a hoisin omáčkou. Necháme vařit ještě cca 1 minutku a můžeme podávat.
SVAČINY
Divíte se, že vás ovoce na svačinu nikdy dostatečně nezasytí? Důvod je takový, že doba trávení sacharidů je relativně krátká, zatímco sacharidy v kombinaci s bílkovinami a tuky trávíme mnohem pomaleji a jsme tedy déle sytí. Proto až si příště budete chtít dát ke svačině ovoce, doplňte ho ještě nějakým zdrojem bílkovin a zdravých tuků (např. ořechovým krémem, oříšky, nebo semínky). Pokud rádi mlsáte, vyměňte tyčinky plné rafinovaného cukru za tyčinky plné bílkovin. Naše proteinové flapjacky od britské značky Creative Nature obsahují 20 g bílkovin/ 100 g a navíc jsou bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru & vegan friendly. Pokud naopak preferujete spíše slané svačiny, vyzkoušejte náš Fit Mix SEMÍNKA. Jedná se o směs konopných semínek, dýňových semínek, slunečnicových semínek a piniových oříšků, která obsahuje 25 g bílkovin na 100 g.
"love nature, love yourself"