K nákupu vybrané kosmetiky značky CZECH CAVIAR dárek ZDARMA v hodnotě 599 Kč. Platí do vyprodání zásob.

Napsáno 15.04.2020

Co se dozvíte?

Bílkoviny mají v našem těle nezastupitelnou funkci a jejich nedostatek je velice nežádoucí. Jak se mu tedy vyhnout? Právě to se dozvíte v dnešním článku!

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Protein Pasta Penne ze zeleného hrachu BIO 250 g Protein Pasta Penne ze zeleného hrachu BIO 250 g Kód: V02.04.0084 Počet hvězdiček je 0 z 5 Výprodej Akce -49% BIO bezlepkové těstoviny ze zeleného hrachu jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou… Skladem 50 Kč  99 Kč
Protein Pasta Penne z červené čočky BIO 250 g Protein Pasta Penne z červené čočky BIO 250 g Kód: 02.04.0085 Počet hvězdiček je 5 z 5 BIO bezlepkové těstoviny z červené čočky jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou bohaté… Skladem 99 Kč 
Protein Pasta Conchiglie z cizrny BIO 250 g Protein Pasta Conchiglie z cizrny BIO 250 g Kód: 02.04.0086 Počet hvězdiček je 5 z 5 BIO bezlepkové těstoviny ze 100% cizrny jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou bohaté… Skladem 99 Kč 
Kokosový olej BIO 250ml Kokosový olej BIO 250ml Kód: 02.14.0029 Počet hvězdiček je 5 z 5 Kokosový olej je v posledních letech jeden z nejoblíbenějších rostlinných tuků. Mohou za to zejména jeho výživové vlastnosti a všestrannost… Skladem 165 Kč 

SNÍDANĚ

Ideální snídaní je například ovesná kaše - jen ovesné vločky sami o sobě obsahují 12 g bílkovin na 100 g. Následně si na uvařenou kaši můžete přidat některý z našich ořechových krémů, vyšším obsahem bílkovin vyniká především arašídový krém (24 g B/ 100 g), mandlový krém (21 g B/ 100 g) či pistáciový krém (21 g B/ 100 g). Pokud preferujete spíš něco křupavého, můžete si kaši posypat semínky, a to nejlépe konopnými (31 g B/100 g) nebo chia (16 g B/ 100 g).

OBĚD/ VEČEŘE

Snad neexistuje jednodušší způsob, jak zvýšit množství bílkovin ve stravě, než vyměnit klasické těstoviny za ty luštěninové - zatímco klasické těstoviny mívají okolo 10 g bílkovin/ 100 g, naše luštěninové mají dvakrát víc. A chuťově téměř nepoznáte rozdíl! Vybrat si můžete z mnoha druhů, přičemž všechny druhy se vyznačují tím, že jsou bez lepku, vhodné pro vegany a v kvalitě bio. Jak je využít? Inspirovat se můžete některým z našich receptů:

  1. Penne z červené čočky

INGREDIENCE:

  • kokosový olej
  • 200 g čočkových penne
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce uzené papriky
  • 100 g uzeného tempehu
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g kukuřice
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce kokosového krému
  • 1 čajová lžička chilli koření
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky

Nejdříve si dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme omáčku. Na rozpáleném oleji si osmahneme cibuli spolu s tempehem a uzenou paprikou. Poté přidáme uvařené těstoviny, zalijeme je kokosovým mlékem a necháme vařit cca 4 minutky. Přidáme všechny zbylé ingredience - rajčatový protlak, chilli, kokosové mléko, sójovou omáčku a za občasného míchání necháme pár minut společně vařit. Na závěr přemístíme na talíř a můžeme podávat!

  1. Penne ze zeleného hrachu

INGREDIENCE:

  • 80g penne ze zeleného hrachu
  • 60 g tofu
  • 1/3 kari pasty
  • 1/2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g mražené zeleniny - 60 g brokolice
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl bazalky

Nejdříve si osmahneme kari pastu. Po chvíli přidáme nakrájenou cibulku s česnekem. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky a osmahneme ho na pánvi spolu s cibulí a česnekem. Poté na pánev přidáme zbylou zeleninu a kokosové mléko. Směs podlijeme skleničkou vody a necháme povařit. Na závěr přimícháme uvařené těstoviny a můžeme podávat.

  1. Conchiglie z cizrny

INGREDIENCE:

  • 80 g Cizrnové conchiglie
  • 100 g dýně hokkaido
  • 100 g batátů
  • mrkev
  • špenát, česnek
  • lžička žluté curry pasty, sůl, pepř
  • lahůdkové droždí
  • 1 lžíce arašídového či kešu krému
  • vlašské ořechy

Dýni, batátu a mrkev uvaříme a poté rozmixujeme s krémem, solí, pepřem, lahůdkovým droždím a curry pastou - dolijeme rostlinným neslazeným mlékem či vodou dle konzistence. Mezitím, co dáme vařit těstoviny, si na pánvi osmahneme mražený špenát s česnekem.Na závěr vše smícháme v jednom hrnci, přemístíme do misky a posypeme vlašskými ořechy.

  1. Fusilli z luštěnin

INGREDIENCE:

  • 80 g Fussili z luštěnin
  • 1 bílá cibule
  • 2 menší mrkve
  • 100 g tofu
  • 1 polévková lžíce hoisin omáčky
  • 1/2 papriky
  • 3 polévkové lžíce hrášku
  • koření (kajenský pepř, bazalka)
  • 1/4 avokáda

Nejdříve si dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme omáčku - cibuli nakrájíme na drobno, mrkev na půlkolečka, papriku na kostičky. Na oleji osmahneme cibuli dozlatova. Poté přidáme tofu. Po cca 2 minutkách přidáme mrkev a následně papriku společně s hráškem. Na závěr přidáme těstoviny a vše smícháme s kořením a hoisin omáčkou. Necháme vařit ještě cca 1 minutku a můžeme podávat.

SVAČINY

Divíte se, že vás ovoce na svačinu nikdy dostatečně nezasytí? Důvod je takový, že doba trávení sacharidů je relativně krátká, zatímco sacharidy v kombinaci s bílkovinami a tuky trávíme mnohem pomaleji a jsme tedy déle sytí. Proto až si příště budete chtít dát ke svačině ovoce, doplňte ho ještě nějakým zdrojem bílkovin a zdravých tuků (např. ořechovým krémem, oříšky, nebo semínky). Pokud rádi mlsáte, vyměňte tyčinky plné rafinovaného cukru za tyčinky plné bílkovin. Naše proteinové flapjacky od britské značky Creative Nature obsahují 20 g bílkovin/ 100 g a navíc jsou bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru & vegan friendly. Pokud naopak preferujete spíše slané svačiny, vyzkoušejte náš Fit Mix SEMÍNKA. Jedná se o směs konopných semínek, dýňových semínek, slunečnicových semínek a piniových oříšků, která obsahuje 25 g bílkovin na 100 g.

 "love nature, love yourself"

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Více článků autora