Napsáno 22.07.2021

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Pohankové těstoviny casarecce BIO 250g Pohankové těstoviny casarecce BIO 250g Kód: 02.04.0091 Počet hvězdiček je 0 z 5 BIO těstoviny vyrobené ze 100% z pohanky jsou skvělou volbou pro celiaky a díky absenci vajec i pro vegany. Pohanka je zdrojem cenných… Skladem 3,68 € 
Protein Pasta Penne ze zeleného hrachu BIO 250 g Protein Pasta Penne ze zeleného hrachu BIO 250 g Kód: 02.04.0084 Počet hvězdiček je 5 z 5 BIO bezlepkové těstoviny ze zeleného hrachu jsou skvělou volbou pro všechny příznivce vyváženého stravování. Luštěninové těstoviny jsou… Skladem 4,09 € 
Superfood Pasta Fusilli se spirulinou BIO 250 g Superfood Pasta Fusilli se spirulinou BIO 250 g Kód: 02.04.0088 Počet hvězdiček je 5 z 5 BIO rýžové těstoviny se sladkovodní sinicí spirulinou tvoří moderní spojení chutí a výživových benefitů. Skladem 4,34 € 
Animal Pasta Těstoviny z červené čočky & hrášku BIO 250g Animal Pasta Těstoviny z červené čočky & hrášku BIO 250g Kód: 02.04.0089 Počet hvězdiček je 4 z 5 Co je to za veselá zvířátka na talíři? Novinka od NATU - dětské luštěninové těstoviny z Itálie.  Skladem 4,09 € 

Nejoblíbenější tvar? Fleky, vřetena nebo kolínka?

Těstoviny jsou velmi oblíbený pokrm, který je tradičně spojován s Itálií, ač je zřejmě vynalezli Arabové. Ačkoliv na obyvatele Itálie nemáme, i tak spořádá ročně průměrný Čech přes osm kilogramů těstovin. To znamená odhadem pětačtyřicet obědů či večeří za rok.

A který tvar je úplně nejoblíbenější? Jsou to bezesporu vřetena neboli Fusilli. Tvar je to praktický nejen pro děti, ale i pro dospělé, dobře se nabírají a oku lahodí.

Druhy těstovin

Základní ingrediencí klasických těstovin je nejčastěji pšeničná mouka. Dnes už se běžně objevují i těstoviny z dalších druhů mouky. Takzvané semolinové těstoviny jsou vyrobeny z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum).

Celozrnné těstoviny se vyrábějí z mouky celozrnné, tedy takové, která obsahuje i výživné obaly zrna a díky tomu v sobě mají vitamíny, minerální látky prospěšné pro tělo. Obdobně jsou na tom luštěninové těstoviny z hlediska prospěšnosti. Dále je řada bezlepkových těstovin (pohankové, amarantové, teffové, rýžové apod).

Těstoviny lze rozdělit také na vaječné a bezvaječné.

Často jsou zapovězené při redukčních dietách, je to opravdu nutné?

Když chcete dát nějaké to kilo dolů, tak se většinou těstoviny úplně nedoporučují, jelikož jsou tvořeny především sacharidy. Záleží samozřejmě vždy na množství. Ale obecně v Čechách máme tendence těstoviny vařit spíše do měkka a s tím se i zvyšuje glykemický index těstovin. Což znamená, že nám rychleji vystoupá hladina cukru v těle a zároveň rychleji poklesne, takže budeme mít tendenci si brzo dát další jídlo.

Pokud chcete upravit svoji postavu, můžete volit těstoviny luštěninové, které jsou bohatší na bílkoviny a vlákninu, a tudíž mají větší sytivost. Zároveň obsahují další prospěšné látky, například vitamíny skupiny B a řadu minerálních látek, jako je železo, fosfor a vápník.

Například penne z červené čočky obsahují ve 100 g 22 gramů bílkovin, zatímco klasická pšeničná vaječná kolínka obsahují 12 gramů, což je skoro jednou tolik. Zároveň množství sacharidů je zhruba o třetinu nižší než u klasických těstovin.

Co jsou vlastně luštěninové těstoviny?

Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, mezi oblíbené a zároveň zajímavé i pro děti, díky červené barvě, patří těstoviny z červené čočky. Dále to mohou být těstoviny z cizrny, hrachu nebo z více druhů luštěnin. Nic jiného než mouku z luštěnin neobsahují.

V obchodu NATU najdete hned čtyři druhy luštěninových těstovin: Penne z červené čočky, Conchiglie z cizrny, Penne ze zeleného hrachu a Fusilli z lustěnin.

Tyto těstoviny jsou vhodné při redukci váhy, dále pak při přechodu z ketodiet, při onemocnění celiakií, pro vegany a vegetariány.

Výhody:
  • vysoký obsah bílkovin
  • vysoký obsah vlákniny
  • nižší obsah sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
  • většinou jsou bezlepkové
Nevýhody luštěninových těstovin:
  • jiná chuť
  • nadýmání, pokud nejste na luštěniny tolik zvyklí

Bezlepkové těstoviny

V dnešní době přibývá lidí s nesnášenlivostí či intolerancí lepku. Je to často z toho důvodu, že denně konzumujeme nadměrné množství potravin s lepkem a strava je nevyvážená. V tomto případě mohou být skvělou volbou bezlepkové těstoviny. O bezlepkové stravě se můžete více dočíst ZDE

Skvělou volbou mohou být pohankové těstoviny. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové obiloviny. Obsahuje rutin a kvercetin, což jsou antioxidanty z řad bioflavonoidů, které se spolu s vitamínem C podílejí na posílení imunity, dále je prokázán skvělý účinek na pružnost stěn cév. V zimě je vhodná jako tzv. zahřívací potravina.

Mezi zajímavé varianty patří teffové těstoviny. Teff (milička habešská, "trpasličí proso") je rovněž bezlepkovou potravinou a je zdrojem všech esenciálních aminokyselin. Tato obilovina pak slouží jako plnohodnotná bílkovina, která může nahradit maso. Je lehce stravitelná a má nízký glykemický index.

Ať už vyberete jakékoliv těstoviny, přejeme Vám dobrou chuť.

"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora