Napsáno 22.09.2021

Co se dozvíte?

Na podzim na nás “číhá” spoustu virů, a tak je dobré mít silnou imunitu. K tomu nám může napomoct i vyvážený jídelníček, do kterého doporučujeme zařadit sezónní ovoce a zeleninu.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Ginger Shot BIO 100ml Ginger Shot BIO 100ml Kód: 02.07.0076 Počet hvězdiček je 5 z 5 Zázvor, červená řepa, granátové jablko. Tři základní ingredience jedinečného ginger shotu, který vám dodá pořádnou dávku vitaminu C. Skladem 2,41 € 
Super Veggie Červená řepa 60g Super Veggie Červená řepa 60g Kód: 02.03.0060 Počet hvězdiček je 5 z 5 Lyofilizované kousky červené řepy vás budou bavit. Stačí přidat hrst křupavých kousků do tvarohové pomazánky a hra barev může začít. Skladem 5,22 € 

Zima vysušuje nejen přírodu, ale také naše tělo (obzvlášť v oblasti krku a nosohltanu), které na obranu tvoří hlen. Ten ale poskytuje vhodné podmínky bakteriím způsobující množení virů. Proti tomu se lze bránit stravou, která je bohatá na tuky a bílkoviny. Ideální jsou teplá mastná jídla zvlhčující náš organizmus jako je dýně, ořechy, oleje, ryby, maso, nebo třeba řepa. Vyzkoušet můžete náš recept na penne s dýňovou omáčkou, kuřecím masem a semínky, díky kterému zabijete několik much jednou ranou.

Věděli jste, že na podzim by se měla jíst také kyselá jídla, protože pomáhají uzavírat póry a tělo tak dokáže lépe odolávat chladu? Skvělé je tedy kysané zelí, rakytník, šípky, pomeranče, jablka, švestky nebo třeba hrušky. Ovoce si můžete zapéct třeba do koláče nebo jím ozdobit teplou ranní kaši, která je ideální na začátek sychravého podzimního dne (vyzkoušejte naše superkaše).

Ačkoliv většinou bývá venku nepříznivé počasí, využijte sluníčka dokud to půjde. Na podzim má naše tělo tendenci připravovat se na zimu, a tak si uchovává tuky. Pokud nechcete začít přibírat na váze, zůstaňte aktivní co nejdéle to jde. Skvělé jsou například procházky do lesa, které si můžete zpestřit sběrem hub.

Na podzim a v zimě mívá kvůli špatnému počasí spoustu lidí horší náladu. Je to způsobené nedostatkem vitamínu D, který se tvoří díky působení slunečních paprsků. Skvělými zdroji vitamínu D jsou zejména mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Lidskou psychiku můžete pozitivně ovlivnit také konzumací potravin s vitaminem C, který najdete třeba v již zmíněném rakytníku či šípcích. Z šípků si můžete udělat například čaj. Pokud chcete zachovat co nejvíce prospěšných látek, doporučujeme pomalu louhovat sušený šípek ve vodě cca 1-2 dny. Nápoj pak můžete popíjet studený nebo si jej v hrnci ohřát.

No a kdyby vás přeci jenom skolila nějaká nemoc, mějte doma v zásobě náš zázvorový shot, který vám dodá pořádnou dávku vitaminu C.

"love nature, love yourself"

Magdalena Kader Aghová

Magdalena Kader Aghová

Jmenuji se Majda a jsem maminkou malého báječného chlapečka, absolventkou mediálních a komunikačních studií na Fakultě humanitních studií UK, milovnicí dobrého a zdravého jídla a cestování. Ačkoliv ráda vařím, preferuji jídla, nad jejichž přípravou nemusím trávit moc času. Stejně jako většina lidí každodenní vaření nestíhám, ale zároveň se nechci odbývat. Proto se svými sledujícími sdílím převážně jednoduché a rychlé recepty. Kromě vaření, focení, psaní a cestování také ráda trávím čas se svou rodinou a přáteli

Více článků autora