Podzimní stravování, pravidla a doporučení
Co se dozvíte?
Na podzim na nás “číhá” spoustu virů, a tak je dobré mít silnou imunitu. K tomu nám může napomoct i vyvážený jídelníček, do kterého doporučujeme zařadit sezónní ovoce a zeleninu.

Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Křížaly 120g Kód: 02.02.0106 Sušené jablečné kroužky jsou bohatým zdrojem vlákniny. Můžete je použít jako náhradu čerstvého ovoce nebo jako pamlsek na cesty. Své… | Skladem | 69 Kč | ||
![]() |
Ginger Shot BIO 100ml Kód: 02.07.0076 Zázvor, červená řepa, granátové jablko. Tři základní ingredience jedinečného ginger shotu, který vám dodá pořádnou dávku vitaminu C. | Skladem | 59 Kč |
Zima vysušuje nejen přírodu, ale také naše tělo (obzvlášť v oblasti krku a nosohltanu), které na obranu tvoří hlen. Ten ale poskytuje vhodné podmínky bakteriím způsobující množení virů. Proti tomu se lze bránit stravou, která je bohatá na tuky a bílkoviny. Ideální jsou teplá mastná jídla zvlhčující náš organizmus jako je dýně, ořechy, oleje, ryby, maso, nebo třeba řepa. Vyzkoušet můžete náš recept na penne s dýňovou omáčkou, kuřecím masem a semínky, díky kterému zabijete několik much jednou ranou.
Věděli jste, že na podzim by se měla jíst také kyselá jídla, protože pomáhají uzavírat póry a tělo tak dokáže lépe odolávat chladu? Skvělé je tedy kysané zelí, rakytník, šípky, pomeranče, jablka, švestky nebo třeba hrušky. Ovoce si můžete zapéct třeba do koláče nebo jím ozdobit teplou ranní kaši, která je ideální na začátek sychravého podzimního dne (vyzkoušejte naše superkaše).
Ačkoliv většinou bývá venku nepříznivé počasí, využijte sluníčka dokud to půjde. Na podzim má naše tělo tendenci připravovat se na zimu, a tak si uchovává tuky. Pokud nechcete začít přibírat na váze, zůstaňte aktivní co nejdéle to jde. Skvělé jsou například procházky do lesa, které si můžete zpestřit sběrem hub.
Na podzim a v zimě mívá kvůli špatnému počasí spoustu lidí horší náladu. Je to způsobené nedostatkem vitamínu D, který se tvoří díky působení slunečních paprsků. Skvělými zdroji vitamínu D jsou zejména mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Lidskou psychiku můžete pozitivně ovlivnit také konzumací potravin s vitaminem C, který najdete třeba v již zmíněném rakytníku či šípcích. Z šípků si můžete udělat například čaj. Pokud chcete zachovat co nejvíce prospěšných látek, doporučujeme pomalu louhovat sušený šípek ve vodě cca 1-2 dny. Nápoj pak můžete popíjet studený nebo si jej v hrnci ohřát.
No a kdyby vás přeci jenom skolila nějaká nemoc, mějte doma v zásobě náš zázvorový shot, který vám dodá pořádnou dávku vitaminu C.
"love nature, love yourself"