Napsáno 14.02.2022

Co se dozvíte?

V minulém článku Ajurvéda - medicína zdraví a dlouhověkosti jsme se podívali na koncept Ájurvédy jako takové. Vysvětlili jsme si, že se jedná o komplexní celostní přístup, který závisí na rovnováze mezi myslí, tělem a duchem. Hlavním cílem je podporovat dobré zdraví. A jedním ze základních pilířů je správné stravování. Co je to Agni? Jaké principy můžeme hledat v ájurvédské kuchyni? Jaké potraviny a koření se v této kuchyni uplatňují? Ashwaganda - jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Ashwagandha BIO prášek 200g Ashwagandha BIO prášek 200g Kód: 02.10.0028 Počet hvězdiček je 0 z 5 Nejvýznamnější bylina ajurvédy ashwagandha neboli indický ženšen má celou řadu příznivých účinků pro náš organismus. Konzumací lehce… Skladem 9,17 € 
Mandle loupané 200g Mandle loupané 200g Kód: 02.01.0018 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 4,21 € 
Přepuštěné máslo ghí natural 350ml Přepuštěné máslo ghí natural 350ml Kód: 02.09.0016 Počet hvězdiček je 5 z 5 Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním másla. Díky svému vysokému bodu kouřivosti se nepřepaluje a při… Skladem 8,06 € 
Rýže Basmati BIO 350 g Rýže Basmati BIO 350 g Kód: 02.04.0073 Počet hvězdiček je 5 z 5 Akce -20% Výprodej Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Rýže je výborným zdrojem energie v podobě komplexních sacharidů. Hodí… Skladem 1,95 €  2,44 €

Agni

V Ájurvédě je důležitým prvkem Agni, která je podstatou života a jedním z klíčových principů zdraví a dlouhověkosti. Agni je odvozeno z latinského ignis, oheň. [1] 
Vše je regulováno prostřednictvím Agni. Její přítomonost reguluje metabolismus a trávení. Její špatná funkce vede k poruchám trávení a ke tvorbě Ám, což jsou toxické látky, které jsou příčinou různých onemocnění a obtíží (plynatost, horečky, alergie, záněty, plísňová onemocnění, deprese atd.) [1] Agni zahrnuje všechny změny včetně trávení a vstřebávání potravy, buněčnou transformaci a asimilaci smyslového vnímání, mentálních a emocionálních zážitků. [2]


Principy správného stravování

Zdraví a výživa jde ruku v ruce. Záleží na druhu a kvalitě potravin. Jak potraviny kombinujeme a také, jak je konzumujeme a jaký máme mezi jídly rozestup. A jaké jsou základní doporučené principy ájurvédského stravování? [1]:

  • Vybírat jídlo dle převažující konstituce (Váta, Pita, Kapha).

  • Jídlo volit dle ročního období – v zimě teplá, zahřívací jídla, v létě naopak ochlazující.

  • Vyvážená strava (uspokojit více chutí).

  • Hlavní jídlo bychom měli jíst v poledne, kdy je trávení nejsilnější a mělo by tvořit asi 60 % denního příjmu.

  • Jíst potraviny správně tepelně upravené, lehce stravitelné a nejíst syrové potraviny, včetně syrové zeleniny.

  • Dodržovat zhruba čtyřhodinovou pauzu mezi jídly.

  • Důkladně žvýkat, jíst v klidu a vědomě se soustředit na jídlo.

  • Ovoce jíst ideálně samotné, nekonzumovat s jinými potravinami a zejména s mléčnými výrobky, aby nedocházelo ke kvašení v trávicím traktu.

  • Během jídla pít pouze teplý čaj nebo vodu, případně teplou vodu s citrónem, mělo by být do 200 ml.

  • Pít teplé nápoje nebo nápoje o pokojové teplotě.

  • Jíst menší jídla, porce by měla být velikosti jedné třetiny žaludku, druhá třetina by měla být zaplněna tekutinou a třetí třetina by měla zůstat volná.

  • Večer jíst nejpozději 3 hodiny před spaním a vyhnout se živočišné stravě, jako jsou vejce, maso, sýry, jogurty.

  • Nejíst před sedmou hodinou ranní a po devatenácté hodině.

  • Vynechat smažené pokrmy, konzervované potraviny, polotovary apod.

  • Před jídlem si umýt ruce a obličej.

  • Vařit a jíst s láskou 😊



Koření a vhodné potraviny

Jak jsem zmiňovala v minulém článku, Ájurvéda je postavena na principu 3 dóš. Člověk by měl konzumovat potraviny vhodné pro svoji konstituci a správně je kombinovat. Ájurvédská kuchyně využívá celou řadu bylinek a vhodného koření na podporu Agni, podporu zdraví a dlouhověkosti.
Jako koření se používá sušené semeno, ovoce, kořen, kůra a listy. Používají se v malých množstvích pro účely chuti, barvy nebo jako konzervační prostředek. Mezi typické a oblíbené bylinky a koření patří: černý pepř, dlouhý pepř, chilli, kurkuma, kmín, kari, koriandr, skořice, kardamon, česnek, cibule, zázvor, Ashwaganda, máta, chilli papričky. [3]


Skupiny potravin:

1. Obilniny 

  • žito, proso, pohanka, jáhly, pšenice, kukuřice, ječmen, oves, basmati rýže, amarant, quinoa
  • obsahují živiny, vitamíny a vlákninu. 

2. Zelenina

  • vařená, dušená, v páře, naopak syrová se nekonzumuje

  • kořenová, tmavě zelená listová (pampeliška, kopřiva, kapusta, špenát atd.), která podporuje játra a imunitu

  • košťálová zelenina obsahující antioxidanty

  • lilkovitá zelenina (lilek, brambor, rajčata, paprika) pouze v malém množství, obsahují těžkou energii

3. Ovoce

  • nejstravitelnější skupina potravin

  • jíst vždy samostatně

  • zralé mango, sušené švestky a rozinky, třešně, jahody, borůvky, maliny

4. Ořechy a semínka

  • obsahují bílkoviny, prospěšné omega 3 mastné kyseliny, podporují funkci mozku

  • pro lepší stravitelnost ořechy namočit

  • Ájurvéda doporučuje loupané mandle, které fungují jako tonikum, mají regenerační účinek, dále kešu ořechy

  • ze semínek jsou vhodná sezamová, které je vhodné opražit před konzumací a vyživují organismus, dále lněná, která konzumujeme rozmixovaná a jsou cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, železa, hořčíku, snižují zácpu, podporují vykašlávání

5. Luštěniny

  • vařit s kurkumou (proti plynatosti), černým pepřem, kmínem a koriandrem, zvyšuje se Agni

6. Mléčné výrobky

  • pouze čerstvé, bez homogenizace 

  • ve větším množství narušují hormonální rovnováhu

  • jogurty Ájurvéda nedoporučuje, ale můžete si vyrobit Lassí (4 lžíce bílého jogurtu nebo podmáslí, 2 špetky zázvoru, 2 špetky mletého kmínu, špetka soli, 1 šálek vody)

7. Vejce

  • kompletní zdroj bílkoviny

8. Maso

  • červené maso považuje Ájurvéda za tamasické (zpomalující, zatemňující mysl)

  • bílé maso, zvěřina a ryby považuje za radžasické (podporující aktivitu)

9. Tuky a oleje

  • Ájurvéda doporučuje ghí, které podporuje dlouhověkost, imunitu, Agni

  • dále lněný olej, extra panenský olivový olej

10. Sladidla

  • med, přírodní třtinový cukr, javorový sirup



Ashwaganda - jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy

Ashwagandha (Withania somnifera) je běžně známá jako „indická zimní třešeň“ nebo „indický ženšen“. Je to jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy používaná po tisíciletí jako rasayana pro své široké zdravotní přínosy. Rasayana je popisována jako bylinný přípravek, který podporuje mladistvý stav fyzického a duševního zdraví a rozšiřuje štěstí. [4]
Kořen ashwagandhy je považován za tonikum, afrodiziakum, narkotikum, diuretikum a stimulant. Kořen voní jako kůň („ ashwa “), proto se nazývá Ashwagandha (při konzumaci dává sílu koně). [4]
Běžně se používá při vyhublosti dětí (když se podává s mlékem, je to nejlepší tonikum pro děti), slabosti ze stáří, revmatismu, poškozených stavech váty, leukodermii, zácpě, nespavosti, nervovém zhroucení, strumě atd. [5]


Význam Ashwagandy: [4]

  • Zlepšení funkce mozku a nervového systému a zlepšení kognitivních funkcí

  • Podpora funkce reprodukčního systému, sexuální a reprodukční rovnováhy

  • Silný adaptogen

  • Silný antioxidant

  • Zlepšuje obranyschopnost těla proti nemocem 



"love nature, love yourself"



LITERATURA:


[1] FREJ, David. Ájurvéda: medicína zdraví a dlouhověkosti v praxi českého lékaře. Praha: Eminent, c2007. ISBN 978-80-7281-292-9.

[2] Godbole, Amrit & Sweta, Dr & Abhinav, & Tripathi, Jyoti. (2018). CONCEPTUAL STUDY OF AGNI IN AYURVEDA. 8. 15-20.

[3] Srikanth, Narayanam & Padhi, Madan. (2010). Role of Ayurvedic Spices, Herbs and Herbal Products in Health Care,Procc.National Seminar and Exhibition on Spices and Herbs, NNSMedia Group.

[4] Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). Přehled o ashwagandha: Rasayana (omlazující prostředek) ájurvédy. Africký časopis tradiční, komplementární a alternativní medicíny: AJTCAM , 8 (5 Suppl), 208–213. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i5S.9 

[5] Sharma GS. Ashwagandharishta - Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah - Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust) Nagpur: 1938. s. 743–744.

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora