Ájurvéda – principy stravování, koření a vhodné potraviny
Co se dozvíte?
V minulém článku Ajurvéda - medicína zdraví a dlouhověkosti jsme se podívali na koncept Ájurvédy jako takové. Vysvětlili jsme si, že se jedná o komplexní celostní přístup, který závisí na rovnováze mezi myslí, tělem a duchem. Hlavním cílem je podporovat dobré zdraví. A jedním ze základních pilířů je správné stravování. Co je to Agni? Jaké principy můžeme hledat v ájurvédské kuchyni? Jaké potraviny a koření se v této kuchyni uplatňují? Ashwaganda - jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy.
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
BIO Kurkuma 60 kapslí Kód: 02.10.0081 Indické koření kurkuma se pyšní celou řadou zdravotních benefitů. Především se jedná o velmi silný antioxidant, který podporuje správné… | Skladem | 159 Kč 245 Kč | |||
Sonnentor Kurkuma mletá BIO 40g Kód: 02.12.0100 Kurkuma – blahodárná síla barvy slunce. Její charakteristickou zlatožlutou barvu si dobře pamatují všichni, kteří ji po vaření chtěli umýt… | Skladem | 65 Kč | |||
Ashwagandha BIO prášek 200g Kód: 02.10.0028 Nejvýznamnější bylina ajurvédy ashwagandha neboli indický ženšen má celou řadu příznivých účinků pro náš organismus. Konzumací lehce… | Skladem | 222 Kč | |||
Mandle loupané 200g Kód: 02.01.0018 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… | Skladem | 89 Kč | |||
Přepuštěné máslo ghí natural 350ml Kód: 02.09.0016 Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním másla. Díky svému vysokému bodu kouřivosti se nepřepaluje a při tepelné… | Skladem | 209 Kč |
Agni
V Ájurvédě je důležitým prvkem Agni, která je podstatou života a jedním z klíčových principů zdraví a dlouhověkosti. Agni je odvozeno z latinského ignis, oheň. [1]
Vše je regulováno prostřednictvím Agni. Její přítomonost reguluje metabolismus a trávení. Její špatná funkce vede k poruchám trávení a ke tvorbě Ám, což jsou toxické látky, které jsou příčinou různých onemocnění a obtíží (plynatost, horečky, alergie, záněty, plísňová onemocnění, deprese atd.) [1] Agni zahrnuje všechny změny včetně trávení a vstřebávání potravy, buněčnou transformaci a asimilaci smyslového vnímání, mentálních a emocionálních zážitků. [2]
Principy správného stravování
Zdraví a výživa jde ruku v ruce. Záleží na druhu a kvalitě potravin. Jak potraviny kombinujeme a také, jak je konzumujeme a jaký máme mezi jídly rozestup. A jaké jsou základní doporučené principy ájurvédského stravování? [1]:
-
Vybírat jídlo dle převažující konstituce (Váta, Pita, Kapha).
-
Jídlo volit dle ročního období – v zimě teplá, zahřívací jídla, v létě naopak ochlazující.
-
Vyvážená strava (uspokojit více chutí).
-
Hlavní jídlo bychom měli jíst v poledne, kdy je trávení nejsilnější a mělo by tvořit asi 60 % denního příjmu.
-
Jíst potraviny správně tepelně upravené, lehce stravitelné a nejíst syrové potraviny, včetně syrové zeleniny.
-
Dodržovat zhruba čtyřhodinovou pauzu mezi jídly.
-
Důkladně žvýkat, jíst v klidu a vědomě se soustředit na jídlo.
-
Ovoce jíst ideálně samotné, nekonzumovat s jinými potravinami a zejména s mléčnými výrobky, aby nedocházelo ke kvašení v trávicím traktu.
-
Během jídla pít pouze teplý čaj nebo vodu, případně teplou vodu s citrónem, mělo by být do 200 ml.
-
Pít teplé nápoje nebo nápoje o pokojové teplotě.
-
Jíst menší jídla, porce by měla být velikosti jedné třetiny žaludku, druhá třetina by měla být zaplněna tekutinou a třetí třetina by měla zůstat volná.
-
Večer jíst nejpozději 3 hodiny před spaním a vyhnout se živočišné stravě, jako jsou vejce, maso, sýry, jogurty.
-
Nejíst před sedmou hodinou ranní a po devatenácté hodině.
-
Vynechat smažené pokrmy, konzervované potraviny, polotovary apod.
-
Před jídlem si umýt ruce a obličej.
-
Vařit a jíst s láskou 😊
Koření a vhodné potraviny
Jak jsem zmiňovala v minulém článku, Ájurvéda je postavena na principu 3 dóš. Člověk by měl konzumovat potraviny vhodné pro svoji konstituci a správně je kombinovat. Ájurvédská kuchyně využívá celou řadu bylinek a vhodného koření na podporu Agni, podporu zdraví a dlouhověkosti.
Jako koření se používá sušené semeno, ovoce, kořen, kůra a listy. Používají se v malých množstvích pro účely chuti, barvy nebo jako konzervační prostředek. Mezi typické a oblíbené bylinky a koření patří: černý pepř, dlouhý pepř, chilli, kurkuma, kmín, kari, koriandr, skořice, kardamon, česnek, cibule, zázvor, Ashwaganda, máta, chilli papričky. [3]
Skupiny potravin:
1. Obilniny
- žito, proso, pohanka, jáhly, pšenice, kukuřice, ječmen, oves, basmati rýže, amarant, quinoa
- obsahují živiny, vitamíny a vlákninu.
2. Zelenina
-
vařená, dušená, v páře, naopak syrová se nekonzumuje
-
kořenová, tmavě zelená listová (pampeliška, kopřiva, kapusta, špenát atd.), která podporuje játra a imunitu
-
košťálová zelenina obsahující antioxidanty
-
lilkovitá zelenina (lilek, brambor, rajčata, paprika) pouze v malém množství, obsahují těžkou energii
3. Ovoce
-
nejstravitelnější skupina potravin
-
jíst vždy samostatně
-
zralé mango, sušené švestky a rozinky, třešně, jahody, borůvky, maliny
4. Ořechy a semínka
-
obsahují bílkoviny, prospěšné omega 3 mastné kyseliny, podporují funkci mozku
-
pro lepší stravitelnost ořechy namočit
-
Ájurvéda doporučuje loupané mandle, které fungují jako tonikum, mají regenerační účinek, dále kešu ořechy
-
ze semínek jsou vhodná sezamová, které je vhodné opražit před konzumací a vyživují organismus, dále lněná, která konzumujeme rozmixovaná a jsou cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, železa, hořčíku, snižují zácpu, podporují vykašlávání
5. Luštěniny
-
vařit s kurkumou (proti plynatosti), černým pepřem, kmínem a koriandrem, zvyšuje se Agni
6. Mléčné výrobky
-
pouze čerstvé, bez homogenizace
-
ve větším množství narušují hormonální rovnováhu
-
jogurty Ájurvéda nedoporučuje, ale můžete si vyrobit Lassí (4 lžíce bílého jogurtu nebo podmáslí, 2 špetky zázvoru, 2 špetky mletého kmínu, špetka soli, 1 šálek vody)
7. Vejce
-
kompletní zdroj bílkoviny
8. Maso
-
červené maso považuje Ájurvéda za tamasické (zpomalující, zatemňující mysl)
-
bílé maso, zvěřina a ryby považuje za radžasické (podporující aktivitu)
9. Tuky a oleje
-
Ájurvéda doporučuje ghí, které podporuje dlouhověkost, imunitu, Agni
-
dále lněný olej, extra panenský olivový olej
10. Sladidla
-
med, přírodní třtinový cukr, javorový sirup
Ashwaganda - jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy
Ashwagandha (Withania somnifera) je běžně známá jako „indická zimní třešeň“ nebo „indický ženšen“. Je to jedna z nejdůležitějších bylin Ájurvédy používaná po tisíciletí jako rasayana pro své široké zdravotní přínosy. Rasayana je popisována jako bylinný přípravek, který podporuje mladistvý stav fyzického a duševního zdraví a rozšiřuje štěstí. [4]
Kořen ashwagandhy je považován za tonikum, afrodiziakum, narkotikum, diuretikum a stimulant. Kořen voní jako kůň („ ashwa “), proto se nazývá Ashwagandha (při konzumaci dává sílu koně). [4]
Běžně se používá při vyhublosti dětí (když se podává s mlékem, je to nejlepší tonikum pro děti), slabosti ze stáří, revmatismu, poškozených stavech váty, leukodermii, zácpě, nespavosti, nervovém zhroucení, strumě atd. [5]
Význam Ashwagandy: [4]
-
Zlepšení funkce mozku a nervového systému a zlepšení kognitivních funkcí
-
Podpora funkce reprodukčního systému, sexuální a reprodukční rovnováhy
-
Silný adaptogen
-
Silný antioxidant
-
Zlepšuje obranyschopnost těla proti nemocem
"love nature, love yourself"
LITERATURA:
[1] FREJ, David. Ájurvéda: medicína zdraví a dlouhověkosti v praxi českého lékaře. Praha: Eminent, c2007. ISBN 978-80-7281-292-9.
[2] Godbole, Amrit & Sweta, Dr & Abhinav, & Tripathi, Jyoti. (2018). CONCEPTUAL STUDY OF AGNI IN AYURVEDA. 8. 15-20.
[3] Srikanth, Narayanam & Padhi, Madan. (2010). Role of Ayurvedic Spices, Herbs and Herbal Products in Health Care,Procc.National Seminar and Exhibition on Spices and Herbs, NNSMedia Group.
[4] Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). Přehled o ashwagandha: Rasayana (omlazující prostředek) ájurvédy. Africký časopis tradiční, komplementární a alternativní medicíny: AJTCAM , 8 (5 Suppl), 208–213. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i5S.9
[5] Sharma GS. Ashwagandharishta - Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah - Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust) Nagpur: 1938. s. 743–744.