Zdravé hraběnčiny řezy
Co budete potřebovat?
Hraběnčiny řezy zná od mala jistě každý a k podzimu bez pochyb patří vůně jablek a skořice. Pojďme si vyzkoušet hraběnčiny řezy s palmovým cukrem, který podtrhne kombinace chutí v hraběnčiných řezech a nezaplácne vás tolik jako ten klasický!
500 g polohrubé špaldové mouky
200 g másla
6 vajec od šťastných slepiček (bílky, žloutky zvlášť)
100 g palmového cukru
1 lžička jablečného octa
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
50 g vlašských ořechů
600 g nahrubo nastrouhaných jablek
15 g medu
1 lžička skořice
2 lžíce rostlinného mléka nebo vody
Postup: Ze změklého másla, palmového cukru a žloutků vyšleháme robotem pěnu, do ní zapracujeme prosátou mouku (klidně znovu robotem, nemusíte se bát, jde to) s práškem do pečiva a přidáme 2 lžíce vody nebo rostlinného mléka. Větší polovinu těsta vtlačíme do formy (30 X 20) vymazané máslem a vysypané moukou, druhou polovinu těsta necháme odpočívat v ledničce.
Na těsto dáme nastrouhaná jablka smíchaná s ořechy, medem a skořicí. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, šťávu z nich “vyždímeme”. Následně vyšleháme bílky společně s octem a kukuřičným škrobem a vyšlehaný sníh z bílků dáme na jablka. Na závěr nastrouháme zbytek těsta a dáme péct na 45 minut na 180°C.
Možná se vám může zdát, že je recept pracný, ale uvidíte, že výsledek stojí rozhodně za to.
"love nature, love yourself"