Proč se na povrchu ořechových krémů tvoří kapalná vrstva?
Co se dozvíte?
Vrstva na povrchu ořechového krému. Je to plíseň?
Výroba ořechových krémů
Jak ořechové krémy správně skladovat?

Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
Lískooříškový krém 140g Kód: 02.09.0039 Lískooříškový krém obsahuje pouze pražené lískové ořechy a nic víc. Jedná se o čistý zdroj energie z přírody. Bez přidaného cukru, soli a… | Skladem | 5,265 € | ||
![]() |
Mandlový krém blanšírovaný 140 g Kód: 02.09.0056 100% mandle a nic víc. Sladká pochoutka bez přidaného cukru. | Skladem | 5,919 € |
Otevřete svůj oblíbený ořechový krém a kouká na Vás zvláštní tekutina a Vy si říkáte, zda je to v pořádku? Není krém zkažený? Ale to bychom samozřejmě nedopustili a bylo by to proti naší filozofii😊. A co je to tedy ta tajemná tekutina na povrchu a nezkazí mi můj oblíbený ořechový krém? Jak se ořechové krémy vyrábí a jak je správně skladovat?
Vrstva na povrchu ořechového krému. Je to plíseň?
Kdo je milovníkem ořechových krémů jako my v Natu, tak ho vrstva na krému už nepřekvapí, protože se s ní setkává pravidelně při opakované spotřebě 😊 Ale je nám jasné, že pokud si otevřete svůj krém poprvé, tak Vás kapalná vrstva na povrchu může zaskočit. A člověka napadnou myšlenky, zda se nejedná o plíseň a zda je krém vhodný ke konzumaci.
Vrstva na povrchu krému naopak svědčí o kvalitě daného krému. Jak je to možné? Je to dáno nejen surovinami, které používáme, ale především technologií jejího zpracování a složením. Dbáme na to, aby naše ořechové krémy byly co nejvíce nature, a proto si zakládáme na čistém složení. Základem jsou vždy ořechy, které dominují. A jak víme, ořechy jsou bohaté na tuky. Právě složení ořechových krémů a přirozeně obsažené oleje se podílí na vzniku oddělené tukové vrstvy na povrchu.
Čisté ořechové krémy jsou krátce po namletí hladké a jejich konzistence je stejnorodá. Když si zavzpomínáte do školních lavic na pokusy s olejem a vodou, tak se Vám jistě vybaví, jak se směs rozvíří, ale po chvíli se na povrchu ustálí olej, který má menší hustotu.
A s našimi krémy je to podobné. Po ustálení se oddělí tuk z ořechů a na povrchu se tak vytvoří kapalná vrstva. Oddělení olejové vrstvy je přirozené a svědčí o tom, že je krém vyroben bez přidání zbytečných emulgátorů a stabilizátorů. Krém stačí jen zamíchat a máme zase stejnorodou konzistenci a můžeme vesele konzumovat dál😊
Výroba krémů:
Všechny naše výrobky včetně ořechových krémů jsou zpracované z kvalitních surovin a šetrným způsobem. Díky tomu zachováváme vysoký obsah živin. Nepřidáváme umělá aditiva jako je cukr, umělá sladidla, palmový tuk apod. V případě ochucených krémů používáme lyofilizované ovoce nebo přírodní sladidla jako je panela či sirup z agáve. Případně malé množství soli.
Ořechy lehce pražíme a k jejich mletí používáme žulové kameny, které je jemně namelou a dodávají máslu jemnou krémovou strukturu.
Při výrobě blanšírovaného krému jsou mandle (případně i jiné ořechy) zbaveny své typické hnědé slupky. Výsledné máslo má díky tomu krémovou barvu a jemně sladkou chuť.
Jak ořechové krémy správně skladovat?
Vzhledem k obsahu tuků je vhodné je skladovat při pokojové teplotě. V lednici Vám díky obsahu tuků ztuhnou a také do sebe mohou nasát vlhkost, která má vliv na oxidaci tuků, čili jejich žluknutí. A kdybyste ho náhodou do lednice dali, tak se nemusíte bát, oxidace trvá několik dnů až týdnů. Ale je nám jasné, že tak dlouho krém v lednici asi nevydrží :-D U nás vydrží krém většinou tak maximálně týden :-D
Krém z lednice případně stačí nechat při pokojové teplotě nechat rozehřát a můžeme pokračovat v hodování.
Jak dlouho vydrží ořechový krém Vám? Napište nám 😊
"love nature, love yourself"