Napsáno 02.01.2022

Co se dozvíte?

Po vánočních svátcích, které jsou většinou ve znamení bujarých oslav a jídla přichází Nový rok a s ním spojená předsevzetí. Jedním z nejčastějších jsou různé diety, někdy velmi extrémní a drastické. Jak ale tělo reaguje na takovou změnu? Je opravdu nutné přejít na celerovou šťávu a podobné „zaručené“ detoxikační programy nebo to lze i méně drasticky, aby to pro tělo nebyl takový šok? Která jídla je vhodná vynechat a které potraviny naopak do jídelníčku zařadit, abychom ulevili po svátcích našemu tělu?

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Červená řepa chipsy 70g Červená řepa chipsy 70g Kód: 02.02.0110 Počet hvězdiček je 5 z 5 Zkuste zdravé zeleninové mlsání v podobě řepových chipsů. Skvělá náhrada za smažené bramborové lupínky. Vhodné pro vegany Skladem 3,26 € 
Kopřiva list prášek BIO 130g Kopřiva list prášek BIO 130g Kód: 02.10.0057 Počet hvězdiček je 0 z 5 Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je všestranná bylina využívána pro své blahodárné účinky. Přispívá zejména k normální funkci ledvin,… Skladem 4,21 € 
Pampeliška BIO prášek 90g Pampeliška BIO prášek 90g Kód: 02.10.0013 Počet hvězdiček je 4 z 5 Pampelišku zná každý už od dětství, zelený prášek z jejích listů je na českém trhu novinkou. Nejcennější látky obsahují právě zelené listy,… Skladem 9,75 € 
Super Veggie Červená řepa 60g Super Veggie Červená řepa 60g Kód: 02.03.0060 Počet hvězdiček je 5 z 5 Lyofilizované kousky červené řepy vás budou bavit. Stačí přidat hrst křupavých kousků do tvarohové pomazánky a hra barev může začít. Skladem 5,29 € 

Vánoce aneb taková velká sacharidová vlna

Vánoční svátky, které pozvolna přechází v novoroční oslavy jsou pro většinu z nás náročné období z hlediska stravování. Jídelníček je často odlišný od toho, na který jsme zvyklý. Cukroví, vánočka, chlebíčky, alkohol atd. Ve všem najdeme poměrně velké množství sacharidů, které jsou rychlým zdrojem energie, ale zároveň nám po sacharidech rychle poklesne hladinu cukru v krvi a máme tendenci si dát brzo další.  Vánoční svátky  se také nesou v duchu návštěv a setkání jsou od nepaměti doprovázená stolováním a hodováním. A někdy toho sníme více, než bychom chtěli. Pokud si dopřejeme procházku, aby nám trochu slehlo, tak je zbytečné se tím stresovat a naopak bychom si měli užít čas s nejbližšími. 
Tak či tak, po tomto několikadenním veselí se můžeme cítit nafouklí nebo zavodnění, způsobeným navázáním vody na sacharidy. Proto je fajn v lednu tělu trochu odlehčit, ale nemělo by to sklouznout k tomu, že začnete nějakou drastickou dietu „od prvního“, která začíná „prvního“ nesčetněkrát. Týden hodovat a poté vše vyměnit za celerovou šťávu není šťastná volba. Pro tělo je to velký šok a pokud je tělo v šoku, začnou se vylučovat stresové hormony, které z dlouhodobého hlediska nepůsobí pro tělo vhodně a už vůbec ne, pokud chcete redukovat váhu.

Potřebujeme zázračné detoxy nebo to tělo zvládne samo?

Detoxikační diety se poslední roky objevují jako houby po dešti. Je však potřeba si hned na začátku ujasnit, že k detoxikaci nám slouží naše orgány jako jsou játra, ledviny, plíce, lymfatický systém a samozřejmě odvádíme nepotřebné látky i přes kůži. Tyto orgány fungují 365 dní v roce a k jejich činnosti nepotřebují speciální preparáty a potraviny. Po náročném období je však dobré jejich funkci podpořit a přidat do stravy například zelené potraviny nebo třeba červenou řepu, které napomáhají vybalancovat a zvýšit jejich činnost.
V dobách našich babiček bylo toto odlehčení stravy běžné zejména na začátku jara. Souviselo to s omezením pohybu po zimě a také nedostatkem potravin, což vedlo automaticky k uskromňování a dojídaly se zásoby nebo se držel půst a do jídelníčku se přidávaly první zelené výhonky, například kopřivy nebo pampeliškové listy. Strava byla sezónní a lokální.
Pít pouze zeleninové šťávy nebo módní celerovou šťávu 2 týdny v kuse Vám v těle může naopak způsobit více škody než užitku. Sice nastane efekt zhubnutí, jelikož se vyčerpají glykogenové zásoby, které na sebe navazují vodu a dojde tak k vyloučení vody z organismu, ale při návratu k původnímu jídelníčku se vše vrátí zpět a objevuje se neoblíbený jojo efekt. Dále je potřeba brát v potaz riziko průjmů, které tyto šťávy a bylinky mohou při větší konzumaci způsobit a zbytečně si můžete rozhodit střevní mikrobiom. Pokud vynecháme v jídelníčku bílkoviny, logicky dochází i k úbytku svalové hmoty.

Jaké potraviny po vánočních svátcích zvolit a jaké naopak vynechat?

Po Vánocích je dobré tělu odlehčit od smažených jídel, která obecně tělo zatěžují. Pokud Vám ještě zbylo cukroví, tak se snažte ho postupně eliminovat. Průmyslově zpracované potraviny a polotovary do jídelníčku ani nevracejte. Dopřávejte tělu základní a kvalitní potraviny – obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy a semínka. Vraťte se zpět ke svému jídelníčku, zaměřte se na dostatek zeleniny, které dodá tělu vlákninu, vitamíny a minerály a podpoří tak činnost Vašich střev. Činnost střevního mikrobiomu podpořte i probiotiky – kefír, kvalitní jogurt, kombucha, kysané zelí a další kvašená zelenina. Činnost jater můžete stimulovat česnekem či brokolicí.

Propláchněte tělo

Čím tělu vždy prospějeme je vhodný pitný režim. Dostatek vody či bylinkové čaje, například mátový, heřmánkový, čaj z ostropestřce nebo kopřivový podpoří odplavení toxinů z těla a zároveň hydratuje buňky ve Vašem těle. S bylinkovými čaji to není potřeba přehánět, dodržujte doporučené množství. Ráno můžete nastartovat organismus sklenkou vlažné vody například s citrónem.

Který bylinky nám mohou pomoci nastartovat metabolismus?

Abychom si zase trochu rozproudili metabolismus, můžeme jídlo obohatit o bylinky a koření, které nám s tím pomohou. Takovými pomocníky může být skořice, kardamon nebo zázvor, černý pepř, chilli, koriandr

Nezapomeňte na pohyb

Pohyb je vždycky vítaný. Pokud se necítíte po svátcích v ideální kondici, naordinujte si častější procházky. Pohyb pomáhá rozproudit metabolismus a zejména působí dobře na psychickou kondici, stimuluje serotonin, hormon štěstí, což je základ zdraví a správného vztahu k jídlu

"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora