Basmati rýže s krevetami a sweet chilli omáčkou
Co budete potřebovat?
250g koktejlových krevet1 1/2 lžičky rýžové mouky
1 lžička mleté papriky
1 1/2 lžičky sezamového oleje
3 lžičky bezlepkové sojové omáčky
1 lžička medu
1 lžička sweet chilli omáčky
1 lžička rýžového octu
1/2 sušeného mletého česneku
Jarní cibulka
Sezam bílý loupaný
Hrstka arašídů
Rýže Basmati
Druhů rýže existuje spousta a Basmati, jež se pěstuje na úpatí Himalájí, se řadí mezi nejušlechtilejší odrůdy. Po uvaření se neslepuje, je skvělým zdrojem komplexních sacharidů a velkou výhodou je také to, že je bezlepková. V jídelníčku softballové hráčky Kristýny Chadrabové,které byla před lety zjištěna celiakie, proto nesmí chybět a pro vás si Týna připravila jeden ze svých nejoblíbenějších receptů Basmati rýži s krevetami a sweet chilli omáčkou. Dobrou chuť!
Krevety necháme rozmrazit a co nejvíce zbavíme vody. V misce si smícháme mouku a mletou papriku. Krevety přidáme do misky a pořádně zamícháme. Rozehřejeme pánev a na 1/2 lžičky sezamového oleje lehce opražime arašídy, bílou nakrájenou část cibulky a na chvilku i krevety.
Oheň na chvilku vypneme a v jiné misce si smícháme lžíčku sezamového oleje, med, sojovou omáčku, rýžový ocet, česnek a sweet chilli omáčku. Opravdu dobře promícháme a nalejeme na pánev ke krevetám. Celé ještě chvilku smažíme, než jsou krevety hotové. Mezitím si uvaříme basmati rýži. Dělame jí trochu kratší dobu než je na obalu. Celé na konec posypeme sezamem a nakrájenou cibulkou.
"love nature, love yourself"