Ušetřete a kupte arašídový krém 700g jen za 135 Kč. Akce platí pouze do neděle 21.7.

Napsáno 13.06.2024

Co se dozvíte?

Hořká čokoláda, díky vyššímu obsahu kakaa a nižšímu množství cukru než mléčná čokoláda, nabízí mnoho zdravotních výhod, jako jsou zlepšení kardiovaskulárního zdraví, posílení kognitivních funkcí a podpora trávení. Antioxidanty a flavonoidy obsažené v kakau pomáhají chránit tělo před volnými radikály a přispívají k lepším školním výsledkům u dětí. Je důležité konzumovat hořkou čokoládu s mírou a vybírat produkty s minimálně 70% obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
CHOCS Višně v 70% hořké čokoládě sklenička 100g CHOCS Višně v 70% hořké čokoládě sklenička 100g Kód: 02.17.0200 Počet hvězdiček je 5 z 5 Tip na dárek Šťavnaté višně obalené hořkou 70% čokoládou slazenou jen nerafinovaným třtinovým cukrem jsou neodolatelnou čoko pochoutkou. Po prvním… Vyprodáno 6,49 € 
CHOCS Maliny v 33% bílé čokoládě sklenička 100g CHOCS Maliny v 33% bílé čokoládě sklenička 100g Kód: 02.17.0202 Počet hvězdiček je 0 z 5 Tip na dárek První pomoc, když vás honí mlsná. Dokonalé spojení sametově jemné bílé čokolády v BIO kvalitě se šťavnatými malinami. Čokoládové kombo,… Vyprodáno 6,49 € 
Horká čokoláda BIO 125g Horká čokoláda BIO 125g Kód: 02.12.0058 Počet hvězdiček je 5 z 5 NATU horká čokoláda je směs k přípravě té nejčokoládovější horké čokolády. Obsahuje pouze čistou 70% čokoládu, která je vyrobena z BIO… Skladem 6,49 € 
Kakao plnotučné BIO RAW Peru 200g Kakao plnotučné BIO RAW Peru 200g Kód: 02.10.0093 Počet hvězdiček je 5 z 5 Objevte pravou chuť kakaa ze vzácné odrůdy Chuncho, které se pěstuje výhradně v Peru. Nepražené v BIO kvalitě s vysokým obsahem kakaového… Skladem 5,10 € 

Čokoláda – milovaná pochoutka, která si získala srdce dětí i dospělých po celém světě. Ale je čokoláda opravdu škodlivá, jak se často tvrdí?

Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda

První věc, kterou je třeba rozlišovat, je rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou. Hořká čokoláda obsahuje vyšší procento kakaa a méně cukru než mléčná čokoláda, což ji činí zdravější volbou. Kakao je bohaté na antioxidanty, které mohou mít mnoho pozitivních účinků na zdraví.

Antioxidanty a jejich role

Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů, konkrétně flavonoidů. Tyto látky chrání tělo před volnými radikály, které mohou způsobovat poškození buněk a přispívat k rozvoji různých nemocí. Studie ukazují, že konzumace kakaa může zlepšit kardiovaskulární zdraví, což je důležité i pro děti.

Zlepšení kognitivních funkcí

Rostoucí počet studií naznačuje, že flavonoidy v hořké čokoládě mohou zlepšit kognitivní funkce. To zahrnuje paměť, soustředění a rychlost zpracování informací. Děti, které konzumují malé množství hořké čokolády, mohou mít lepší školní výsledky a být obecně bystřejší.

Zdraví srdce

Hořká čokoláda může mít také pozitivní dopad na zdraví srdce. Flavonoidy pomáhají snižovat krevní tlak, zlepšují průtok krve a snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. I když se to může zdát méně relevantní pro děti než pro dospělé, zdravé návyky by měly být budovány už od útlého věku.

Podpora trávení

Kakao obsahuje také prebiotika, která podporují růst prospěšných bakterií ve střevech. Zdravá střevní mikrobiota je zásadní pro celkové zdraví a pohodu, včetně imunitního systému. Děti s lepším trávením a zdravou střevní mikrobiotou jsou obecně zdravější a odolnější vůči nemocem.

Jak a kolik konzumovat?

I když hořká čokoláda má mnoho zdravotních přínosů, je důležité ji konzumovat s mírou. Pro děti je doporučeno maximálně několik kostek hořké čokolády denně. Důležité je vybírat čokoládu s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70 %) a nízkým obsahem cukru. Při čtení etiket zkontrolujte, zda čokoláda neobsahuje palmový olej nebo jiné nezdravé tuky. Pokud je to možné, upřednostněte bio čokoládu, která je vyrobena z kvalitních surovin pěstovaných bez použití pesticidů a chemických hnojiv. Kvalitní hořká čokoláda nejenže potěší chuťové buňky vašich dětí, ale také přispěje k jejich celkovému zdraví.

Závěrem

Je čokoláda opravdu škodlivá? Pokud se jedná o hořkou čokoládu a konzumuje se s mírou, odpověď je jednoznačně ne! Hořká čokoláda nabízí mnoho zdravotních přínosů, které mohou být pro děti velmi prospěšné. Od zlepšení kognitivních funkcí až po podporu zdraví srdce a trávení. Nezapomeňte ale, že klíčem je vyvážená strava a konzumace čokolády s mírou. I když je hořká čokoláda nejzdravější forma této krémové pochoutky neznamená to, že dětem nemůžete dát čas od času mléčnou nebo bílou čokoládu.

   "love nature, love yourself"

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi. Více článků autora