Napsáno 24.05.2022

Co se dozvíte?

Cukr je přezdíván jako bílý zabiják a poslední roky je ve výživě tématem číslo jedna. Proč se o něm tolik hovoří? Potravinářský a kosmetický průmysl holduje z různých hledisek palmovému oleji. Proč ho v našich produktech nenajdete? Je ořechové máslo a ořechové máslo. Jakým způsobem se vyrábí u nás v Natu a proč je složení tak výjimečné?

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Roasted Peanut Butter 300g Roasted Peanut Butter 300g Code: 02.09.0012 Rating value is 5 of 5 The roasted peanut cream is made by gentle and thorough processing of lightly roasted peanuts of the highest quality, thanks to which the… In stock 4,69 € 

Cukr – téma ve výživě číslo jedna

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. Cukr je přezdíván jako bílý zabiják a poslední roky je ve výživě tématem číslo jedna. Jako hlavní důvod je bezesporu nárůst obezity nejen mezi dospělými, ale také u dětí. Žijeme v době blahobytu, máme jídla dostatek, spíše nadbytek. Potravinářský průmysl využívá cukr a jiná sladidla z několika důvodů. Sladká chuť je člověku přirozená. Již mateřské mléko obsahuje laktózu, mléčný cukr a najdeme jej i v mléčných výrobcích. Sladká chuť je pro nás od útlého věku spojena s příjemnými pocity jako je zasycení, pocit bezpečí a lásky.

Cukr jako odměna a moderní droga

V dětství často děti dostávají jako odměnu sladké a tím se fixuje propojení v mozku: sladké = odměna a pocit uznání. V dospělosti, ale už v dětství při problémech lidé vyhledávají sladké jídlo jako útěchu. Velké množství cukru vyvolává změny v chování, hyperaktivitu či únavu. Odborníci navíc varují i před tím, že dětská závislost na sladkém často přechází v jiné závislosti v pubertě.

Jenže není sladkost jako sladkost. Pokud si dáme například ovoce, získáme z něj převážně ovocný cukr, fruktózu, ale zároveň společně s vlákninou, která nás zasytí a funguje trochu jako kartáček na střeva. Také nám ovoce dodá minerální látky a vitamíny. To samotný cukr neumí. Pokud si dáme sladkou tyčinku s velkým obsahem cukru, tak tyto výživové benefity značně odpadají. 

Cukr jako strašák 

Jednoduché cukry mají vysoký glykemický index. To znamená, že hladina cukru v krvi nám rychle stoupne, ale také se cukr rychle metabolizuje a křivka strmě klesá dolů. To v těle vyvolá touhu po další „dávce“. Proto je tak důležité korigovat příjem sladkostí zejména u dětí. Nadbytečná konzumace cukru vede k nadváze, zvýšené tvorbě zubního kazu, hyperaktivitě, poruchám koncentrace

Je potřeba si ujasnit, že cukr v malé míře neškodí. Jako s většinou věcí, je to vždy o množství. Pokud si dáme jednou za čas dortík či zákusek, tak se nic neděje. Pokud však konzumuje cukr na denní bázi spolu s dalšími ne úplně ideálními potraviny jako jsou ztužené tuky, náhražky cukru v podobě umělých sladidel nebo častá konzumace bílé mouky, tak to v součtu většinou vede ke zdravotním, ale i psychickým potížím.

Jsme to co jíme. Tato fráze je všeříkající a pravdivá. Stav našeho střevního mikrobiomu rozhoduje o naší náladě, o tom, zda se budou správně vstřebávat živiny, vitamíny a minerální látky, o stavu našeho imunitního systému a náchylnosti k nemocem atd.

Důvody, proč nepoužívat bílý cukr v nadměrné míře, a proto ho v Natu do potravin nepřidáváme:

  • zvyšuje hladinu glykemického indexu a tím zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak
  • zvyšuje energetickou hodnotu potravin a může vést k nadváze či obezitě
  • zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění jako je cukrovka, osteoporóza, kardiovaskulární choroby, akné, psychické poruchy - deprese, úzkosti, zhoršení kognitivních funkcí
  • vyvolává závislost na sladkém
  • způsobuje zvýšenou kazivost zubů
  • neobsahuje žádné minerální látky a vitamíny

Palmový olej – král mezi oleji?

Palmový olej je další kontroverzní téma, ať už z výživového hlediska, tak především také z ekologického a etického. Palmový olej je jeden z nejpoužívanějších rostlinných olejů. Již v roce 2012 tvořil trh s palmovým olejem celých 32 % veškeré produkce tuků a olejů na světě. Indonésie a Malajsie jsou aktuálně největšími vývozci tohoto oleje, připisuje se jim až 86 % světové produkce. 

Proč je v potravinářském a kosmetickém průmyslu tak oblíbený? 

  • Tepelně stabilní - používá se na smažení, protože má vysoký bod zakouření (232°C)
  • odolný proti žluknutí
  • chuťově neutrální, ale zároveň dodá potravinám potřebnou vláčnost, pevnou konzistenci
  • ekonomické hledisko – je levný.

Proč nepoužíváme palmový olej?

Palma olejná se pěstuje na plantážích, které vznikají likvidací deštného pralesa. Vypalováním pralesů vznikají emise, ničí se flóra i domov mnoha živočichů a dostávají se tak do statusu ohrožených zvířat či zvířat na pokraji vymření, například tygr sumaterský či orangutani.

Organizace RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil - Kulatý stůl pro trvale udržitelnou výrobu palmového oleje) se snaží zajistit, aby výroba palmového oleje byla šetrnější k životnímu prostředí, byla trvale udržitelná a probíhala přátelským a spravedlivým způsobem, který nebude snižovat životní úroveň a kvalitu života v dotčených oblastech.

Dalším problémem palmového oleje je vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Tuky jsou ve stravě potřebné, ale měly by dominovat ty nenasycené, které najdeme především v rostlinných olejích, ořechách, semínkách. Nasycené tuky najdeme především v másle, sádle a dalších živočišných tucích, ale i v palmovém oleji tvoří skoro polovinu. 

Obecné pravidlo je takové, že příjem nasycených mastných kyselin by měl být velmi kontrolován a měl by tvořit do 20 % denního příjmu tuků. Nadbytek nasycených kyselin ve stravě způsobuje vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu, vede ke kardiovaskulárním chorobám, zatěžuje játra a zvyšuje riziko obezity. Ač podle novějších studií naopak snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje ten dobrý.

Jak si vybrat v záplavě ořechových krémů to pravé?

Jako u všech potravin, tak i při výběru ořechových krémů se musíme dívat na kvalitu a číst složení. Na trhu můžete zakoupit krémy ze 100 % z ořechů, ale samozřejmě i produkty s přidanými dalšími ingrediencemi. Mezi ty patří například palmový tuk, sůl a cukr. Za úkol mají zvětšit objem, zlepšit konzistenci a chuť. Palmový tuk nepochybně také zlevnit výrobu.

U nás v Natu najdete krémy pouze z ořechů. Pokud jsou ochucené, přidáváme kvalitní suroviny jako je himalájská sůl, Bourbon vanilka, lyofilizované ovoce, agávový sirup nebo třeba kokos. 

V sortimentu ořechových krémů některých značek můžeme najít krémy obohacené o protein, nejčastěji syrovátkový, takže už se pak nejedná o vegan výrobek. Také některé značky využívají umělá sladidla nebo emulgátor jako je sójový lecitin, který zajišťuje jednotnou konzistenci (aby se neoddělil přirozeně se vyskytující tuk od zbytku krému).

V krémech s čokoládou je potřeba se také podívat na složení a především kvalitu čokolády. Jak rozpoznat kvalitní čokoládu jsme si povídaly zde: Není čokoláda jako čokoláda 

Důležitý je také proces výroby ořechových krémů. U nás v Natu ořechy meleme 48 hodin na žulových kamenech, díky čemuž získá máslo krémovou konzistenci. Více o procesu výroby si můžete přečíst zde: Proč se na povrchu ořechových krémů tvoří kapalná vrstva?

"love nature, love yourself"