Není čokoláda jako čokoláda
Co se dozvíte?
Již první obyvatelé Ameriky Májové a Aztékové znali a používali při svých rituálech čokoládu a byl to pro ně nápoj bohů, který se v té době vyvažoval zlatem. Kdo by nemiloval kvalitní čokoládu? Čokoláda funguje jako droga a stimuluje v lidském mozku tvorbu dopaminu a s ním spojené centrum odměny. Dopamin je hormon, který nám slouží k dosahování cílů, motivuje nás pokračovat dál, ale na druhou stranu je také zodpovědný za to, že můžeme lehce sklouznout k závislosti. Jaké má čokoláda benefity pro naše zdraví? A jak poznáme kvalitní čokoládu od té méně kvalitní? Je procento kakaa opravdu rozhodující faktor? To vše se dočtete na našem blogu v novém článku od nutriční poradkyně @zdrave_s_lucou.
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
CHOCS Maliny v 70% hořké čokoládě sklenička 90g Kód: 02.17.0199 Lyo maliny obalené v tmavé 70% BIO čokoládě slazené nerafinovaným třtinovým cukrem. Ochutnejte na povrchu křupavé a uvnitř božsky ovocné… | Skladem | 155 Kč | |||
CHOCS Maliny v 33% bílé čokoládě sklenička 100g Kód: 02.17.0202 První pomoc, když vás honí mlsná. Dokonalé spojení sametově jemné bílé čokolády v BIO kvalitě se šťavnatými malinami. Čokoládové kombo,… | Skladem | 159 Kč | |||
CHOCS Jahody plátky v 33% bílé čokoládě sklenička 80g Kód: 02.17.0203 Jahody a bílá čokoláda. Kombinace, kterou by bylo hřích nezkusit. A co teprve, když se použije 33% BIO bílá čokoláda? Mňamózní. | Skladem | 149 Kč | |||
CHOCS Piña Colada 130g Kód: 02.17.0204 Inspirovali jsme se letním drinkem Piña Colada a vytvořili pro Vás speciální edici CHOCS. Ochutnejte křupavé kokosové plátky obalené v BIO… | Skladem | 129 Kč | |||
CHOCS Banány v 70% hořké čokoládě sklenička 110g Kód: 02.17.0201 Trochu jiné banánky v čokoládě. Křupavé s pořádnou dávkou opravdové čokolády v BIO kvalitě. CHOCS neobsahuje nic, co do pravé čokoládové… | Skladem | 159 Kč | |||
CHOCS Višně v 70% hořké čokoládě sklenička 100g Kód: 02.17.0200 Šťavnaté višně obalené hořkou 70% čokoládou slazenou jen nerafinovaným třtinovým cukrem jsou neodolatelnou čoko pochoutkou. Po prvním… | Skladem | 159 Kč | |||
Horká čokoláda BIO 125g Kód: 02.12.0058 NATU horká čokoláda je směs k přípravě té nejčokoládovější horké čokolády. Obsahuje pouze čistou 70% čokoládu, která je vyrobena z BIO… | Skladem | 159 Kč | |||
Míšina čokoláda Cukrfree 100% hořká s kešu (bez cukru) 60g Kód: 02.17.0170 Lahodná čokoláda s nízkým obsahem cukrů? Nelehký úkol, který ve spolupráci s Cukrfree úspěšně zvládla Míša a její čokoládovna. Sen všech,… | Skladem | 149 Kč |
Vliv čokolády na zdraví.
Čokoláda nejen že dobře chutná, ale kakaový bob se právem řadí mezi superpotraviny, obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek, zejména flavonoidů, které působí příznivě na tlak a kardiovaskulární systém. Dále je zdrojem vitamínů (např. B1 a B2), minerálů (hořčík a fosfor), vlákniny, esenciálních mastných kyselin a také je to velmi účinný antioxidant, který je osmkrát silnější než třeba bíle víno.
Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv i na náš mozek, příznivě podporuje poznávací schopnosti, stimuluje paměť. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody. Náš mozek dále uvolňuje látku fenylethylamin, zlepšující koncentraci a odbourávající stres.
Hormonální koktejl
Kakao obsahuje také teobromin a kofein, které známe rovněž z čaje a kávy. Na základě toho si logicky vyvodíme, že tyto alkaloidy náš organismus aktivizují. Obě složky stimulují produkci hormonů štěstí. Kromě toho vytváří naše tělo z aminokyseliny tryptofan známý hormon štěstí serotonin. A aby těch hormonů nebylo málo, tak díky pocitu sytosti po snězení čokolády se v mozku spustí produkce dopaminu a centrum odměny je tak ve svém živlu 😊 Dopamin nás také motivuje k dosažení cílů a je tak trochu návykový, proto se oblíbené čokolády nechceme vzdát.
Není čokoláda jako čokoláda
Určitě už jste z vlastních bohatých zkušeností poznali, že druh a kvalita čokolád se velmi liší. Obzvlášť ve frekventovaných obdobích, jako jsou například blížící se Velikonoce, můžeme v obchodech narazit na celou řadu různých „čokoládových“ pochoutek, které mají k pravé čokoládě poměrně daleko.
1. Cena
Jak to tak často bývá, v potravinářském průmyslu bohužel stále hraje rozhodující prim cena produktů. Proto i ty levnější varianty čokolád odpovídají kvalitě. Kakaové boby pro velkoprůmyslovou výrobu se většinou nakupují na burze. Surovinou je téměř výhradně kakao, které se pěstuje ve velkém, je méně aromatické a méně chutné. Naproti tomu kvalitní kakaové boby jsou opečovávány na farmách s přihlédnutím k šetrným technologických postupům. Pokud chcete kvalitní tabulku čokolády, pod 80 Kč ji neseženete.
2. Procento kakaa
Čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější – jeden z největších čokoládových mýtů. Procenta totiž nemusí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější.
3. Složení
Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí u jakýchkoliv potravin o ne zrovna velké kvalitě. V případě čokolády tomu je stejně. Pokud uvidíte delší seznam, jedná se o průmyslové a nešetrné zpracování.
Přítomnost velkého množství cukru nebo přidáním dalšího kakaového másla či dochucovadel, aromat a stabilizátorů vynahrazují nevalnou kvalitu bobů.
Kvalitní čokoláda se obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci. Lecitin se přidává ke změně textury nebo viskozity čokolády, aby se mohla vyrábět rychleji.
4. Výroba
Boby se musí přebrat a poté upražit. Ve velkoprůmyslové výrobě se boby rychle upraží na vysokou teploty, poté ne vždy šetrně podrtí a zbaví slupky. Naproti tomu u ručně vyráběné čokolády je pražení proces, který určujeme výslednou chuť, proto se praží při nižších teplotách a delší čas.
Po upražení se boby melou. Průmyslová čokoláda je během několika desítek minut rozdrcena a pomocí lisu se odděluje kakaové máslo a kakaová hmota a následně se obojí chemickou cestou alkalizuje, aby se čokoláda zbavila nežádoucích chutí jako je kyselost a zemitost.
V řemeslné výrobě se čokoláda mele společně s kakaovým máslem. Doba mletí se pohybuje od 24 do 70 hod a během této doby se z čokolády vymele nežádoucí kyselá a zemitá chuť. Chuť čokolády se neustále vyvíjí, a to i v hotové tabulce čokolády, proto právě průmysl přidává do čokolády emulgátory. U řemeslné výroby je každá várka čokolády unikátní a nikdy nejsou 2 várky úplně stejné.
5. Původ
U kvalitní čokolády jste schopni podle chuti rozpoznat její původ. Jinak chutná čokoláda vyrobená z bobů z Madagaskaru, jinak z Hondurasu, Vietnamu nebo Ekvádoru. My používáme kvalitní čokoládu z regionu Santo Domingo De Los Tsachilas v Ekvádoru, kde se uprostřed kopců rozprostírá rodinná farma Cedeño Aguilar. Farma je známá svým vysoce kvalitním kakaem Arriba Nacional. Plantáž je také průkopníkem ve svých technologických řešeních, která nabízí výjimečné kakao s tóny zralého ovoce a banánů.
"love nature, love yourself"