Napsáno 05.12.2021

Co se dozvíte?

Ořechy sice vypadají nenápadně a lidé je často konzumují místo chipsů u televize, ale jejich potenciál je mnohem vyšší. Pojďme se společně podívat, v čem je jejich síla, jak je správně konzumovat a jaký je význam jednotlivých druhů. Dnes se podíváme zejména na mandle, vlašské, lískové a pekanové ořechy. A jelikož se blíží doba vánoční, tak pro Vás máme i recept na vanilkové rohlíčky z mandlové mouky slazené jablečným sirupem.

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Hazelnuts 200g Hazelnuts 200g Code: 02.01.0008 Rating value is 5 of 5 The fruits of the hazel are rich in vegetable fats and fibre. They provide a lot of energy and taste great. In stock 3,63 € 
Pecan Nuts 200g Pecan Nuts 200g Code: 02.01.0069 Rating value is 5 of 5 Pecans are the seeds of the pecan tree. They are similar in appearance to walnuts, but have a milder flavour than walnuts. They contain… In stock 5,67 € 
Almonds Natural 200g Almonds Natural 200g Code: 02.01.0012 Rating value is 5 of 5 Almonds have a mild sweet taste and are a source of protein and fibre. Natural almonds contain a brown skin which gives them their specific… In stock 3,63 € 

Ořechy jako zdroj prospěšných tuků

Ořechy jsou významným zdrojem tuků. Tuky jsou z chemického hlediska složeny z glycerolu a mastných kyselin. A právě druh a množství mastných kyselin hraje velkou roli pro naše zdraví. A to nejen pozitivní, ale naopak i negativní. Proto je potřeba se zaměřit především na prospěšné tuky, které obsahují tzv. nenasycené mastné kyseliny (MUFA, PUFA – mono/poly unsaturated fatty acid), které najdeme především v ořeších, semínkách, rostlinných olejích, tučných rybách. Tyto tuky bychom měli upřednostňovat pro správnou činnost našeho kardiovaskulárního systému a také mozku.

Ořechy a semínka jsou zdrojem polynenasycených esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, které si naše tělo neumí vyrobit a musíme je tedy bezpodmínečně přijímat v potravě.

Omega-3 hrají důležitou roli pro správnou činnost mozku, napomáhají snižovat „zlý“ cholesterol, regulují hladinu tuků v krvi a celkově působí v organismu protizánětlivě. A většinou nám ve stravě chybí.

Omega-6 je silným antioxidantem, pomáhá udržet optimální hladinu krevního cukru a posiluje imunitní systém. Omega-6 však působí oproti omega-3 prozánětlivě, a proto je důležitý správný poměr s omega-3, který by měl být přibližně 5:1. Často tento poměr bývá mnohem vyšší a to může vést k riziku zánětlivých onemocnění, ale i kardiovaskulárních nebo nádorových chorob.

Čím nás ořechy a semínka ještě překvapí?

  • Obsahují antioxidanty, zejména vitamín E nebo třeba vitamíny skupiny B – v těle vychytávají volné radikály a nastavují tak rovnováhu, aby nedošlo k oxidačnímu stresu, který vede k celé řadě chorob a zároveň tím působí preventivně proti stárnutí.
  • Kromě vitamínů obsahují i celou řadu minerálních látek – vápník, hořčík, zinek, fosfor, mangan a další.
  • Tuky umožňují rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích a to A,D,E,K
  • Zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci střevního mikrobiomu. Vláknina je něco jako kartáček na zuby, ale pro střeva.

Jak ořechy správně konzumovat?

Obdobně jako luštěniny, tak i ořechy a semínka obsahují tzv. antinutriční látky. U luštěnin se při nesprávné úpravě objevuje nadýmání. V případě ořechů a semínek dochází k neefektivnímu vstřebávání mikroživin jako jsou vápník, zinek nebo železo.

Pro využití jejich maximálního potenciálu je proto vhodné je namáčet ve vodě, případně se špetkou soli. Takto nechat ořechy při pokojové teplotě ideálně přes noc

Je to jako s jinými semínky rostlin, které pro vyklíčení potřebují vodu. Aktivují se v nich enzymy pro růst a tělo z nich tak přijme nutričně výhodnější profil a zároveň jsou v této podobě chuťově výraznější a pro trávení méně náročné. Namáčejte nevyloupané a jinak nezpracované varianty. 

Lněné a chia semínka po namočení vytváří hmotu podobnou gelu, takže s těmi je potřeba pracovat jinak. Para ořechy, makadamové a piniové se nenamáčí

Nenamočené ořechy se skladují při pokojově teplotě v uzavřeném sáčku či nádobě.

Přehled ořechů a jejich význam:

Mandle

Mandle jsou semena mandloně obecné (mandlovník), pocházející ze Středního východu a Indie. Tato prastará kulturní plodina je sice náročná na podmínky, které potřebuje ke svému růstu, ale její účinky to vybalancují.

Význam mandlí:

  • Okolo 60 % z nutričních hodnot jsou tuky, převážně s obsahem nenasycených mastných kyselin, které jsou ve vhodném poměrem s vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek, což má vliv na snižování hladiny „zlého“ cholesterolu a jako prevence aterosklerózy.
  • Vysoký obsah bílkovin 20 g/100 g je výhodný zejména pro vegetariány a vegany
  • Hořčík podporuje správnou činnost nervové soustavy a působí proti depresi a svalovým křečím.
  • Významný je i vysoký obsah vápníku, který činí na jednu porci (cca 28 g = hrst mandlí) zhruba 8 % DDD .
  • Zdroj vlákniny

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy pochází ze střední Asie a dobře se rozšířili i ve Středomoří. Vlašské ořechy patří mezi 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (mezi další v této „desítce“ patří například pekanové a lískové ořechy, o kterých bude také řeč). 

Význam vlašských ořechů:

  • Jejich tvar připomínající mozek není náhodný a je zde hezky vidět, jak to má příroda propojené. Konzumace vlašských ořechů totiž podporuje správnou činnost mozku.
  • Obsah tuků je podobný jako u mandlí (přes 60 %), s velkým podílem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou vhodné pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními. Také se podílí se na stavbě nervové tkáně a díky tvorbě protilátek napomáhá imunitnímu systému.
  • Obsah sacharidů je naopak jeden z nejnižších, takže je vhodný při keto dietě či nízkosacharidovém stravování.
  • Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin (pyridoxin), napomáhá při tvorbě červených krvinek.
  • Podle tradiční čínské medicíny zlepšují astma, posilují střeva.

Lískové ořechy

Lískové oříšky jsou plodem lísky obecné, která je původní z oblasti v Itálii. 

Význam lískových ořechů:

  • Lískové oříšky rovněž obsahují kvalitní tuky v podobné míře jako ořechy vlašské či mandle (60 %) a s tím se pojí i podobný význam. Jsou tedy vhodné s ohledem na hladinu cholesterolu.
  • Dále opět obsahují antioxidanty vitamíny řady B i E
  • Z minerálních látek jsou významným zdrojem manganu – 1 porce (28 g) obsahuje 87 % DDD. Mangan je důležitý pro správný metabolismus sacharidů a tudíž jako prevence cukrovky.
  • Dále jsou zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, železa a mědi.
  • Dle tradiční čínské medicíny podporují činnost sleziny a slinivky

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou větší a jemnější odrůda vlašských ořechů pocházející ze Severní Ameriky.

Význam pekanových ořechů:

  • Pekanové ořechy mají obsah tuku přes 70 %, což je nejvyšší ze všech druhů ořechů a díky vysokému podílu nenasycených mastných kyselin jsou opět vhodné pro kardiovaskulární systém.
  • Jsou skvělým zdrojem aminokyseliny argininu, která podporuje růst zdravých vlasů.
  • Posilují imunitní systém.

Recept na vanilkové rohlíčky slazené jablečným sirupem

Ingredience:

  • 250 g mandlové mouky
  • 80 g másla
  • 1 celé vajíčko
  • 1 žloutek
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 4 polévkové lžíce jablečného sirupu
  • špetka kypřicího prášku bez fosfátů 

Postup:

  • Všechny ingredience necháme odstát na pokojovou teplotu a poté smícháme v hladké těsto.
  • Těsto vložíme do skleněné mísy, přikryjeme a necháme hodinu odležet v lednici, těsto zároveň trochu ztuhne, aby se s ním lépe pracovalo.
  • Na plech z pečicím papírem vložíme vytvarované rohlíčky.
  • Pečeme na 180 stupňů po dobu 10 minut.
  • Na závěr obalíme v kokosové mouce nebo nadrcených kokosových chipsech.

Jaké jsou Vaše oblíbené ořechy? Napište nám do komentářů.

"love nature, love yourself"