Postup
Do rozehřátého medu zapracujeme přes síto prosátou žitnou a špaldovou mouku, je klidně možné zapracovat pomocí kuchyňského robota. Po vychladnutí přidáme zbylé ingredience a zpracujeme těsto. Je důležité počkat do vychladnutí, aby nezačala jedlá soda a prášek do pečiva pracovat. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho nejlépe přes noc uležet do lednice.
Na vále, který je posypaný moučkou, rozválíme těsto ihned po vyndání z lednice. Má tendenci se hodně lepit, takže čím rychleji tím lépe.
Z těsta cca 3 mm vykrajujeme libovolné tvary, které hned pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnou vzdáleností. Doporučujeme mít misku s teplou vodou a formičky i ruce do ní občas namočit. Předejdete tak zalepení rukou i formiček.
Pečeme na 160°C 10–15 min dle velikosti tvarů. Perníčky na fotce jsou pečené 10 minut.
Zdobení
Smícháme dohladka moučkový březový cukr s bílkem a s lžičkou citronu a ihned zdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila na zdobení jehlu, kterou jsem namáčela do vzniklé cukrové směsi. Cukrová směs zaschne na perníčkách do 15 minut.
"love nature, love yourself"