• Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Vyhněte se „bílým jedům“ – bílá mouka

Vyhněte se „bílým jedům“ – bílá mouka

Vyhněte se „bílým jedům“ – bílá mouka

Suroviny

Představme si náš jídelníček. Jestliže obsahuje kravského mléko a produkty z něj, pečivo, např. kupované snídaňové kaše a uzeniny, tak vězte, že denně konzumujete velké množství celé skupiny „bílých jedů“, které nám přinesla moderní doba. Přemíra všech možných lahůdek a chutí je bohužel všechny obsahují. Pojďme se s nimi seznámit blíže. Do skupiny „bílých jedů“ patří kravské mléko a produkty z něj, bílá mouka, bílý cukr a sůl.
 
Obiloviny patří mezi tradiční potravinu, kterou konzumovali již dávno naši předkové. Proso, pohanka, rýže, kukuřice, pšenice, ječmen, žito, oves nebo jáhly. Mnohé z nich konzumujeme stále v původní podobě, ovšem pšenici jsme začali přetvářet pro získání jemné bílé mouky.
 

Obilného zrno obsahuje škrob, lepek, vlákninu, minerály, vitamíny, enzymy a tuk.



 
S bílou moukou jde ruku v ruce lepek, který je v ní obsažen v čisté podobě spolu se škrobem. Ale proč je lepek takový problém, když obiloviny jsou základem stravy? Proč je dnes více alergií, chronické únavy či kožních problémů? Dali jste si někdy tohle do spojitosti?
 

Pokusíme se to jednoduše vysvětlit:

Lepek sám o sobě nevadí, protože se přirozeně rozloží v žaludku a do střeva se téměř nedostane. Ovšem to platilo dříve, kdy se obilí mlelo mezi mlýnskými kameny. Mouka tak obsahovala celé zrno – střed s lepkem a škrobem, obilku i klíček. Dnes se používají válcové mlýny, které byly zkonstruované tak, aby oddělily jednotlivé části zrna a aby zbyla pouze bíla mouka – čistý lepek a škrob.
Kvůli absenci klíčku a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a pečením se neoddělí od lepku, který není poté v žaludku natráven a je rychle propašován do střeva. Nadmíra nestráveného lepku způsobuje poškození střeva, zvyšuje se propustnost střevní sliznice a do krve se dostávají molekuly látek, které by se měly ve střevě rozložit – nestrávené a nerozložené bílkoviny, chemické a toxické látky. Ze střeva jde krev do jater, které musí vše přefiltrovat, jsou namáhána a slábnou, čímž může dojít i k poškození ledvin.
 

Na čem se lepek z bílé mouky spolupodílí?

  • kožní nemoci
  • anémie
  • porucha menstruace a pocení
  • deprese
  • porušuje imunitu střeva a tedy i celého organismu
  • přemnožení bakterií a plísní
  • únavový syndrom
  • kloubní problémy
  • intolerance lepku a celiakie
  • vývoj diabetes I. typu
  • roztroušená skleróza
  • artritida
 
Intolerance lepku je záludnější, protože ani nevíme, že jí trpíme. Nenápadně poškozuje naše střeva a tedy i zdraví. Nemáme bohužel porovnání, protože lepek jíme v mnoha formách prakticky denně, takže nevíme, jak se naše tělo cítí a funguje bez něj. Mnoho zdravotních problémů tak s lepkem ani nespojujeme.  
Vše se vším souvisí a lepek z bílé mouky samozřejmě není jediným viníkem. Ovšem, pokud ho nevysadíme, tak nezjistíme jaký vliv na naše tělo má a jak se budeme cítit bez něj.
O to horší je, že ani kupovaná celozrnná mouka není tou nejlepší cestou, protože se ve skutečnosti jedná o bílou mouku doplněnou o otruby a vše je obarveno nebo opraženo.



 
Pro úplnost si zopakujeme čistě bezlepkové obilovinyrýže, jáhly, pohanka, kukuřice, amarant, quinola. Jejich mouky můžete běžně bez starostí o lepek používat a dnes i běžně koupit. A vzhledem k dnešní problematice nesnášenlivosti lepku dostanete na trhu už mnoho kuchařek.

 
„love nature, love yourself” 
NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...