Tuky jako ochrana pro tělo a duši

Tuky jako ochrana pro tělo a duši

Suroviny

Rozdělení tuků dle původu

Základní rozdělení tuků podle jejich zdroje zná jistě každý. Pro náš organizmus je důležité, aby větší část denního přídělu energie z tuků byla přijímána ve formě tuků rostlinných. Rostlinné tuky obsahují většinou nenasycené mastné kyseliny. Výjimku tvoří palmový a kokosový tuk. Živočišné tuky jsou tvořeny nasycenými mastnými kyseliny s výjimkou ryb.

Rozdělení tuků dle uhlíkových vazeb

Tuky ze stravy přijímáme ve formě mastných kyselin, což jsou sloučeniny atomů uhlíku. Tyto sloučeniny neboli řetězce jsou spojeny vazbou, která má na svědomí rozdělení jednotlivých mastných kyselin.

Zda jsou tuky nasycené nebo nenasycené hraje důležitou roli již při samotném výběru surovin, ze kterých se chystáme připravovat své pokrmy. Pro zjednodušení budeme nenasyceným tukům říkat ty “DOBRÉ” a těm, kterým bychom se měli úplně vyhnout nebo je alespoň výrazně omezit, tedy nasyceným tukům, budeme říkat ty “ŠPATNÉ”.

DOBRÉ NENASYCENÉ TUKY (UFA)

Příjem nenasycených tuků z potravy je pro nás velmi důležitý, protože je naše tělo nedokáže samo vyrobit. Nenasycené tuky obsahují ve svém uhlíkovém řetězci 2 a více dvojných vazeb, a proto jsou náchylné na vysoké teploty a nejsou vhodné k tepelným úpravám. Při tepelném zpracování se uvolňují pro tělo toxické látky. Vlastnosti těchto tuků se liší vzájemným poměrem polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny (PUFA a MUFA)

Mononenasycené kyseliny omega–9 mastné kyseliny nemají všechny dvojné vazby nasycené atomem vodíku. U polynenasycených mastných kyselin chybí atomů vodíku ještě více (např. avokádo, olivový olej). To se projevuje na jejich biologických vlastnostech. Polynenasycené kyseliny se rozdělují na:

Omega–3 mastné kyseliny

Patří sem kyseliny α-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA), dokosahexaenová (DHA), které se nejvíce vyskytují v lněném oleji a v tučných rybách. Jejich množství je potřeba omezit ve prospěch omega–6 mastných kyselin, zároveň však dbát na jejich dostatečný příjem. Jsou nezbytné pro správné fungování mozku a potlačují vznik zánětů a onemocnění.

Omega–6 mastné kyseliny

V omega–6 mastných kyselinách jsou nejvíce zastoupeny kyseliny arachidonová, linoleová a linolová, které najdeme zejména ve vlašských ořeších, v dýňovém oleji, v konopném oleji a v oleji z pšeničných klíčků.

Věděli jste, že...?

Správný poměr omega–3 a omega–6 mastných kyselin (1:2)  je mnohem důležitější než jejich celkový příjem? Špatný poměr může vést k metabolickým poruchám a k následnému vzniku chronických onemocnění.

Zdroje nenasycených mastných kyselin

ořechy

semínka

avokádo

rostlinné oleje kromě palmového a kokosového oleje

ryby

Rostlinné oleje jsou úžasným zdrojem zdraví prospěšných tuků. V nabídce našich olejů najdete oleje lisované z ořechů v BIO kvalitě za studena. Díky této přípravě si oleje zachovají většinu blahodárných látek. Každý z nich má jiný poměr nenasycených mastných kyselin a jiné vlastnosti. Všechny se však dají využít nejen v kuchyni ale i v kosmetice!

ŠPATNÉ NASYCENÉ TUKY (SFA)

Atomy uhlíku jsou u nasycených mastných kyselin spojeny pouze jednoduchými vazby. V praxi to znamená, že jsou tepelně stabilnější a hodí se tak pro tepelnou úpravu pokrmů.

Zdroje nasycených tuků

živočišné tuky (maso, mléčný tuk, vejce)

kokosový a palmový tuk

VELMI ŠPATNÉ TRANS–NENASYCENÉ TUKY (TFA)

Trans–nenasycené mastné kyseliny jsou ve stravě velmi nebezpečné a schovávají se v průmyslově vyráběných levných olejích (řepkový, slunečnicový, sójový), a to díky ztužování nebo rafinaci. Vyskytují se téměř ve všech nezdravých cukrovinkách, margarínech, koblihách, rohlících, oplatkách, brambůrkách, zálivkách, apod. Tyto tuky mají nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi, proto je nutné se jim vyhýbat. Abychom se vyvarovali jejich příjmu, měli bychom vždy mít povědomí o složení potravin, které se chystáme konzumovat.

ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI DOBRÝCH TUKŮ

  • pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi

  • zajišťují hormonální rovnováhu

  • zpracovávají vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K)

  • vyživují mozek a nervovou soustavu

PŘÍJEM TUKŮ

Stejně jako ostatní složky potravy, tak i tuky bychom měli přijímat z těch nejlepších možných zdrojů. ⅔ přijímaných tuků by měly tvořit nenasycené tuky a ⅓ by měly tvořit tuky nasycené. Celkový příjem by měl tvořit přibližně 30% denního příjmu energie, přičemž bychom měli dávat přednost tukům z rostlinné říše. U zdravého člověka to odpovídá přibližně 1 g/kg tělesné váhy. Tuky mají nejvyšší energetickou hodnotu 9 kcal/g, proto je důležité si aspoň ze začátku příjem tuků hlídat.

POZOR!

Vyvarovat bychom se měli zejména skrytým tukům, které jsou součástí každého jídla ve fastfoodech a běžných restauracích. Nepřipravujeme-li si stravu sami, nikdy nemůžete mít kontrolu nad tím, kolik kterého tuku pokrm obsahuje. Po energetické stránce je tuk velmi výraznou veličinou a jedna lžíce oleje navíc tak může až několikanásobně zvýšit energetickou hodnotu celého pokrmu. Zároveň musíme předpokládat, že oleje používané v restauracích a fastfoodech budou vždy ty nejlevnější, a tedy té nejhorší možné kvality. Proto je mnohem lepší si připravovat vlastní jídlo, u kterého máte pod kontrolou kvalitu a přehled o přesném množství použitého tuku pro přípravu.

NA ZÁVĚR TROCHU ESOTERIE

Tuky můžeme vnímat jako zdravou i nezdravou ochranu pro naše tělo, duši a mysl. Škodlivá ochrana vzniká konzumací tuků ve špatné míře a kvalitě, většinou ve formě živočišných tuků, rafinovaných olejů apod. Následkem je obezita a dysfunkční, nemocné tělo. Škodlivá ochrana tvoří bariéru od skutečných pocitů, bolestí, radostí a od života jako takového. Přemíra živočišných tuků vyvolává pocity strachu z budoucnosti. Proto je důležité zdroje tuků pečlivě vybírat a přijímat v adekvátním množství a poměru.

                                                                                                                                                            "love nature, love yourself"

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...