• Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Stévie - bylina, která vám osladí život!

Stévie - bylina, která vám osladí život!

Stévie - bylina, která vám osladí život!

Sladivost stévie

Listy této byliny obsahují dvě hlavní sladké sloučeniny - steviosid a rebaudiosid. Tyto dvě látky byly objeveny v roce 1931 chemiky M. Bridelem a R. Laviellem. Steviosid se vyznačuje vysokou sladivostí. Čím vyšší podíl rebaudiosidu listy rostliny obsahují, tím menší mají produkty ze stévie dochuť po lékořici. Zároveň díky této obsažené sloučenině má stévie po senzorické stránce nahořklou chuť, což zaznamenává poměrně hodně konzumentů.

Pokud budeme vyhledávat informace o sladkosti stévie, najdeme množství různých násobků sladivosti v porovnání s cukrem, od 20x až po 300x.  Proč je toto rozmezí tak široké? Je to jednoduché. Stévie, kterou budeme používat v čisté formě se vyznačuje 20 - 30x větší sladivostí než běžný cukr, avšak právě v syntetické formě (komerční extrakty) je sladivost dokonce až 300x větší než u cukru.

Jednu rostlinu lze komerčně využívat přes 5 let, přičemž sklizeň může být dvakrát až třikrát za rok. Z jednoho hektaru plodiny můžeme získat 1000 až 1200 kilogramů suchých listů z nichž vytvoříme 60 až 70 kilogramů steviosidu. Steviosid patří mezi neenergetická sladidla, značí se symbolem E960. Přijatelná dávka, která může být denně konzumována je kolem 4 mg/1 kg tělesné hmotnosti.

V jakých formách se stévie vyskytuje?

Na trhu je k dostání mnoho forem tohoto sladidla. Nejvhodnější forma pro spotřebitele je živá rostlina, kterou buď můžeme koupit celou a postupně ji využívat, nebo si můžeme zakoupit semínka, ze kterých rostlinku vypěstujeme. Tato varianta je nejlepší a nejzdravější, právě v této formě konzument využije všechny zdravotní benefity, které nám stévie nabízí.

Další možnou formou, kterou můžeme pořídit (nebo získat v pohodlí domova) jsou nasušené lístky. To je forma, která ještě stále zanechává společně se sladivostí i látky, které jsou zdraví prospěšné.

Dále formy extraktů. Prvním z extraktů může být tekutý extrakt, který si můžeme vyrobit doma. Čerstvé nebo usušené lístky stévie smícháme s vodou nebo potravinářským alkoholem. U tohoto extraktu, který si vyrobíte doma známe přesný postup a přesné složení. U komerčního extraktu nemáme záruku, zda nedošlo k velkému průmyslovému zpracování a z obalu to většinou nezjistíme.

V poslední řadě se na trhu objevuje stévie ve formách pilulek a prášků (bílý, zelený), který se čím dál častěji vyskytuje v potravinářských produktech.

Bohužel však tyto poslední zmiňované formy jsou průmyslově zpracované a nesou s sebou možné množství aditiv, která by už naše zdraví mohla ovlivnit.

Zdravotní účinky stévie

Stévie působí antibakteriálně nezvyšuje hladinu krevního cukru a dále pomáhá při kandidózách, plísních a kožních problémech, má vysoký obsah vitamínů a minerálních látek.Jak jsme již zmiňovaly v úvodu, stévie je vhodná i pro diabetiky, kteří trpí cukrovkou 2. typu. Důvodem je to, že sladká složka steviosid se v těle dále nerozkládá, tudíž se v těle ani neabsorbuje, nezvyšuje obsah cukru v krvi.

Stévie se doporučuje i lidem, kteří trpí hypertenzí. Toto onemocnění oběhového systému je v dnešní době velmi časté a každým rokem počet nemocných stoupá. Krevní tlak těchto lidí je vyšší než 140 na 90 mm Hg. Při konzumaci stévie v tomto případě nemůžeme očekávat zlepšení po krátké době. První výsledky účinků se dostaví nejdříve po jednom nebo dvou letech užívání (pozn. záleží na celkovém životním stylu! Stévie je pouze malé plus.)

Například osoby trpící vzácnou genetickou poruchou – fenylketonurii (PKU) musí sledovat příjem fenylalaninu ze všech zdrojů potravy - pro ně představují steviové glykosidy výhodné sladidlo, které neobsahuje fenylalanin.

Hubnutí se stévií

Každým rokem se zvyšuje číslo spotřebovaného cukru na osobu. V České republice je pro rok 2016 udávána spotřeba 33 kilogramů za rok/ osoba. Vysoký příjem cukru se následně odráží na tělesné váze. Jak již bylo zmíněno stévie je nízkokalorické sladidlo, právě proto je zdravou alternativou a náhražkou nezdravých cukrů. Může být účinným prostředkem pro ovlivňování tělesné hmotnosti, ovšem při každodenním používání bychom se měli zaměřit na doporučený denní příjem.

Na internetu můžeme objevit mnoho informací o tom, že stévie působí negativně na naše zdraví, avšak doposud neexistuje žádná studie, která by toto jasně prokázala. Převážně nalezneme informace týkající se snížené plodnosti u zvířat. Tyto studie jsou podložené výzkumem, při kterém byl zvířatům dlouhodobě podáván extrakt ze stévie ve velmi vysokých dávkách.

Jak se k nám stévie dostala?

Sladivé vlastnosti této byliny jsou využívány již přes 1500 let. Domorodí jihoameričtí indiáni ji nazývali „medové lístky“. Tuto rostlinu používali například do svého nápoje „yerba mate“. Dnes je hojně pěstována v Japonsku a Číně. Používá se jako potravinářské sladidlo a bylinný přípravek. Už v zemích Jižní Ameriky se stévie používala jako tradiční lék na popáleniny, žaludeční problémy a koliky. V 16. století byla do Evropy přivezena španělskými konkvistadory z její domoviny Paraguaye. Avšak hojný rozmach zaznamenala až v 50. letech 20. století ve Francii, kdy se stala součástí slazených nápojů.

ZÁVĚR

Není žádným tajemstvím, že lidé jedí příliš mnoho cukru. Stévie je skvělá volba pro oslazení potravin a nápojů, ale rozhodně záleží na tom, v jaké formě stévii užíváme. Nejlepší volbou je ona samotná rostlinka ve své původní formě. Sušenou bylinu v BIO kvalitě můžete sehnat právě u nás StévieJsme ale toho názoru, že obejít se bez jakýchkoliv sladidel je tou největší výhrou a vaše stravování by do toho to stavu mělo směřovat.

"love nature, love yourself"

Karolína Nováková

Karolína Nováková

Zdravý životní styl ve všech podobách je něco, čemu už několik let věnuji maximum svého času. Výživové poradenství a řešení nejen váhy, ale i zdravotních problémů se stalo mou prací, kterou nadevše miluji a jídlu ve spojení se zdravím 100% důvěřuji. Zdravé vaření či pečení je u mě na denním pořádku a těší mě ukazovat druhým, že zdravé jídlo není v žádném případě jen rýže s masem, brokolice s brokolicí a obrovská nuda.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...