VÁNOČNÍ SOUTĚŽ o dárky v hodnotě 10 000 Kč naleznete zde

Xylitol, patří do skupiny alkoholických cukrů, které se používají jako náhrada cukru. S klasickým cukrem má společný vzhled i chuť, pro naše tělo je však mnohem vhodnější. Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost řepného cukru, jeho kalorická hodnota je však o cca 40% nižší. Náš xylitol se extrahuje z dutiny a kůry břízy bělokoré. Více informací

Xylitol 130 g

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 3 hodnoceníPočet hvězdiček je 5 z 5
5.03 hodnocení

Xylitol, patří do skupiny alkoholických cukrů, které se používají jako náhrada cukru. S klasickým cukrem má společný vzhled i chuť, pro naše tělo je však mnohem vhodnější. Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost řepného cukru, jeho kalorická hodnota je však o cca 40% nižší. Náš xylitol se extrahuje z dutiny a kůry břízy bělokoré. Více informací

Výrobce: NATU Kód produktu: 02.13.0027

Vegan
Bez lepku
Natural
Bez SO2
Bez laktózy
Skladem

71 Kč

ks
Výrobce: NATU
Kód: 02.13.0027

Xylitol má asi o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v bříze, některých druzích ovoce (např. v malinách, švestkách) nebo kukuřici a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří podobně jako erythritol mezi alkoholové cukry. 

S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu. 

Xylitol je velmi populární ve Finsku, které se považuje za jeho “domovskou zemi”. Používá se při výrobě cukrovinek, zejména pak při výrobě žvýkaček.

Xylitol je příznivý pro zuby. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”, což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů (viz studie finských autorů).

Účinky

  • konzumace potravin/nápojů obsahujících xylitol místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami/nápoji obsahující cukr

  • konzumace potravin/nápojů obsahujících xylitol místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů  

Výhody

  • alternativa ke klasickému bílému cukru
  • o 40 % méně kalorií než u běžného cukru
  • sladidlo přírodního původu s velmi nízkým glykemickým indexem 12

Využití

Xylitol má  stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Můžete ho přidat do kaše, smoothie nebo do těsta při pečení.

Věděli jste, že?

Xylitol má lehce chladivý účinek? To pocítíte i na jeho lahodně sladké chuti. Často se u xylitolu setkáte s označením březový cukr. To ale není správné, xylitol chemicky nepatří mezi cukry, ale mezi polyalkoholy.

Upozornění: Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.

Země původu: Finsko

Složení: 100% xylitol (získaný z břízy bělokoré)

Xylitol má asi o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v bříze, některých druzích ovoce (např. v malinách, švestkách) nebo kukuřici a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří…

Více informací
Nutriční hodnoty jsou uvedeny na množství 100 g
Energetická hodnota 990 kJ / 238 kcal
Tuky 0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 99 g
- z toho cukry 0 g
Vláknina 0 g
Bílkoviny 99 g
Sůl 0,01 g
Vlastnosti VeganBez lepkuNaturalBez SO2Bez laktózy
NEPEČENÁ KOKOSOVO-KAROBOVÁ ROLÁDA
FIT Meruňkový koláč s drobenkou
Cuketový perník
ČÍM POTĚŠIT PANÍ UČITELKU A MLSNÉ JAZÝČKY MALÝCH ŠKOLÁKŮ