• Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Oslaďte si život pravým českým medem

Oslaďte si život pravým českým medem

Oslaďte si život pravým českým medem

Jaké druhy medů máme?

Z hlediska původu lze medy rozdělit na dva druhy:

1. med medovicový (lesní)

  • plnější chuť i aroma
  • tmavší barva
  • téměř nekrystalizuje
  • obsahuje méně bílkovin, ale více rostlinných silic

2. med květový

  • jemnější chuť i aroma
  • světlá barva, která se liší podle druhu květového medu (pohankový, lipový, akátový)
  • krystalizuje rychleji
  • vyniká obsahem bílkovin




Cukry v medu

Nejdůležitější složkou v medu jsou bezesporu cukry vytvořené včelami, které našemu tělu prospívají a které dokážeme plně využít:

  • jednoduché (glukóza, fruktóza)
  • složité (sacharóza)
  • velmi složité cukry (dextriny)

Jak jistě víte, jednoduché cukry jdou do krve prakticky okamžitě přes žaludeční stěnu, naproti tomu složité cukry potřebují pro zpracování játra. Med se tak stává velmi vhodným sladidlem pro sportovce a aktivní lidi, díky okamžitému dodání energie a účinkům při regeneraci.
Dextriny obsažené v medu se za krátkou dobu trávení v těle nestihnou rozložit. Jejich hlavní vlastností jsou blahodárné účinky na kůži a sliznici.

Věděli jste že?

V dřívějších dobách se obvazy s medem přikládaly na čerstvé otevřené rány nebo popáleniny a ty se potom díky medu skvěle hojily? Moderní medicína se k těmto starým technikám začíná pomalu vracet. Nedávné výzkumy dokázaly, že cukry z medu vytvářejí v trávicím traktu (střevech) speciální mikroflóru, která působí proti tvorbě nádorových buněk.

Skvělá zpráva pro sportovce!

Med je plný bílkovin. Nejedná se pouze o bílkoviny rostlinné, ale i živočišné. Nejsou to sice žádné závratné hodnoty, i tak je ale v medu bílkovin dost. V minulosti měli naši vrcholoví sportovci v jídelníčku speciální koktejl složený z medu, citronů, mléka a žloutků.


 

Jak je to s krystalizací medu?

Většina lidí si myslí, že včelaři do medu přidávají cukr a díky němu jim potom med doma ztuhne. V České republice je zakázané do medu cukr přidávat, takže se jedná o čistě přírodní produkt. Med je totiž složen z krystalků a ty se prakticky okamžitě po vytočení začínají spojovat.
Míra a rychlost krystalizace je určena mírou zastoupení dvou jednoduchých cukrů a dextrinů v medu. Medy medovicové (lesní) a čistý akátový med, s vyšším obsahem fruktózy neboli ovocného cukru a dextrinů, téměř nekrystalizují nebo je proces krystalizace velmi pomalý. Naproti tomu světlé medy květové, z nektarů květů s vyšším obsahem glukózy neboli hroznového cukru, krystalizují rychleji. Do jednoho roku od vytočení by měl zkrystalizovat každý med. Jedná se o přirozený jev, a pokud ke krystalizaci nedojde, je to známka znehodnocení nebo špatného zacházení s medem.

TIP: pokud chcete, aby byl med tekutý, stačí ho nechat 10–15 minut ve vodní lázni s teplotou 50°C.

Vitamíny a minerální látky v medu

Kromě selenu jsou v medu ve stopovém množství prakticky všechny prvky nacházející se běžně v přírodě. Mezi nejdůležitější určitě patří draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Vápník v medu proti zubnímu kazu

Mezi lidmi je zažitá nepravda, že konzumace medu u dětí i u dospělých zvyšuje riziko zubního kazu. Často jsou o tom přesvědčeni i samotní zubní lékaři. Pokud konzumujeme uměle vyráběný řepný cukr, musí se k jeho využití uvolnit vápník a fosfor z těla. Proto mají malé děti zkažené zuby. Med si tyto dvě složky ale nese již v sobě a tudíž je tělo nemusí dodávat externě z vlastních zásob. Při konzumaci medu vzniká v ústech mikroflóra, která vzniku zubního kazu přímo zabraňuje. A pokud se podíváme na med versus řepný cukr z historického hlediska, zjistíme, že dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný cukr, neznalo ani zubní kaz. Proto určitě doporučujeme všem sladit medem.

Dalším hodně důležitým prvkem medu je určitě pyl. Ten se do medu dostává při zpracování nektaru včelami. Jeden z hlavních důvodů, proč jíst med z okolí našeho bydliště je ten, že při konzumaci do sebe dostáváme i pyl. Díky tomu posilujeme imunitu a léčíme přírodní cestou pylové alergie.




Krásná s medem!

Med neslouží pouze k potravinářským účelům, ale má široké uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Máme pro  Vás tipy, jak využít med pro krásnou zdravou pleť a nádherné vlasy.

  1. Krásná pleť

Med je antioxidant s obsahem minerálních látek, které dodávají pleti lesk, elasticitu a barvu. Bez přidaných chemikálií si tak doma můžete vyrobit přírodní tonikum pro vaši pleť.
Postup - naneste si zahřátý med (doporučujeme lesní, který je pro pleť výživnější) na obličej a na krk. Po 20 minutách jemně opláchněte vodou.

 

  1. Zdravé a lesklé vlasy

Enzymy obsažené v medu vlas hydratují a navrátí mu ztracený lesk. Aplikace medu na vlasy aktivně podporuje růst a dokáže zacelit roztřepené konečky.
Postup - jednoduše si při mytí vlasů přidejte ke svému oblíbenému šamponu 1 lžíci medu. Pro dokonalou hydrataci doporučujeme 20 minut před umytím nanést do konečků vlasů výživný koktejl připravený z 1 lžíce medu a 2 lžic kokosového oleje!


Skladování medu

Důležité je skladovat med v dobře uzavíratelných sklenicích, v temnu a v chladu. Med totiž velmi rychle a snadno nasává vlhkost ze vzduchu a může tak dojít ke znehodnocení.

POZOR! Med nepřidávejte do horkých nápojů a není vhodný ani jako sladidlo při pečení. Při tepelné úpravě dochází ke znehodnocení látek v medu a jeho účinků.


Kvalita medu a jeho výběr


Dnes se můžete setkat s různou kvalitou medů. Některé mohou obsahovat nežádoucí zárodky, zmíněný pyl, mikroorganismy, zbytky po antibioticích aplikovaných při léčbě včel atd. Nejčastěji se však jedná o medy z ciziny. V ČR je zakázané antibiotika používat a další parametry jsou také velmi přísně hlídané. V tomto případě proto není čeho se bát. Medy nesoucí označení z ES a mimo ES, které jsou většinou ve všech obchodech, Vám proto nedoporučujeme. Jsou to medy, u kterých se nedá zjistit původ. Někdy se do medu přidávají další nežádoucí látky na zvětšení objemu a úpravu vlastností. Tímto způsobem se totiž splní všechny tabulkově dané hodnoty a může se směle prodávat. To je hlavní důvod, proč jsme pro Vás hledali kvalitní a ověřený zdroj medu a našli jej u pošumavských včeliček.



Med kvalitní, čistý a plný energie. Věříme, že Vám bude velmi chutnat.

"love nature, love yourself"

NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...