Když se vysloví slovo Velikonoce, každý z nás si představí něco jiného. Pro mě osobně jsou Velikonoce svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Pro někoho jsou to svátky času stráveného s rodinou při malování vajíček a pletení pomlázky. Svátky plné krásných tradic a koledování. Pro mnohé jsou to ale stále svátky plné jídla.
Mezi tradiční velikonoční pochoutky patří bezesporu beránek. Nechcete ale porušit váš zdravý životní styl nebo redukční dietu? Mám pro Vás řešení!! Vyměňte cukr za stévii a přirozenou sladkost ovoce a mouku za ovesné vločky, a můžete si absolutně bez výčitek pochutnávat.
Postup:
Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle.
Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stévii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme.
Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením. (Ovesnou mouku si velmi snadno vyrobíte sami doma pouhým pomletím ovesných vloček v mixeru).
Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.
Těsto pomocí stěrky přendáme do menší formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 oC a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 – 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak.
Doba přípravy: 1 hodina
"love nature, love yourself"