Využijte slevu 10% na naše bestsellery. Nabídka platí pouze do středy 14. dubna.
Jak obejít vše škodlivé a našemu tělo nepřínosné?
1) Nahraďte bílou mouku
I když netrpíte alergií na lepek, je dobré občas pro své zdraví nahradit klasickou bílou mouku bezlepkovou variantou. Můžete použít celozrnnou nebo špaldovou mouku, které jsou výživnější, ale lze se vyhnout lepku úplně ve formě mouky pohankové, kukuřičné, kokosové, mandlové, kaštanové, žaludové, konopné nebo dalších.
Začněte postupně, tedy nejprve přidejte celozrnnou mouku k pšeničné, nebo pohankovou k celozrnné. Každá mouka má jiné vlastnosti a každá mouka reaguje při pečení jinak. Ze žitné mouky můžete připravit výborné zdravé perníkové těsto, do kterého lze přidat také mouku špaldovou, nebo kukuřičnou. Musíte počítat s tím, že příprava těsta z takové mouky bude chtít více trpělivosti, výsledek ale bude stát za to.
2) Nahraďte bílý cukr
Pokud místo bílého řepného cukru používáte cukr tmavý, ještě tím neproměňujete pečení ve zdravé výrobky. Máme k dispozici širokou nabídku zdravějších sladidel, např.:
3) Omezte tuky
Máslo obsahuje hodně špatného cholesterolu a nasycených mastných kyselin, které nám neprospívají. Zkuste ho nahradit třeba:
ořechovým máslem, nebo některým rostlinným olejem. Ovšem stále se jedná o tuky, které obsahují kalorie. Pokud chceme snížit jejich množství, přidejme místo oleje trochu mléka nebo sirupu.
4) Nahraďte tučné krémy
Kromě klasických krémů si můžete vyrobit krémy zdravější – například z předem namočených ořechů, z nichž nejvhodnější jsou kešu oříšky, které mají výbornou krémovou chuť. Mezi další možnosti patří například tofu, ořechové máslo nebo kokosové mléko, ze kterého je výborná šlehačka. Krémy můžete místo bílým cukrem osladit alternativními sladidly.
Příprava kešu krému: Kešu namočíme na 24h do vody. Vodu během namáčení měníme minimálně 3x. Kešu přecedíme, vložíme do mixéru, přidáme špetku soli, 1 PL rýžového sirupu a trošku vody. Umixujeme dohladka.
5) Pečte bez fosfátů
Běžné kypřící prášky obsahují fosfáty, které zapříčiňují, že naše tělo vylučuje potřebný vápník. V dnešní době už jsou k sehnání kypřící prášky bez fosfátů, nebo můžete použít jedlou sodu, která funguje podobně.
6) Neobalujte cukrem
Některé cukroví či moučníky si prostě nelze představit bez jemného bílého poprašku. Ale i tahle neřest se dá obejít tak, aby dobrota dobře vypadala i chutnala. Použijte namísto moučkového cukru sušené mléko, mandlovou či kokosovou mouku nebo sušené rostlinné nápoje.
7) Jde to i bez vajec
Vajíčka nejsou v poměru s některými surovinami žádné velké zlo, přesto je dobré vědět, že i bez nich lze docílit správné struktury při pečení. Můžeme použít například sójovou mouku, chia semínka či psyllium. Nebo skvělá náhrada za vajíčko jsou lněná semínka rozmixovaná ve vodě: 1PL lněného semínka + 3PL vody = 1 vejce.
8) Použijte rostlinné mléko
Jak jsme zmínili na začátku článku – kravské mléko není pro člověka zdravé a patří do skupiny „bílých jedů“. Využívejte proto rostlinných alternativ, které nejen že jsou mnohem zdravější, ale také skvěle chutnají.
9) Dochucujte (s) klidem
Oblíbené vánoční koření není oblíbené jen tak pro nic za nic. Vybraná dochucovadla mají totiž schopnost uklidnit naše nervy při vánočním shonu, nebo se postarat o naše trávení při vydatném přecpávání, nezapomínejte na:
10) Buďte originální s RAW cukrovím
Určitě vyzkoušejte RAW cukroví. Neobsahuje mouku, přidaný cukr a nemusíte ho ani péct. Namísto cukru použijete při zdobení kokosový prášek, lucumu nebo rozemletou moruši. RAW příprava pokrmů by neměla překročit teplotu 42°C. Je to zdravá pochoutka a navíc časově nenáročná. Příprava cukroví, která spočívá pouze v rozemletí a smíchání surovin a vytvarování kuliček. Ty obalíme například v kokosu, sezamových či konopných semínkách, nebo kakau. Z osvědčených kombinací mohu uvést například:
TIP pro přípravu RAW cukroví: v případě, že budete chtít použít formičky, pak určitě s potravinářskou fólií, protože je těsto lepivé a hůř se s ním pracuje. V RAW kuchyni se velmi často využívá sušené ovoce, ale pozor, nemělo by totiž obsahovat oxid siřičitý (E220). Ten nám může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost a průjmy. Ovoce i ořechy je před zpracováním lepší namáčet, jsou potom měkčí a tvárnější. A pro zpevnění přidejte do těsta kokosový olej.
Vánoční tradice jsou úžasné, tak se nebojte experimentovat a být originální. K tradičnímu kaprovi s bramborovým salátem si můžete dopřát alespoň zdravější cukroví a po svátcích tak nebudete muset shazovat tolik zbytečných kil navíc.
"love nature, love yourself"