• Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Lyofilizace – sofistikovaný způsob sušení potravin

Lyofilizace – sofistikovaný způsob sušení potravin

Lyofilizace – sofistikovaný způsob sušení potravin

Lyofilizace krok za krokem

  1. Ovoce a zelenina se krátce po utržení a očištění zmrazí na extrémně nízkou teplotu, aby nebyla porušena struktura.
  2. V dalším kroku je zmrzlá voda ve vakuu vysublimována, tedy odstraněna přeměnou z pevného na plynné skupenství.
  3. Výsledným efektem poměrně složitého procesu je absolutně dehydratovaný produkt, který v sobě nese nejvyšší možnou hodnotu původních živin. Při správném uchování a skladování je v sobě ovoce udrží až desítky let.
I když je ovoce a zelenina vysušená mrazem zbavena kapaliny, v žádném případě to neznamená, že přišla o svou „šťávu“. Chuť se sice drobně liší od čerstvé verze, ale i tak je specificky lahodná.



 

Benefity lyofilizovaných potravin    


1. Uchovávání

Takto ošetřené potraviny vydrží až 25 let, aniž by musely být skladovány v lednici či ztratily vysoký obsah vitamínů a minerálů tepelným zpracování či kompotováním. Unikátní je zachování jejich přirozené barvy. K tomu krásně vypadají i voní a nejsou k tomu zapotřebí konzervanty, barviva ani jiná chemická kouzla. Jedinou podmínkou je uchovat potraviny v uzavřených sáčcích nebo nádobách.


2. Rozmanitost použití

V celku
Mrazem vysušené potraviny ztrácí 90% své původní váhy, což z nich dělá opravdu dokonalou lehkou svačinku. Konzumovat je lze v suché podobě, jako příměs do müsli, jogurtu či je dodat do různých kaší, pudinků nebo kamkoli Vás napadne. 
Nadrcené
Po namletí je lyofilizované ovoce vynikající pro své aroma a barvu. Využít ho lze jako efektivní posyp celé řady Vašich oblíbených pokrmů. Pokud ovoce namixujete na jemný prášek, krásně v něm obalíte například RAW kuličky ze sušeného ovoce.
Namočené
Namočením do vody na kratší dobu mrazem vysušené suroviny měknou a svou strukturou se přiblíží své původní podobě. Snadno z nich připravíte nevšední koktejly a dětem rázem uděláte radost chutným ovocným mlékem. Višňové či ostružinové si jistě zamilují. Osvědčená kombinace je také banán a kakao.
Přidání do těsta
Buď můžete přidávat již lehce namočené a připravit například ovocné koláče či šátečky, nebo je možné do těsta jednoduše zapracovat suché kousky, které na sebe vodu v průběhu přípravy navážou a změknou.


3. Nutriční vlastnosti

Lyofilizace uchovává bezkonkurenčně vysoký obsah vlákniny, antioxidantů, vitamínů, minerálů i například kyseliny listové, pantotenové a thiaminu v takové podobě, jaká je nejpřirozeněji využitelná naším tělem. Konkrétně uchovává 97% z původních nutričních vlastností, což je skoro zázrak.


4. Méně kalorií

Dalším pozitivem je nižší obsah energetické hodnoty oproti původnímu zdroji. Pokud se snažíte zhubnout, nebo si jen hlídáte váhu, tyto nízkokalorické potraviny pomůžou bezproblémově uspokojit chuť na sladké. Vzhledem k tomu, že krásně křupou, mohou dokonce mnohé odnaučit závislosti na chipsech a jiných méně zdravých pochutinách.


5. Pomáhají udržet vyváženou stravu

Víte proč, je vhodné mít po ruce lyofilizované potraviny? Usnadňují pravidelnou konzumaci adekvátních porcí rozmanitého ovoce a zeleniny každý den, aniž byste museli neustále obstarávat čerstvé.


 

Navštivte náš e-shop a vyberte si z naší rozmanité nabídky lyofilizovaných potravin.
 

"love nature, love yourself"
NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...