Krátce do světa luštěnin

Krátce do světa luštěnin

Suroviny

Jedná se o rostlinnou potravinu bohatou na bílkoviny, vlákninu, kyselinu listovou, minerální látky antioxidanty. Co je v dnešní moderní době důležité, luštěniny neobsahují cholesterol a nezatěžují tělo škodlivými tuky díky obsahu omega-3 kyselin.
 

Proč bychom měli luštěniny zapojit do našeho jídelníčku?

  • Obsahují aminokyseliny, které se neumí v těle skladovat a je třeba je neustále doplňovat. Jsou základní stavební jednotkou bílkovin -  pro náš organismus nezbytná živina.
  • Podporují hubnutí vzhledem k obsahu vlákniny, která zlepšuje trávení a vyvolává pocit nasycení.
  • Mají výborný vliv na kůži (obsahují zinek), na krvetvorbu, kosti, chrupavky a celý kardiovaskulární systém (díky manganu a železu) a také působí na celkovou fyzickou a psychickou kondici (svým obsahem hořčíku).
  • Neobsahují žádný cholesterol a dokonce ještě pomáhají snižovat jeho hladinu v krvi.
  • Zpomalují proces stárnutí díky obsahu antioxidantů, které čistí organismus, chrání tělo před toxiny a působí také proti zánětům, rakovině a dalším civilizačním onemocněním.
  • Působí jako prevence a pomoc při problémech s cukrem, jelikož mají nízký GIa jejich konzumace napomáhá snižování hladiny cukru v krvi.




 
Samozřejmě všichni známe i druhou stránku luštěnin, jejich nevýhody, které nám brání si je zamilovat. Nepříjemné problémy s nadýmáním způsobené oligosacharidy (hůře stravitelné cukry), nevolností způsobenou lektiny (bílkoviny rostlinného původu) nebo zatížením ledvin či kloubů kvůli obsahu purinů (nestravitelné a zatěžující látky). 


Co je třeba znát, abychom eliminovaly tyto nevýhody? Stačí dodržovat pár jednoduchých zásad:

  • Luštěniny namáčejte před vařením do vody, minimálně na 6 hodin. Poté vařte v čerstvé vodě, kterou můžete v průběhu měnit (zbavíte se oligosacharidů a lektinů).
  • Nakličovánímvhodných druhů luštěnin získáte velmi zdravou obměnu chuti (zbavíte se oligosacharidů a lektinů).
  • Používejte při vaření koření – majoránku, saturejku, bazalku nebo mořskou řasu (zbavíte se purinů). Ty s luštěninami i jezte!
  • Vařte delší dobu až do úplného změknutí. Proces namáčení urychlí proces vaření. Je doporučováno prvních 5-10 minut vařit bez pokličky, kdy se škodlivé látky vypaří s vodou ven (zbavíte se purinů a lektinů).
  • Vařením v tlakovém hrnci zkrátíte dobu varu a zvýšíte stravitelnost.
  • Vařte luštěniny bez soli – nezměkly by! Dochuťte až po vypnutí vařiče – solí nebo kvalitní sójovou omáčku. Jedná se o kvašený výrobek obsahující obrovské množství vitamínů a enzymů, které napomáhají trávení a zároveň i posilování organismu.
  • Denně jezte pouze 2-3 lžíce luštěnin. POZOR! Talíř čočky nebo hrachu nepatří mezi zdraví prospěšná jídla.
  • A důležité je kombinovat luštěniny s nějakým druhem obiloviny. Tak totiž docílíte kompletní bílkoviny. Rozhodně nekombinujte s masem či vejcem, jde o extra bílkovinovou bombu, která velmi zatěžuje organismus.
  • Mezi dobře stravitelné luštěniny také patří zpracované sójové výrobky – sójová omáčka, pasta miso, tofu, tempeh (obsahují lecitin, který působí příznivě na nervový systém a mozek).



Jestliže znáte tyto zásady a chcete svému tělu dávat to nejlepší z přírody, začněte pomalu přidávat správně zpracovanou luštěninu ke svému jídelníčku a pozorujte, jak se budete cítit. Po krátké době se stane nejen chuťově nezbytnou složkou, ale pomůže Vám to otevřít dveře k dříve neznámé oblasti a přirozeně začnete prohlubovat své znalosti a experimentovat v kuchyni. Dejte si čas, uvolněte se a bavte se.

Víte, že:

  • pěstování luštěnin má blahodárný vliv na životní prostředí svou schopností obnovovat půdu, v níž byl vyčerpán dusík?
 
  • fazole adzuki neobsahují puriny a odslupkované luštěniny jako hrách, loupaná červená čočka nebo cizrna jsou velmi chudé na tyto látky? Jsou tedy nejlepší variantou pro začátečníky.
A důležitá připomínka na závěr, která platí pro všechny suroviny z přírody a vlivem moderní doby na ní – vyhýbejte se geneticky upravovaným produktům.
 
Chcete začít více konzumovat luštěniny a nejste si stále jisti jak? Inspirujte se našimi recepty a nechte si pomoct při začleňování luštěnin do Vašeho jídelníčku.
 

"love nature, love yourself"
NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...