• Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Káva a její zdravější alternativy

Káva a její zdravější alternativy

Káva a její zdravější alternativy
Na kávu lze pohlížet z mnoha hledisek např. očima historika, etnografa, ekonoma, botanika, farmakologa či gurmána. Proto se pokusíme zůstat objektivní a podíváme se pohledem toxikologa. Historii si necháme uniknout a jdeme přímo k jádru věci.

Údajné pozitiva pití kávy s kofeinem:

  • Pomáhá při soustředění, průměrný příjem kofeinu jsou 1-3 šálky denně, pomůže zlepšit soustředěnost, stimuluje duševní čilost, zahání únavu nebo ji napomáhá lépe překonávat.
  • Zmenšuje svalovou únavu a vzbuzuje schopnost vyššího výkonu, napomáhá k uvolňování tělesného tuku jako paliva pro procvičování svalů, takže mohou déle pracovat, než se unaví.
  • Vyvolává pocit vitality, lepší nálady, kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin.
  • Podle nových studií, několik šálku kávy denně, snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby.
  • Káva obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání naše tělo před volnými radikály.
  • Snižuje riziko vzniku diabetu II. typu, kofein snižuje citlivost na inzulín a narušuje glukózovou toleranci.
  • Doma můžete kávu použít při některých zdravotních potížích, např. při srdeční slabosti, kolapsovém stavu, bolestech hlavy, migréně nebo astmatických záchvatech. Nejvíce se ovšem používá pro její budivý účinek.




Objevené negativa pití kávy s kofeinem:

  • Přecitlivělost na kofein, měly by se mu vyhýbat těhotné ženy a lidé, kteří jsou na něj přecitlivělí. Ti to velice dobře poznají, po konzumaci kávy cítí bušení srdce, třes a další nepříjemné projevy.
  • Způsobuje nespavost, neklid, nervozitu, podrážděnost nebo úzkosti, obzvlášťpři dlouhodobě vysokém užívání. Doporučuje se tedy přestat pít kávu po 17.00.
  • Kofein působí dráždivě na trávicí trakt, stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, měli by se mu proto vyhnout lidé, kteří mají problémy s žaludkem nebo se střevy (překyselení, záněty). Vždy byste k šálku kávy měly vypít alespoň 250 ml vody!
  • Káva není dezert! Do kávy nepatří několik lžic cukru, šlehačka ani zmrzlina, to už není káva ale sladký dezert! Takže zde pozor na cukr.
  • Rozšiřuje cévy a podílí se tak na vzniku různých cévních onemocnění (v případě dlouhodobě vysoké konzumace cca 6 šálků denně). Způsobuje také problémy s ledvinami, jedná se totiž o diuretikum.
  • Odvápňuje organismus, stahuje vápník nejen z kostí, ale také ze zubů.
  • Vytváří závislost a náhlé přerušení pití kávy může u osob zvyklých na silnou kávu vést k abstinenčním příznakům, jako podrážděnost, neklid, tres, únava a silné bolesti hlavy.
Všechny tyto pozitivní a negativní účinky na lidský organismus jsou podmíněny množstvím pití kávy, rozdílnou přípravou, kvalitou kávy a hlavně našim zdravotním stavem.

 


ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVY pro ty, kteří si nemohou dopřávat klasickou kávu s kofeinem, nebo kteří chtějí její pití omezit či vyzkoušet něco jiného.

Matcha tea

Základním rozdílem mezi matcha a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant, matcha obsahuje theofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů, aminokyselin a antioxidantů. Podstatný rozdíl je v uvolňování energie. U kávy k němu dochází v podstatě okamžitě, ale u čaje Matcha je uvolňování energie postupné, vzhledem k dalším látkám, které obsahuje.




Maca 

Věděli jste, že si můžete vykouzlit chutný a energetický nápoj i z naší Macy? Je to tak! Maca Vás naplní energií a vyhne se Vám i únava, která normálně přichází, když kofeinový efekt vyprchá. Je doporučovaná i k dlouhodobějšímu užívání, čímž stabilizuje hormonální hladinu a zlepší paměť. Maca je vysoce ceněná nejen pro povzbudivé účinky, odstranění únavy a navrácení fyzické síly, ale také jako afrodiziakum a pro zvýšení plodnosti u obou pohlaví.



Ajurvédská káva

Jedná se o bylinný nápoj s ženšenem, neobsahuje kofein a působí proti úzkosti, psychickému vyčerpání a zlepšuje špatný krevní obraz. Obsahuje čekanku obecnou a výtažek z byliny Ašvagandha.




Špaldová káva

Špaldová káva je kávovina vyrobená z pražené pšenice špaldy. Tato obilnina je napěchována bílkovinami, vitaminy a minerály a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje i trávení. Pitím špaldové kávy nezatěžujete své zdraví, naopak jej ještě podpoříte.
 

Zajímavosti o kávě s kofeinem:

  • Káva přes všeobecně rozšířené mínění nemá vliv na stavy vzniklé po požití alkoholu (tj. vystřízlivění), ale dokonce ani nezrychluje odbourávání alkoholu. Právě naopak odbourávání alkoholu zpomaluje a tím zpomaluje i jeho vylucování. Po kávě se člověk sice „probudí“, ale nevystřízliví!
  • Povzbudivý účinek může být velmi rozdílný a závislý na množství a způsobu přípravy kávy, na individuální snášenlivosti a řade dalších faktoru. Proto může šálek kávy jak povzbudit, tak i uspat. Zvláště ve stáří lze pozorovat paradoxní účinek, kdy po vypití jednoho nebo dvou šálku spí starší lidé lépe než bez kávy.
  • Káva je prakticky netoxická, za smrtelnou dávku se považuje až dávka kolem 10g kofeinu, což odpovídá 100–200 šálkům.



"love nature, love yourself"

NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autorky

Natu svět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...