UPOZORNĚNÍ: od 8. do 14.3. bude uzavřen showroom Holešovice z důvodu stěhování.
Černá sůl neboli kala namak se těží v sopečných oblastech v Pákistánu, Indii a Nepálu. Její černá, někdy i narůžovělá barva je ovlivněna obsaženými minerály – hlavně železem. Jedná se o nerafinovanou sůl, která od prvotní těžby k finálnímu produktu neprochází žádným chemickým zpracováním a celý proces je výhradně ruční či mechanický. Tím se výrazně liší od běžné kuchyňské soli, která je rafinovaná, případně obohacená o další složky.
Černá sůl pochází z vulkanických ložisek ležících v podhůří Himalájí a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou poprvé do styku překvapit. Kromě klasické slané chuti můžete po ochutnání cítit i silně vajíčkovou příchuť, která je dána vysokým obsahem síry. V indické kuchyni ale hraje nezastupitelnou roli. Bez černé soli se neobejdou pokrmy jako chaat, dresinky raita a čatní nebo směs koření chaat masala. Místní obyvatelé ji používají i na dochucení čerstvého ovoce například banánů.
Výhody
Využití
Černá sůl se hojně využívá nejen v indické, ale i veganské kuchyni. Díky její typické vajíčkové příchuti se hodí do všech slaných pokrmů, kam se obvykle vajíčka přidávají, jako je vaječina, omelety a další. A jak připravit tyto pokrmy bez vajec? V případě vaječiny můžete jako náhradu vajíček použít nadrobno nakrájené nebo nastrouhané tofu, přisolit černou solí a pro žlutou barvu přidat kurkumu.
Věděli jste, že?
Dle ajurvédy se má používat hlavně v letním období, protože je vnímána jako chladící element. Přidávána je například do indického nápoje Jal-jeera.
Země původu: Pákistán
Složení: jedlá sůl, obsah NaCl min. 95%