Napsáno 10.05.2022

Co se dozvíte?

Lyofilizované ovoce má celou řadu benefitů a poslední roky vzrůstá jeho obliba. Skvělá chuť připomínající čerstvé ovoce, láska na první křupnutí, zachování tvaru a nutričních živin. Jak skladovat potraviny sušené mrazem, aby zůstaly křupavé a barevné? Jak doma správně uchovat ořechy, granoly a ořechové krémy? Co sledovat na obalech při nákupu potravin, abychom vybrali ty kvalitní? To vše a mnohem víc se dočtete v novém článku od nutriční poradkyně @zdrave_s_lucou.

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Jablečné chipsy jahodové 45g Jablečné chipsy jahodové 45g Kód: 02.02.0140 Počet hvězdiček je 5 z 5 Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu, ale tyhle křupavé kousky vám vyrazí dech. Po jablečných chipsech s vůní jahod se doma rychle… Skladem 2,53 € 
Granola Slaný karamel 400g Granola Slaný karamel 400g Kód: 02.08.0033 Počet hvězdiček je 5 z 5 Doporučujeme Křupavá směs špaldových a ovesných vloček v kombinaci s makadamy, mandlemi a kešu ořechy zapečená s arašídovým krémem, kokosovým olejem a… Skladem 6,08 € 
Lyofilizované jahody plátky 45g Lyofilizované jahody plátky 45g Kód: 02.03.0034 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mrazem sušené jahody si díky šetrnému zpracování lyofilizací uchovávají až 90 % všech původních vlastností, jako je vůně, chuť, barva a… Skladem 4,04 € 
Lyofilizované jahody 70g Lyofilizované jahody 70g Kód: 02.03.0073 Počet hvězdiček je 5 z 5 Tip na dárek Splněný sen všech milovníků křupavých jahod - až po vršek naplněný tubus oblíbenými červenými plody. S tubusem plným voňavých plátků jahod … Skladem 6,08 € 

Lyo ovoce

Lyofilizované ovoce má celou řadu benefitů a poslední roky vzrůstá jeho obliba. Skvělá chuť připomínající čerstvé ovoce, láska na první křupnutí, zachování tvaru a nutričních živin, to je něco málo z výčtu toho, proč sáhnout po téhle zdravé svačince, která však perfektně slouží i na dozdobení kaší, oblíbených dezertů atd. O dalších benefitech a procesu lyofilizace si můžete přečíst zde: Lyofilizované ovoce 

Jak skladovat potraviny sušené mrazem, aby zůstaly křupavé a barevné?

Kdo zná naše produkty, tak ví, že na obalech si zakládáme. Snažím se o co největší souznění s přírodou, ale zároveň o zachování kvality potravin. Proto na skladování lyo ovoce či jablečných chipsů používáme uzavíratelné doypacky, které můžete znovu uzavřít a ovoce tak zachová svoji křupavost. Lyo ovoce je potřeba držet dál od vlhkosti. Naše obaly mají vnější papírovou vrstvu a vnitřní alu vrstva zajišťuje delší trvanlivost a zvyšuje pevnost sáčku. Sáček můžete položit a krásně drží tvar. Také u lyo ovoce používáme doypacky bez okének, díky čemuž vydrží i jejich barva. V sáčcích s okénky se může ovoce dík působení přímého slunečního světla „vyšisovat“.  

Jak doma správně uchovat lyo ovoce, ořechy, granoly a ořechové krémy?

Správné skladování potravin má samozřejmě velký vliv i na jejich kvalitu a trvanlivost. Lyo ovoce od nás můžete nechat v našich sáčcích, které jsou koncipované tak, aby ovoce v nich dlouho vydrželo, jak jsem zmiňovala výše. Skladujeme uzavřené, abychom je drželi dál od vlhkosti, ideálně na suchém, tmavém místě.

Ořechy, granoly nebo například kokosové chipsy zakoupíte od nás v obalech s okénky. Tyto potraviny nejsou tolik náchylné na změnu barvy, takže díky okénku vidíme, co máme uvnitř 😊 Ale na co musíme více hledět, je proces oxidace. Díky obsahu kyslíku a vyšší teplotě dochází časem ke žluknutí tuků, proto je vhodné je skladovat na chladnějších a tmavých místech, které proces oxidace zpomalí. 

To je podobné jako u ořechových krémů. Ty samozřejmě můžeme skladovat i v lednici, pokud by se náhodou stalo, že někomu vydrží delší dobu. U nás se většinou ořechové máslo „ohřeje“ maximálně týden, takže do lednice neputuje 😊 Ořechový krém z lednice je ztuhlý, ale po vynadání je za chvíli zase krásně tekutý a můžete mazat, polévat dle potřeby.

Co sledovat na obalech při nákupu potravin, abychom vybrali ty kvalitní?

  • Složení 

Složení by nás mělo zajímat jako první. Co je ve výčtu jako první ukazuje čeho je v dané potravině nejvíce. Pokud se tedy jedná například o čokoládu, na prvním místě by určitě neměl být cukr, ale obsah kakaových bobů. 

Dále bychom se měli podívat na celkové složení. Zde je jednoduché pravidlo – čím kratší, tím lepší. Pokud je seznam obsažených složek moc dlouhý nebo obsahuje hodně éček, tak to bývá většinou hodně průmyslově zpracovaná potravina a tělo musí zbytečně zpracovávat tyto složky. V jednoduchosti je síla 😊 Pokud chci arašídový krém – měl by obsahovat arašídy. Další složky už pozměňují strukturu či jiné vlastnosti a v potravinářském průmyslu se samozřejmě používají z ekonomického hlediska často. Je však na nás se rozhodnout o kvalitě a tato volba v dnešní době bývá snadná, jelikož na trhu máme hodně možností.

  • Cena

S kvalitním složením se pojí i vyšší cena. Nemusí to být vždy, ale pokud chceme vyrobit kvalitní produkt, tak se to samozřejmě bez nákladů, které zahrnují nejen pěstování surovin, ale i jejich zpracování a následnou výrobu atd. neobejdeme. 

  • Nutriční hodnoty potravin

V dnešní době je už čím dál více lidí, kteří si studují tabulku s výživovými údaji, kterou najdeme na potravinách. Když jsem zmiňovala, že je důležité číst složení, tak stejně tak je vhodné sledovat tuto tabulku, která nás informuje o obsahu základních živin. Na obalu bychom měli vždy najít energetickou hodnotu, obsah tuků a z toho nasycených mastných kyselin, sacharidů a z toho cukrů, bílkovin a soli. 

  • Obsah soli

Dospělý člověk by měl za den přijmout maximálně 5 g soli. A toto množství lze obsáhnout poměrně rychle. Stačí si k snídani, svačině či večeři nepříliš vhodně obložit dvě kaiserky se šunkou, sýrem a se solí byste se měli po zbytek dne rozloučit.

  • Obsah jednoduchých cukrů

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie. Je však potřeba rozlišovat ty komplexní, které nám dodají energii pozvolna, mají nižší glykemický index a tím pádem nezvyšují tak rychle hladinu cukru v krvi a energie nám vydrží déle. Získáváme je například z příloh, pečiva atd. A pak jsou tady jednoduché a přidané cukry, které najdeme zejména v různých sladkostech, svačinkách, ovocných jogurtech atd.

Cukr přidaný by měl v naší stravě tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu (tzn. u dospělých s průměrnou fyzickou aktivitou při příjmu 8400 kJ/2000 kcal cca 50 g na den), reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší. Světová zdravotnická organizace doporučuje dokonce jako zdraví prospěšné snížit příjem volných cukrů pod 5 % z celkového příjmu energie, tedy přibližně pod 25 gramů denně. 

Nadměrné množství cukru vytlačuje z těla důležité látky, jakými jsou vitamin B, vápník a hořčík. Nadměrná konzumace cukru vyvolává závislost, má vliv na naše chování a může vést k obezitě a následně k civilizačním chorobám. 

Pokud například vypijete 500 ml ochucené minerální vody, přidáte k tomu 50g müsli tyčinku + 30 g slazených cereálií, máte opět splněno.

A pozor na další formy cukru jakou jsou např. glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, fruktózo-glukózový sirup, dextróza, glukóza, hroznový cukr, fruktóza, invertní cukr, kukuřičný sirup atd.

Další tipy, co kontrolovat a co sledovat při nákupu: datum spotřeby, dodržení podmínek skladování, porovnat více produktů, neřídit se podle obrázků, nápisů. A pozor na pojmy spojované se zdravým životním stylem, například veganský sýr, který je složen z vody, kukuřičného škrobu a kokosového tuku není úplně výživová bomba.


"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Více článků autora