Napsáno 24.05.2023

Co se dozvíte?

Ještě jste nepodlehli trendu klíčení a vypěstování si tak vlastních „microgreens“? Přečtěte si náš nový článek, proč a jak si doma svoje klíčky/výhonky ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny vypěstovat a věříme, že trendu také podlehnete. Jedná se totiž o hotový výživný poklad a zahrádku k tomu nepotřebujete!

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Sonnentor Ředkvička semínka k nakličování BIO 120g Sonnentor Ředkvička semínka k nakličování BIO 120g Kód: 02.12.0106 Počet hvězdiček je 0 z 5 Máte chuť na něco pikantnějšího? Díky klíčkům ředkvičky nezůstane vaše jídlo přízemním! Aromatické klíčky se hodí především k přípravě… Skladem 3,88 € 
Sonnentor Alfalfa semínka k nakličování BIO 120g Sonnentor Alfalfa semínka k nakličování BIO 120g Kód: 02.12.0105 Počet hvězdiček je 0 z 5 Malí, ale šikovní drobečci plní živin. Již Arabové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší… Skladem 3,06 € 

Proč je dobré si doma vypěstovat klíčky?

Klíčky jsou výborným pomocníkem v kuchyni na dochucení nebo ozdobu různých pokrmů, ale hlavně skvělé k obohacení našeho nutričního příjmu! Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, ale také vlákniny.

Suchá semínka a luštěniny před klíčením nejsou aktivní. Jsou aktivována až po nabobtnání ve vodě, kdy v nich začínají nejrůznější biochemické procesy, které s sebou nesou vznik několika blahodárných látek. Při následném klíčení vzniká např. vitamín A, B, C, E, chlorofyl, draslík, zinek, síra, železo, fosfor, hořčík, sodík, měď, fluoru nebo také vápník a aminokyseliny.  

Výběr semínek a luštěnin

Klíčit můžeme skoro všechny semínka a luštěniny. Co se týče semínek, tak nejchutnější jsou za nás semínka ředkvičky, které máme nově v nabídce našeho e-shopu, která jsou chuťově velice podobná mladé ředkvičce, tudíž jejich klíčky jsou příjemně štiplavé. Dále asi nejvíce známá řeřicha... Pokud nemáte rádi výraznější chutě, lze si nechat vyklíčit jemnější druhy, a to například semínka vojtěšky, chia, dýňová semínka, které v naší nabídce také naleznete. Dále také lněné semínko, sezam, semínka červeného zelí, česneku, hořčice, brokolice, rukoly, špenátu a další. Z luštěnin pak např. fazolky mungo, adzuki, čočka, cizrna, hrách. Všechny tyto semínka nebo luštěniny nesmí být nějak narušeny, takže neloupané a samozřejmě nerozmělněné, nepůlené.

Co se týče nakličování luštěnin, tak se jedná o velice příznivou variantu, jak luštěniny do jídelníčku zařadit. Mnoho lidí se luštěninám vyhýbá kvůli jejich nadýmavým účinkám. Naklíčené luštěniny ovšem nadýmavost ztrácejí, protože se při procesu klíčení dochází k „odstraňování“ oligosacharidů, které jsou normálně pro tělo nestravitelné a způsobují po konzumaci trávicí potíže a plynatost.

Co se týče původu semínek a luštěnin, tak doporučujeme vždy zakoupit v BIO kvalitě. Tyto druhy jsou pro klíčení vždy vhodné. Pokud byste kupovali semínka na výsev, je možné, že budou ošetřeny pesticidy, což je u nakličování nevhodné. Je možné, že semínka v BIO kvalitě budou mírně dražší, ale v přepočtu se pak rozhodně nevyšplháte na cenu již hotových vyklíčených microgreens, které se prodávají v obchodě.

 Jak na to?

Existuje několik možností, jak si vypěstovat microgreens.

 KLÍČENÍ S KLÍČÍCÍ MISKOU NEBO SKLENICÍ

  1. Semínka namočte do vody (může být vlažná) cca na 8-12 hodin nebo nejlépe přes noc, aby pořádně nabobtnaly. Měly by nasát vodu až 90-120 % původní hmotnosti. Luštěniny snesou i klidně jednou tak delší dobu (tudíž cca 16 hodin). Platí pravidlo, čím větší, tím delší doba namáčení.
  2. Po nabobtnání vodu slijte a propláchněte čistou vodou (opět může mít vlažná). Pokud klíčíte v nakličovací sklenici, otočte ji dnem vzhůru. Pokud klíčíte v nakličovací misce, voda sama steče. Důležité je nenechat semínka nebo luštěniny ve větším množství vody. Měly by být jen vlhké.
  3. Semínka proplachujte minimálně 2x denně (ráno a večer). Doporučuje se i vícekrát za den, pokud na to budete mít prostor. Jedná se o velmi důležitý krok, který zamezí vzniku hnilobných procesů nebo plísní.
  4. Většina semínek začíná klíčit hned po nabobtnání a hotové microgreens jsou během 3-6 dnů. Záleží na druhu. Platí, že čím menší semínko, tím dříve je naklíčené. Luštěniny jsou větší, tudíž se sklízí o trošku později.
  5. Před konzumací se doporučuje microgreens ještě jednou propláchnout. Ze semínek se konzumují celé i s kořínkami. Někdy na nich zůstávají slupky z původního semínka. Ty konzumovat nemusíte, ale rozhodně jedlá jsou, jedná se o menší přísun nerozpustné vlákniny. Luštěniny doporučujeme zastřihnout a konzumovat jen výhonky.
  6. Pokud jste si vypěstoval/a naráz více microgreens a nestihnete je sníst. Můžete je uchovat v lednici v uzavřené nádobě (3-4 dny). V lednici se zpomalí proces klíčení a několik dní vydrží stále čerstvé, křehké a šťavnaté. Lze je také ihned zamrazit na pozdější využití.

KLÍČENÍ NA PERLANU, VATĚ NEBO V SÍTKU

Tuto variantu je vhodné využít pro menší druhy semínek, která po namočení kolem sebe vytvoří sliz (řeřicha, chia, rukova, …). Postup je ovšem ale skoro stejný jako výše. Jen na namočení semínek stačí jen cca 15 min a místo proplachování jen „zaléváte“ a využíváte rozprašovač pro stálou vlhkost, která je nutná. Vrstva by neměla být silná (vrstva silná pouze několika málo semen). Klíčky by se měly tvořit přikryté, a to např. plastovým/skleněným nebo keramickým víčkem/navlhčenou utěrkou/potravinářskou fólií atd., aby neosychaly.

Jak je využít?

Hotové klíčky lze využít, jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Nejvíce se hodí k přípravě sendvičů nebo salátů jako křupavý element. Také jako ozdoba různých jednohubek, kanapek či obloženého pečiva. V teplé kuchyni lze přidat jako ozdoba na těstoviny či přílohy, ale také se hodí do krémových polévek namísto krutonů.

Pamatujte: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život!".

 "love nature, love yourself"

Veronika Horká

Již více jak deset let se věnuji oboru výživa a dietetika. Tuto cestu jsem započala již výběrem střední zdravotnické školy oborem nutriční asistent. Jelikož mě tato oblast opravdu zaujala a viděla jsem v ní budoucnost, rozhodla jsem se pokračovat a podrobněji ji studovat i na vyšší odborné a vysoké škole. Nyní je ze mě nutriční specialistka a jelikož vím, že zdravý životní styl není jen vyvážená strava, ale kombinace několika složek, rozhodla jsem se moje znalosti prohlubovat a ve studiu dále pokračovat. Aktuálně proto studuji jako doktorandka obor kinantropologie a pohybuji se na akademické půdě, kde se snažím v tomto odvětví provádět vědu a výzkum.

Více článků autora